27 квітня 2019 р. 16:09

Звітування депутатів Вінницької міської ради: де дізнатись, що робили депутати у 2018 році

Звітування депутатів Вінницької міської ради: де дізнатись, що робили депутати у 2018 році

Усі ми окрім прав наділені ще й обов’язками. Не вирізняються у цьому сенсі й депутати місцевих рад. Так, окрім іншого, одним із їх обов’язків є звітування про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян. Відповідно до ст.16 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» робити вони це повинні періодично, але не рідше одного разу на рік. Кожен депутат міської ради повинен проводити звітування про свою діяльність перед виборцями на відкритих зустрічах, розробляти звіти та публікувати їх на офіційному веб-сайті ради, у місцевих ЗМІ.

У своєму звіті депутат повинен надати відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, розповісти про свою роботу у виборчому окрузі, проінформувати виборців про прийняті радою та її органами рішення та хід їх виконання, а також про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу. І хоча відповідно до законодавства форма звіту може різнитись, одним з найдоступніших методів розміщення звіту є публікація його на сайті міської ради.

В рамках кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» промоніторено розміщення звітів про діяльність депутатів Вінницької міської ради за 2018 рік на офіційному сайті ради.

Для зручності містян, на сайті міської ради у розділі інформації про депутатів створено можливість ознайомитись із звітами більшості вінницьких депутатів за попередні роки. Проте у Степана Бессолова (ПП «Вінницька Європейська стратегія»), Олександра Колісника, Юрія Максименка, Володимира Околіти, Олега Ткаченка (ПП «Об’єднання «Самопоміч»), Людмили Кондратюк, Вадима Кудіярова, Григорія Ткачука (ВО «Батьківщина»), усіх представників ПП «Опозиційний блок» - Михайла Лелея та Олени Лепей, Дениса Мазуренка, Євгенія Стукаленка, а також ВО «Свобода» - Володимира Базелюка, Віктора Мартинюка, Василя Паненка, Олександра Семененка, Дмитра Уманця немає навіть розділу «Звітність» у профайлах на сайті міськради, а отже і не опубліковані звіти за 2018 рік, як і за попередні.

Станом на кінець квітня 2019 року, на сайті ВМР можна знайти звіти 32 з 54 депутатів. При наявності розділу «Звітність», на сайті відсутні звіти за 2018 рік п’ятьох депутатів – Олега Алекси, Людмили Ваколюк (ВО «Батьківщина»), Володимира Малініна, Олександра Парвадова та Світлани Ярової (ПП «Вінницька Європейська стратегія»).

Маємо підтвердження інформації про проведення публічного звіту 11 депутатами - Андрієм Андрєєвим, Аллою Власюк, Володимиром Онофрійчуком, Андрієм Очеретним, Віталієм Погосяном (БПП «Солідарність»), Антоніною Іващук, Світланою Яровою (ПП «Вінницька Європейська стратегія»), Юрієм Іордановим, Людмилою Кондратюк, Олександром Ревуновим (ВО «Батьківщина») та Олександром Семененком (ВО «Свобода»). Інформацію про публічний звіт перед виборцями експерти, що проводили моніторинг, отримували з відкритих джерел, у відповідь від депутатських приймалень на запит та під час безпосереднього відвідування таких звітів.

Щодо структури та інформації, що наведена у опублікованих на сайті міськради звітах, то в більшості депутатів вона є типовою і містить дані щодо відвідування сесій та комісій ради, кількості проведених прийомів громадян, отриманих заяв і скарг, інформації щодо співпраці з інституціями громадянського суспільства (у більшості випадків ними є ОСББ), вирішених проблем на окрузі,  інформуванні громадськості про свою діяльність, наданої спонсорської допомоги, а також у організації та проведення масових заходів. Деякі депутати додають до звіту трохи «родзинок» у вигляді фотографій із заходів, а також інформації про отримані ними дипломи і грамоти за звітний період. Варто відзначити, що лише у звіті Романа Андронійчука (ПП «Вінницька Європейська стратегія») зазначена інформація про його участь у розробці проектів рішень міської ради та виконавчого комітету.

Варто зазначити, що невиконання депутатом місцевої ради зобов’язань звітувати перед виборцями є однією з підстав для відкликання виборцями такого депутата (п. 3 ст.37  ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»). Тому сподіваємось, що наступного року депутати Вінницької міської ради сумлінніше звітуватимуть перед громадою про свою діяльність.

Нагадаємо, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Вінницькій області звертайтесь до Громадської організації "Центр громадської активності "Результат", result.cpa@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Вінниця за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Центр громадської активності «Результат».

     

Поділитися