31 травня 2020 р. 16:57

COVID-19 та критика влади: про що писали депутати Білгород-Дністровської міськради у соцмережах під час карантину

COVID-19 та критика влади: про що писали депутати Білгород-Дністровської міськради у соцмережах під час карантину

В умовах карантинних обмежень через пандемію коронавірусної інфекції депутати місцевих рад не можуть проводити зустрічі з мешканцями або щомісячні прийоми.

Однак, як повідомляють експерти громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад», ці процеси можна перевести у режим онлайн завдяки соціальним мережам для комунікації з виборцями. Одеська обласна організація «Комітету виборців України» провела аналіз сторінок у Facebook білгород-дністровських місцевих депутатів, аби з’ясувати, як вони взаємодіють зі своїми виборцями. 

Для дослідження бралися до уваги публікації депутатів у період з 11 березня до 28 квітня 2020 року, в яких містилася інформація про карантинні заходи, боротьбу з коронавірусною інфекцію та діяльність місцевої ради.

З 34 депутатів Білгород-Дністровської міської ради 23 мають сторінки у Facebook, а з них 11 використовують соціальну мережу для інформування виборців про стан епідеміологічної ситуації в місті.

Найбільш поширеною практикою серед депутатів є інформування громадян про небезпеку COVID-19 та рівень захворюваності в Білгород-Дністровському районі. 

При цьому варто зауважити, що депутатка від фракції «БПП «Солідарність»» Наталія Басій у перші дні карантину поширювала фейки про COVID-19. Так, наприклад депутатка поширювала відео у якому Антон Гура розповідав про те, що в Україну з Мілана летить літак повний хворих на коронавірус пасажирів яким бортпровідники дають жаропонижаючі препарати. 

Окремою групою стоять депутати від фракції «Опозиційний блок - За життя»: Інна Гончарова, Ніна Прохорова, Віталій Граждан, Василь Садовський. На сторінках цих депутатів присутні репости дописів зі сторінки їх колеги Василя Садовського, в яких висвітлюється процес роздачі продуктових наборів малозабезпеченим мешканцям Білгорода-Дністровського та засобів індивідуального захисту медпрацівникам.

 

 

На сторінках секретаря Білгород-Дністровської міської ради Віктора Грозова («Наш Край») та депутатів Юлії Федорової і Дениса Кімінчіджі (позафракційні) поширюється інформація про роботу депутатів. Щоправда, більшість дописів Дениса Кімінчіджі містять критику місцевої влади щодо роботи КП «Асорті».

 



Дописи ще п’яти депутатів жодним чином не стосуються епідеміологічної ситуації в Білгороді-Дністровському.

Так, Олександр Мороз («Довіряй Ділам»), який є керівником КП «Акерманська вежа», інформує своїх підписників про стан архітектурної пам’ятки; Сергій Манітенко («Наш Край») звітує про роботу КП «Акермантранссервіс». А дописи Олени Римської («БПП «Солідарність»), яка є завідувачкою дитячого садка «Дзвіночок», стосуються переважно роботи садка та дошкільної освіти. 

  

У депутата Василя Леонтьєва (ВО «Батьківщина») за цей період був один пост, який стосувався критики влади щодо прийняття закону про відкритий ринок землі.

Ольга Ціпуленко («Опозиційний блок») використовує свою сторінку у мережі Facebook для поширення інформації про християнські свята.

Як бачимо, більшість депутатів Білгород-Дністровської міської ради, які використовують соціальну мережу Facebook для комунікації з виборцями, досить детально висвітлюють питання протидії коронавірусній інфекції.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням. 
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 16 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» - ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). З 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено вебплатформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua  За реалізацію заходів проєкту в 16-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

Поділитися