31 січня 2019 р. 23:26

Троє депутатів Чернігівської міськради пропустили більше половини засідань у 2018 році

Троє депутатів Чернігівської міськради пропустили більше половини засідань у 2018 році

Громадський контроль за діяльністю депутатів місцевих рад є надважливим, оскільки  саме від ефективності роботи обранців на місцях в багато чому залежить комфорт життя громадян.

Особливо гостро це питання стоїть після впровадження реформи децентралізації та збільшення надходжень до місцевих бюджетів. 

Одним з основних критеріїв ефективності роботи депутата місцевої ради є відвідуваність ним сесійних засідань. Відповідно до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату. 

У той же час, кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати наступних місцевих виборів.

ГО "Агенція міських ініціатив" проаналізувала відвідуваність депутатами Чернігівської міської ради сесійних засідань за 2018 рік.
Відповідно до даних, що ми отримали від Чернігівської міської ради, у відповідь на запит на публічну інформацію, одразу три чернігівських депутати є претендентами на відкликання.

Найбільшу кількість, а саме 64% (7 з 11) засідань пропустили одразу два народні обранці. Перший з них депутат від фракції політичної  партії ВО "Батьківщина" Микола Миргородський.  Відповідно до раніше проведеного ГО "АМІ" моніторингу депутат  також не здійснює і особистий прийом виборців. 

Згідно декларації Миколи Миргородського за 2017 рік він мешкає в місті Черкаси та має особисту квартиру в м. Київ.
Другим депутатом, що очолив антирейтинг депутатів за відвідуваністю, став представник фракції політичної партії "Об'єднання  "Самопоміч" Володимир Зуб. Працює депутат начальником управління охорони здоров'я Львівської міської  ради та постійно проживає у місті Львові.

Третю сходинку посів позафракційний депутат Андрій Заїка, який обирався до Чернігівської міської ради від політичної партії "Об'єднання "Самопоміч". Він пропустив 55% сесійних засідань ради.

Як відомо, представники фракції політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" розпочинали процедуру відкликання депутата Чернігівської міської ради Андрія Заїки. Рішення про його виключення зі складу фракції у міськраді було прийняте ще у червні 2018 року. Причиною виключення називали дії, які суперечать задекларованим позиціям партії. 24 жовтня відбувся збір підписів за відкликання депутата, проте судячи з усього подальшого розвитку справа не отримала.

Втім, окрім антигероїв є й ті, хто за 2018 рік не пропустив жодної сесії. Таких депутатів нарахувалось 18 з 42. Це зокрема секретар міської ради Максим Черненок, а також депутати: Віктор Акименко, Іван Бакшун, Віктор Бистров, Сергій Вакуленко, Регіна Гусак, Андрій Дериземля, Світлана Живенко, Віктор Іванченко, Сергій Кирієнко, Інна Левченко, Вікторія Овчаренко, Наталія Осіковська, Сергій Римаренко, Олександр Соколов, Роман Старіков, Григорій Федорець, та Жанна Шерстюк.

Цікавим фактом є й те, що в міській раді ведуть облік запізнень на сесію. Зокрема, лідером за запізненнями стала депутатка від "Радикальної партії" Наталія Осіковська. Вона запізнилась на сесії 4 рази. По 3 запізнення у Романа Старікова та Ярослава Ковтуна. Втім, жодних юридичних наслідків запізнення не несуть. 

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Чернігівській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація міських ініціатив», goami.info@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Чернігів за реалізацію ініціативи відповідає ГО "Агенція міських ініціатив".

         

Поділитися