10 січня 2020 р. 09:50

50 відсотків депутатів Роздільнянської міськради не ведуть прийом виборців згідно з графіком

50 відсотків депутатів Роздільнянської міськради не ведуть прийом виборців згідно з графіком

У рамках проекту «Депутати місцевих рад. Атестація» ми продовжуємо досліджувати виконання обов’язків депутатами Роздільнянської міської ради сьомого скликання. В рамках моніторингової кампанії  ми вирішили перевірити, як взаємодіють депутати Роздільнянської міської ради із виборцями.

Облаштувати приймальні допомогли партійні осередки — у Роздільній працюють приймальні «Радикальної партії Олега Ляшка», ВО «Батьківщина», «Опозиційного блоку», де, згідно з графіком на сайті міськради,  приймають 8 депутатів з 26. Також депутатам запропонували використовувати приміщення міської ради, де виділений  для цієї мети кабінет для днів прийому 7 депутатів. 

Іще 8 депутатів заявили, що приймають виборців на робочому місці: 4 депутатів від БПП «Солідарність» — службовець Гусейн Алієв, керівник міського комунального підприємства «Роздільнаводоканал» Геннадій Кінаш, працівник апарату міськради Олександр Соловйов, підприємець Олександр Панкратов, а також лікар Григорій Свадковский («Аграрна партія»), майстер виробництва Олександр Букреєв («Наш край»), працівник районного військкомату Андрій Тегляєв («Радикальна партія Олега Ляшка»), Наталя Топтунова ( «Опозиційний блок»), працівник санстанції.

Якщо аналізувати офіційно представлені дані — ті, що є у розпорядженні міськради, то депутати були готові зустрічатися з виборцями:
•    Один раз на місяць — Олена Тегляєва і Василь Писаренко
•    Двічі на місяць — Вадим Ковальський і Віктор Поштаренко
•    Двічі на тиждень — Олександр Соловйов
•    5 днів на тиждень — Гусейн Алієв і Геннадій Кінаш.

Інші 17 депутатів згодні приймати щотижня. На жаль, задекларована готовність практикою підтверджується далеко не завжди.

Під час моніторингової кампанії, яка проходила у жовтні-листопаді 2019 року встановлено, що 50% депутатів взагалі не ведуть прийом виборців. Це Дмитро Комков і Віталій Доронін, які до того ж жодного разу за рік не з’явилися  до міськради, це Олена Тегляєва, Юрій Кукса, Василь Писаренко, Віктор Поштаренко, Ганна Головко і Олександр Панкратов, яких не вдалося застати на прийомі восени. Не вдалося встановити години прийому одного депутата  — Івана Бевзенка (ВО «Батьківщина»), який набув депутатських повноважень влітку. 

Четверо депутатів від «Опозиційного блоку», які  мали вести прийом у партійній приймальні згідно з графіком, теж у визначені години були відсутні, хоча чергова у приймальні пропонувала узгодити час прийму по телефону.

Належним чином ведуть прийом виборців: на робочому місці — Гусейн Аліев, Геннадій Кінаш, Олександр Соловйов, Наталя Топтунова, Олександр Ісаєв, Олександр Букреєв, Андрій Тегляєв і Григорій Свадковський, у партійних приймальнях — Оксана Дмитренко, Михайло Каракулін, Наталя Швець і Вадим Ковальський.

Ведення прийому виборців є одним із основних обов’язків депутатів місцевих рад, обґрунтованих у Законі України про статус депутата. Саме у депутатській приймальні налагоджується взаємозв’язок між обранцем і виборцями, відбувається діалог і окреслюються напрямки роботи депутата.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

Поділитися