15 лютого 2019 р. 15:54

В Херсоні розповіли, як депутати міської ради здійснюють прийом та звітують перед виборцями

В Херсоні розповіли, як депутати міської ради здійснюють прийом та звітують перед виборцями

В рамках кампанії Атестація депутатів місцевих рад, яка охоплює сімнадцять областей України, представники Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень та Херсонської обласної організації Комітету виборців України в ході прес-конференції презентували результати моніторингу здійснення прийому виборців та звітування перед виборцями депутатами Херсонської  міської ради.

Депутатський прийом виборців

Учасники громадської кампанії відвідали депутатські місця прийому протягом 2018 року й констатували, що кількість депутатів, які регулярно ведуть прийом у порівнянні із минулим роком збільшилася з 33% від загального складу депутатів міської ради, які регулярно вели прийом виборців у 2017 році -  до 42% депутатів, які вели прийом у 2018 році.

«В абсолютних цифрах з п’ятдесяти трьох депутатів - двадцять два депутати у 2018 році вели регулярний прийом виборців.  Тобто, більше половини депутатів Херсонської міської ради не виконують свій обов’язок щодо особистого, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців» - відзначив у своєму виступі голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий.

Ми порівняли ведення депутатського прийому в інших містах, де проводиться Атестація депутатів місцевих рад та констатуємо, що депутати Херсонської міської ради по кількості тих, хто регулярно здійснює прийом виборців, знаходяться у групі аутсайдерів разом із депутатами міських рад Дніпра та Чернігова. 

Чотирьох депутатів ми не змогли відвідати тому, що інформація про їхній депутатський прийом на офіційному сайті не відповідає дійсності. Це Єгор Устинов (Опозиційний блок), Євген Матковський (ВО «Свобода»), Юрій Кліментенко («Наш Край»), Валентин Сух (позафракційний) 

Подібних прикрих випадків могло й не бути, якщо б депутати вчасно інформували відділ по роботі із депутатами про зміни своїх місць прийому, або чиновники проявили ініціативу та уточнили у депутатів місця та час прийомів виборців.

Нам приємно назвати тих депутатів, які сумлінно виконують свої обов’язки. Це Неля Голубенко (ВО «Батьківщина»), Оксана Дякова (Радикальна партія Олега Ляшка), Олексій Заболотний (Опозиційний блок), Олександр Ложичев (ВО «Свобода»), Леонід Ремига (Блок Петра Порошенка «Солідарність») та В’ячеслав Яременко (позафракційний).

Депутатські звіти

За результатами відомостей всеукраїнської кампанії «Атестації депутатів місцевих рад» 93% депутатів Херсонської міської ради відзвітували про свою діяльність у 2017 році на відкритих зустрічах. Й це був кращий в Україні результат. 

На даний момент у Херсоні вже майже завершилася звітна кампанія за 2018 рік. Чотири депутати так й не поінформували виборців через офіційний сайт міської ради про час та місце свого звіту. Це Віктор Шевчук та Володимир Сальдо (обидва «Наш Край»), Сергій Жуйков (Блок Петра Порошенко) та Сергій Собчук (Опозиційний Блок). 

Значна частина обранців (11) не вклалась в термін звітування, який міська рада визначила до 15 грудня. Можливо це і не серйозне порушення, але воно є свідченням самодисципліни депутатського корпусу, серйозності ставлення до власних рішень. 

Депутати знову проводять колективні звіти. І якщо звіти двох депутатів однопартійців прийняти  можна без зауважень, як наприклад у випадку з представниками «Нашого краю» Романа Підперигори та Ігоря Грека. То до одночасного звіту цілої групи обранців, навіть з однієї фракції виникають зрозумілі питання: чи буде якісним такий звіт, адже він має бути персональним. Кожен обранець має встигнути розповісти про свою діяльність та відповісти на питання виборців. Цього року маємо 3 таких звіти (частина депутатів «Опозиційного блоку», ВО «Свободи» та ВО «Батьківщини»). Були й колективні звіти депутатів різних фракцій (Олега Романюка (БПП) та Ольги Маренчук («Наш Край»).

Поки що тільки 11 обранців оприлюднили на сайті міської ради тексти своїх звітів. Немає жодного звіту від депутатів з фракцій: Свободи, Батьківщини та Опозиційного Блоку.

Частина оприлюднених звітів не відповідають вимогам Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». 

«Найбільш якісні звіти, на нашу думку підготували депутати В’ячеслав Яременко, Михайло Чемерис,  Лариса Леонова (всі позафракційні), а також  Михайло Линецький та Дмитро Іванов (обидва Блок Петра Порошенко). Всі зазначені обранці надали загальну інформацію про хід проведення звіту, а також поінформували про свою роботу в раді, навели конкретну інформацію про участь в пленарних засіданнях ради, в роботі постійних комісій, а також розповіли про свою роботу з виборцями, про конкретні питання, які вирішували у виборчому окрузі» - зазначив у своєму виступі керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (Олександр Мошнягул) admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Херсон за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.

          

Поділитися