27 квітня 2019 р. 11:07

«Зберемося після Пасхи», - політичний квітень в Черкасах

«Зберемося після Пасхи», - політичний квітень в Черкасах

Протягом квітня депутати Черкаської міської ради лише двічі зібралися на сесійне засідання, таким чином продовживши тенденцію, що тягнеться ще з літа минулого року: сесії в обласному центрі скликаються вкрай рідко, а збираються – ще рідше.

Сесійна активність у Черкасах – це скоріше виключення із правила, ніж закономірність. При цьому «активністю» ми називаємо той випадок, коли народним обранцям вдається зібратися більше одного разу за місяць. Тож в цьому плані «активним» виявився березень, у якому відбулося відразу дві сесії. Головним каталізатором для цього стало рішення суду, щод дозволив п’ятьом депутатам-відкликанцям із промерської більшості реєструватися на брати участь в голосуванні. Не гаючи часу, вже наступного дня після публікації рішення була скликана сесія, за результатами якої Черкаси нарешті отримали ПСЕР та Бюджет розвитку.

У квітні депутати теж збиралися двічі, правда, розглядаючи Таким чином з урахуванням четвертого місяця цього року по суті за третину 2019-го черкаські депутати зібралися лише 6 разів, при цьому під час засідання у лютому депутатський корпус навіть не зміг затвердити порядок денний.

Тенденція для Черкас не нова. Місто вже давно живе в стані перманентної політичної кризи, що, зрозуміло, накладає серйозний відбиток на роботу народних обранців у сесійній залі. Криза сягнула своєї кульмінації у серпні минулого року, коли міська рада провела скандальну «Канівську сесію» з порушенням регламенту. Після того кворум вдалося зібрати лише в жовтні, а наступне повноцінне засідання відбулося тільки в грудні.

Такий фініш минулого року не пророкував кардинальних змін на краще у 2019-му, адже до внутрішніх міських проблем черкаським політикум отримував ще одне серйозне навантаження – старт виборчої кампанії.

Як ми вже писали вище, після того, як міськрада у березні таки ухвалила Бюджет розвитку, було абсолютно зрозуміло, що сесійної активності у квітні очікувати не варто. У підсумку сесія стартувала 8 квітня і отримала своє продовження 25-го числа.

Спочатку засідання було призначено на 4 квітня, опісля перенесено на 8 квітня. Другий раз поспіль сесія відбулася в тісній залі в приміщенні міськвиконкому, оскільки звична для депутатів зала в цей час була зайнята окружною виборчою комісією №194.

Оскільки кабінет №206 не обладнаний необхідними системами для голосування, інформація про розгляд питань в системі «Голос» відсутня. Окрім того, на сайті міської ради досі не оприлюднені протокол пленарного засідання і інформація щодо присутніх під час сесії. Натомість опубліковані лише результати поіменного голосування.

Перед початком засідання депутати традиційно витратили трохи часу для обопільних «уколів». Наприклад, депутат від ПВД Олександр Згіблов пропонував переобрати голову бюджетної комісії Юрія Тренкіна, який не так давно отримав підозру в ухиленні від сплати податків. Необхідної кількості голосів пропозиція Згіблова не набрала. Опісля рада надала дозвіл на розробку документації з будівництва котельні на вулиці Пацаєва у Черкасах та спрямувала 350 тисяч гривень на ремонт територіального центру.

Продовження шістдесят шостого пленарного засідання відбулося 25 квітня. Депутати повернулися у своє звичне приміщення, але змогли пропрацювали близько 2-х годин.

З четвертої спроби реєстрація таки зафіксувала кворум в 25 депутатів. У їх числі – новий обранець. У складі фракції «Черкащан» відбулася своєрідна ротація: Максим Скорик був призначений заступником міського голови і склав мандат, натомість його місце зайняв Олександр Сандецький, який фінішував наступним по списку на місцевих виборів. Сандецький, як і майже все інші «Черкащани» - мав посаду на ПАТ «Азот», також раніше входив до складу виконавчого комітету.

На початку рада підтримала звернення до правоохоронних органів, яке з голосу вніс міський голова Анатолій Бондаренко. Мер заявив, що кошти, які були вилучені поліцією в ході розслідування можливого підкупу виборців в Черкасах, нібито повернуті фігурантам справи. У прокуратурі, до речі, на заяву міського голови вже встигли відреагувати, назвавши її «фейковою».

Далі Черкаська міська рада проголосувала за зміни до міського бюджету. Зокрема 4,9 мільйони гривень було спрямовано на реалізацію програми Нова українська школа. Близько 16.00 в сесійній залі не вдалося зібрати кворум.

 - Оголошується перерва… після Пасхи, – резюмував мер Анатолій Бондаренко.

Після закінчення засідання міський голова рекомендував опозиційним до нього депутатом очистити душу й тіло.

Зазначимо, що із наближенням літа і сезону відпусток не варто прогнозувати «активізацію» депутатського корпусу. Головний кошторис міста з горем таки ухвалена, а мер має переконливу більшість в раді. Промерських депутатів вдалося вивести з-під загрози відкликання. Небагаточисельні випади «опозиції» скоріше націлені на емоції людей, ніж на досягнення якогось реального результату. Словом, на сьогодні немає очевидних загроз для Бондаренка і Ко втратити кермо і важелі впливу в міській раді.

Отже, прогнозуємо, що надалі міська рада збиратиметься при необхідності перерозподілити певні суми коштів в рамках бюджету. Але не більше того. Літо – пора відпусток, і головні політичні гравці міста спробують набратися сил перед парламентськими виборами, адже передвиборчий марафон стартує уже в серпні.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Києві за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Інтегріті ЮА».

     

Поділитися