28 березня 2019 р. 10:31

Жодного разу під час пленарних засідань Краматорської міської ради не виступали 11 з 42 депутатів

Жодного разу під час пленарних засідань Краматорської міської ради не виступали 11 з 42 депутатів

Депутати місцевих рад мають право пропонувати питання до розгляду радою та її органами. Також вносити  пропозиції  та зауваження  до порядку  денного засідань ради та її органів, порядку розгляду обговорюваних питань та їх суті, виступати  з обґрунтуванням своїх пропозицій та з мотивів голосування, давати довідки.

Відповідна можливості передбачені статтею 19 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Тобто, спираючись на норми закону, представники депутатського корпусу  мають право брати активну участь в обговоренні питань, що виносяться для обговорення та на голосування, під час кожного пленарного засідання. 

Виходячи з цього, аналітики громадської організації «Точка доступу», перевірили протоколи пленарних засідань Краматорської міської ради за 2018 рік, на предмет того, як депутати беруть слово та змістовно виступають по питанням, які розглядаються радою під час пленарних засідань.

Отже, протягом 2018 року було проведено 17 пленарних засідань Краматорської міської ради та жодного разу під час пленарних засідань не виступали 11 з 42 (26%) депутатів Краматорської міської ради. До переліку відповідних обранців належать: Дика Галина, Зеленський Сергій, Коробкін Євген, Левченко Сергій, Панков Віктор, Рудаков Олександр, Сапетко Ігор, Соболєва Ніна, Сташкевич Ігор, Шихов Олександр та Шорнікова Олена

В свою чергу 13 з 42 (31%) депутатів Краматорської міської ради виступили  менше ніж на 20% від загальної кількості проведених пленарних засідань протягом 2018 року. До переліку відповідних депутатів потрапили  Іоффе Михайло, Лузгіна Ольга, Малишев Олексій, Нечволода Євген, Омельченко Олена, Рибалка Вікторія, Рубайло Віталій, Суков Геннадій, Тарасевич Михайло, Татьянко Андрій, Тітова Надія, Тука Володимир, Шевченко Олександр.

В той же час, 9 з 42 (21%) депутатів Краматорської міської ради часто виступали під час пленарних засідань протягом відповідного періоду. Їхній показник становить від 40% до 60%. Андрєєв Олег, Гончаренко Олександр, Єрмольченко Олександр, Кісліціна Лілія, Ольхова Ірина, Придатко Олександр, Разживін Микола, Савченко Наталія та Тесленко Наталія – саме ці депутати продемонстрували вище зазначений показник.

Найактивнішими депутатами, які виступають на кожному або практично кожному пленарному засіданні, виводячи з відповідних протоколів Краматорської міської ради за 2018 рік, виявились 9 з 42 (21%) депутатів: Безсонний Андрій, Бондаренко Володимир, Власенко Валерій, Купріков Михайло, Ошурко Денис (секретар Краматорської міської ради), Ржавський Володимир, Рубановський Віктор, Скачко Віталій та Фоміна Світлана.

«Відповідно до Закону  «Про статус депутатів місцевих рад», депутати мають право на висловлювання своєї думки під час обговорення будь-яких питань, які виносяться на розгляд та на голосування під час пленарних засідань ради. Займати активну чи пасивну позицію під час пленарних засідань ради – це свідомий вибір кожного депутата, і я вважаю, що також це залежить від зацікавленості та розуміння депутатом питань що розглядаються і особистому підході до робити депутата в цілому. Під час обговорення питань, депутати мають змогу знайти шляхи вирішення проблем, донести свою точку зору на ті чи інші питання, стати більш обізнаними в проблемах свого округу та взагалі мешканців міста, разом обсудити та розробити план подальших дій. Якщо ми порівняємо показники перевірки діяльності депутатів Краматорської міської ради за цим критерієм протягом 2017 року, то ми побачимо позитивну тенденцію зростання активності депутатів під час проведення пленарних засідань. У зв’язку із цим, ми можемо припутити, що депутати Краматорської міської ради зацікавлені в покращенні підходу до своєї роботи та прислуховуються до рекомендацій, які були розроблені персонально кожному з них протягом першого року «атестації депутатів», - зауважив аналітик ГО «Точка доступу» Ілля Перекрестов.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі ІзбірКом 

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Донецькій області звертайтесь до: ГО «Точка доступу», tochkadostupugo@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Краматорськ за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Точка доступу».

Поділитися