12 березня 2020 р. 19:26

Депутати Одеської облради під час сесії ухвалювали важливі для регіону рішення та "кнопкодавили"

Депутати Одеської облради під час сесії ухвалювали важливі для регіону рішення та "кнопкодавили"

Перша у 2020 році сесія Одеської обласної ради відбулася 3 березня, і перед її початком під стінами обласної ради зібрались кілька груп мітингувальників: одні вимагали змін до законодавства щодо полювання, інші виступали проти спорудження на Куликовому полі пам’ятника на честь загиблих 2 травня 2014 року.

Про це повідомляється на платформі "Атестація місцевих депутатів".

У сесійній залі було не менш «гаряче», ніж під стінами ради.

Сесія почалась зі звернення очільника ОДА Максима Куцого, який пояснив причину відкликання проєкту про встановлення пам’ятника загиблим 2 травня 2014 року. У завершення свого виступу очільник Одеської ОДА попросив не влаштовувати «шоу», а докласти зусиль для єднання України.

Голосами 70 депутатів Одеської обласної ради до порядку денного було включено 67 питань. 

Першою правкою до порядку денного стала пропозиція депутата Валентина Душейка про виключення з порядку денного звернення депутатів Одеської обласної ради до сільських селищних, районних, районних у містах, міських районного значення, міських обласного значення, обласних рад, об’єднаних територіальних громад України, президента України та Кабінету міністрів щодо розробки та популяризації української національної ідеї. На думу депутата, національна ідея - «це не пиріжок», її просто так не сформуєш, для цього потрібен час та розуміння національної свідомості. Однак пропозиція депутата не знайшла підтримки серед колег. 

Віталій Свічинський запропонував додати до проєкту звернення депутатів Одеської обласної ради до президента України та генерального прокурора щодо проведення всебічного, оперативного та неупередженого досудового розслідування за фактом масових вбивств та інших злочинів, що мали місце 2 травня 2014 року в м. Одеса також вимогу розслідувати події 19 лютого та 3 березня 2014 року, коли під стінами Одеської обласної ради зібрались проросійські сили та намагалися захопити облраду. Адже ці події, на його думку, мають ознаку спроби повалення державної влади в м. Одеса. Однак пропозицію також не було включено.

Владислав Фінік нагадав колегам, що кримінальні провадження за фактом тих подій розслідувала попередня влада та винесла виправдувальні вироки. А метою звернення є зведення всіх справ по подіям 2 травня в одну і почати її розслідувати, бо справа нікуди не рухається.

Депутат Юрій Басюк запропонував перенести розгляд питання на наступну сесію через його резонансність та неоднозначне сприйняття серед населення. Крім того депутат нагадав депутатам виступ Антона Давидченка, який шість років тому в сесійній залі облради закликав до повалення державного ладу.

Результатом обговорення стало прийняття радою рішення «Про звернення депутатів Одеської обласної ради до Президента України та Генерального прокурора України щодо проведення всебічного, оперативного та неупередженого досудового розслідування за фактом злочинів, що мали місце 2 травня 2014 року у м. Одесі» без будь-яких правок.

Після розгляду ще кількох звернень депутатів Одеської обласної ради до президента України, Верховної Ради України та Кабінету міністрів депутати перейшли до розгляду проектів рішень. 

Зокрема, обранці проголосували за рішення про звіти депутатів Одеської обласної ради VІІ скликання за 2019 рік, відповідно до якого депутатам Одеської обласної ради у термін до 30 травня 2020 року треба проінформувати обласну раду про результати обговорення звітів про свою роботу, зауважень і пропозицій, висловлених виборцями на адресу ради та її органів, а також про доручення, надані депутатові у зв'язку з його депутатською діяльністю.

Без будь-яких питань та обговорень було прийнято рішення про склад постійних депутатських комісій. 

Стратегія розвитку області на 2021-2027 роки так само, як і План реалізації стратегії розвитку на 2021-2023 роки були прийняті теж без питань та обговорень: 61 голос «за».

Проєкт рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від 14 березня 2018 року № 658-VII «Про затвердження регіональної програми інформатизації Одеської області на 2018-2020 роки «Електронна Одещина». Відповідно цього рішення планується витрати 500 тис. грн  на забезпечення активним мережевим обладнанням для оснащення комутаційних вузлів будівлі Одеської обласної ради. За цей проєкт свої голоси віддали 60 депутатів.

Створення цільового фонду «Дороги Одещини» Одеська обласна рада прийняла без зауважень 63-ма голосами. Кошти цільового Фонду використовуються на проведення заходів щодо відновлення автомобільних доріг загального користування місцевого та державного значення на території Одеської області (будівництво, реконструкція, ремонт, експлуатаційне утримання). Зарахування коштів здійснюється шляхом безготівкових розрахунків через Головне управління Державної казначейської служби України в Одеській області та акумулюються на відповідному рахунку. Головним розпорядником коштів Фонду є обласна державна адміністрація.

Відповідно до програми, в поточному році ТОВ «Южне Енерджі» запропоновано перерахувати кошти до цільового фонду «Дороги Одещини» в сумі 65 млн грн на капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О161321 Доброслав-Дмитрівка- Сичавка км 18+075 - км 25+294.

Під час розгляду питання «Про внесення змін до рішення обласної ради від 20 грудня 2019 року № 1199-VІІ «Про обласний бюджет Одеської області на 2020 рік» у депутата Романа Сеника виникли питання щодо стану транспорту, який займається перевезенням пасажирів. За словами депутата, склалась практика, коли під час укладання договору між перевізником та ОДА перевізник презентує гарний, справний транспорт, а після — пускає на маршрут «напівіржаві відра». На думку депутата, необхідно "штурхати" перевізників, інакше ті не будуть забезпечувати гарний сервіс.

Рішення було прийняте 69 депутатами Одеської обласної ради. 

Далі в залі зав’язались довгі суперечки стосовно питань медицини, у зв’язку з чим голова обласної ради Сергій Паращенко  запропонував скликати в кінці березня сесію, аби розглянути всі питання, що стосуються медичного блоку. 

Традиційно на завершення сесії депутати розглянули депутатські запити своїх колег.

Правом на депутатський запит на 32-й сесії Одеської обласної ради скористалися лише двоє депутатів: Віктор Андрієнков та Микола Комаров.

Віктор Андрієнков попросив включити до переліку доріг, які планують відремонтувати у 2020 році, ділянку дороги Білгород-Дністровський — Монаші. Також він подав запит щодо можливості організації постійно діючї медико-соціальної експерементальної комісії на базі КНП Білгород-Дністровсього міського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Депутат Микола Комаров подав запит  щодо включення до переліку доріг, які планують відремонтувати у 2020 році, ділянки Т16-19 Біляївка - Теплодар - Широка Балка до кишинівської траси. Другий запит був поданий щодо переносу пунктів пропуску на території сільських рад Біляївського району з республікою Молдова на фактичну лінію демаркації кордону.

Далі депутати перейшли до блоку питань «Різне» і потому завершили 32 сесію.

Варто зауважити, що ця сесія не обійшлася без традиційних випадків неперсонального голосування депутатами Одеської обласної ради.

За «кнопкодавством" були помічені Віктор БаранськийВіталій СаутьонковВіктор Бакланов та Родіон Абашев. При цьому Віктор Баранський встиг проголосувати не тільки за себе, а ще й за трьох інших депутатів облради. 

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

Поділитися