01 серпня 2019 р. 11:18

В Одеській міській раді 12 депутатів не прозвітували про свою діяльність за 2018 рік

В Одеській міській раді 12 депутатів не прозвітували про свою діяльність за 2018 рік

За підсумками третього року повноважень звіти про діяльність у 2018 році підготувала більшість обранців – 52 депутати. 

Такого висновку дійшли експерти громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад", проаналізувавши оприлюднені звіти місцевих обранців на сайті "Твій депутатський портал".

У порівнянні з попереднім роком, частка депутатів, які оприлюднили свої звіти, збільшилася на 30%.

Станом на початок квітня було оприлюднено 51 звіт, вже після підведення річних підсумків громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад", оприлюднено ще один звіт депутата Петра Іонова (фракція "БПП "Солідарність").

В цілом у фракції "БПП "Солідарність" прозвітували 11 з 13 депутатів, у фракції "Довіряй ділам" – 20 із 27, у фракції "Опозиційний блок" – вісім із 10, у фракції УМП Сергія Ківалова – п'ять із шести, з позафракційних – два із трьох депутатів. Депутати фракції "Об'єднання "Самопоміч" прозвітували у повному складі.

Станом на 25 липня не оприлюднили свої звіти за 2018 рік 12 депутатів: Ілля Мозолєв (фракція "БПП "Солідарність"), Олександр Александрочкін, Вадим Іоргачов, Олександр Матвєєв, Дмитро Палпатін, Тетяна Плаксій, Сергій Страшний, Юрій Шумахер (фракція "Довіряй ділам"), Василь Ієремія, Віктор Новак (фракція "Опозиційний блок"), Олексій Кісловський (фракція УМП Сергія Ківалова) та секретар Одеської міської ради Олексій Потапський.

Лише відносно 17 депутатів з тих, хто мають звіти, наявна інформація про публічне звітування перед виборцями. Це Сергій Голдаков, Олег Камінкер, Лілія Леонідова (фракція "БПП "Солідарність"), Олександр Іваницький, Ірина Куценко, Марина Лозовенко, Людмила Себова, Олександр Шеремет (фракція "Довіряй ділам"), Оксана Гончарук, Олексій Горін, Олексій Єремиця, Денис Коваль, Ольга Кулакевич  (фракція "Опозиційний блок), Ольга Квасницька, Ганна Позднякова, Вадим Терещук (фракція "Об'єднання "Самопоміч"), Володимир Корнієнко (фракція УМП Сергія Ківалова).

Цікаво, що вже другий рік поспіль в Одеській міській раді триває практика звітування фракціями, а не особисто депутатами. Так, фракція "Довіряй ділам" публічно прозвітувала про свою діяльність 14 лютого 2019 року в малій залі Одеської міської ради, а депутати фракції УМП Сергія Ківалова – 15 лютого 2019 року у приміщенні одного з ресторанів Одеси.

Звіти Оксани Гончарук, Дениса Коваля та Ольги Кулакевич (фракція "Опозиційний блок) додатково оприлюднено у партійній газеті, на партійних сайтах – звіти Миколи Крикливого (фракція УМП Сергія Ківалова) та всіх депутатів фракції "Об'єднання "Самопоміч", на особистих сторінках депутатів у соціальній мережі Facebook – звіти Олександра Шеремета (фракція "Довіряй ділам"), Наталії Данилко, Олени Фокіної (фракція "БПП "Солідарність"), Ганни Позднякової (фракція "Об'єднання "Самопоміч"), Світлани Осауленко (фракція УМП Сергія Ківалова).

Згідно зі ст.16 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", звіт депутата місцевої ради повинен містити відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу.  

Всім вимогам Закону відповідають звіти тільки шести депутатів – Олега Етнаровича, Олександра Іваницького, Юрія Крука (фракція "Довіряй ділам"), Ганни Позднякової, Вадима Терещука (фракція "Об'єднання "Самопоміч"), Олексія Єремиці (фракція "Опозиційний блок").

Звіти ще 14 депутатів  відповідають чотирьом вимогам Закону, 15 депутатів  – трьом вимогам, 13 депутатів  – двом вимогам, а звіти чотирьох депутатів  – лише одній вимозі Закону.

Всі депутатські звіти містять інформацію про діяльність депутатів у виборчих округах та про роботу з дорученнями виборців. Як свідчать результати моніторингу, найменше уваги у своїх звітах депутати приділяють інформуванню про діяльність у раді та в її органах, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання та про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів.

З 52 звітів, які були підготовлені депутатами, відомості про використання коштів депутатського фонду містяться лише у 35.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна стежити:
 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

Поділитися