30 квітня 2019 р. 21:19

ТОП-5 депутатів Львівської міської ради із найвищим і найнижчим доходом

ТОП-5 депутатів Львівської міської ради із найвищим і найнижчим доходом

У рамках кампанії Атестація депутатів місцевих рад ми проаналізували щорічні декларації депутатів Львівської міської ради, зі змістом яких можна ознайомитись на Єдиному державному реєстрі декларацій. 

Таким чином ми визначили депутатів з найбільшим та найменшим доходом у 2018 році.

До переліку місцевих обранців із найвищим доходом увійшли депутат від "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" Григорій Козловський, депутатка від "Громадянської позиції" Ірина Сердюк, депутат від "ВО "Свобода" Андрій Рікота, депутат від "Об’єднання "Самопоміч" Роман Федишин та депутат від  "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" Остап Доскіч. До п'ятірки депутатів з найнижчим задекларованим доходом увійшли депутат від Української Галицької партії Тарас Чолій, депутат від "Народного контролю" Тарас Ворко, депутат від "Громадянської позиції" Юрій Кужелюк, депутат від "Об’єднання "Самопоміч" Юрій Мельник, депутатка "БПП "Солідарність" Уляна Пак.

Григорій Козловський очолив список із доходом 48 мільйонів 342 тисячі 642 гривень. Депутат також задекларував прибуток дружини — 4 мільйони 976 тисяч гривень. Сумарно за цей рік подружжя заробило 53 мильйони 318 тисяч 642, що в 500-1000 разів більше, ніж дохід депутатів внизу списку. Козловські задекларували такі види доходів як дохід від зайняття підприємницькою діяльністю, заробітна плата отримана за сумісництвом, доходи від відчуження рухомого і нерухомого майна, інше.

Ірина Сердюк разом зі своїм цивільним чоловіком (чий дохід депутатка зазначила у декларації) у 2018 році заробила 13 мільйонів 140 тисяч 916 гривень. Власний прибуток Сердюк склав 4 мільйони 344 тисячі 752 гривень, прибуток її цивільного чоловіка — 8  мільйонів 796 тисяч 164 гривень. Вони задекларували такі види доходів: дохід від зайняття підприємництвом, заробітна плата отримана за сумісництвом, дохід від відчуження нерухомості.

Андрій Рікота, відповідно до його декларації, у 2018 році заробив 10 мільйонів 754 тисячі 44 гривень. Дохід його дружини склав 892 тисячі 460 гривень. Сумарно вони заробили 11 мільйонів  646 тисяч 504 гривень. Подружжя задекларувало такі види доходів: заробітна плата за основним місцем роботи, дохід від зайняття підприємництвом, кредит, дохід від відчуження нерухомості.

Роман Федишин у 2018 заробив 8 мільйонів 165 тисяч гривень. Окрім своїх доходів він задекларував доходи дружини, батька та сина. Сумарний прибуток родини Федишина склав 2 мільйони 260 тисяч 420 гривень, що у сумі з коштами, заробленими самим депутатом, складає 10 мільйонів 425 тисяч 420 гривень. У декларації Романа Федишина зазначені такі види доходів: заробітна плата за основним місцем роботи, заробітна плата отримана за сумісництвом, дохід від зайняття підприємництвом, проценти (від участі в акціонерних товариствах), дивіденди, пенсія. 

Остап Доскіч замикає п'ятірку депутатів з найвищим доходом. Його дохід у 2018 становив 8 мільйонів 284 тисячі 911 гривень. Зазначений в декларації прибуток депутатової дружини становив 570 тисяч 969 гривень. Разом подружжя заробило 8 мільйонів 855 тисяч 880 гривень. Серед видів доходів, які вони задекларували заробітна плата за основним місцем роботи та за сумісництвом, дохід від надання майна в оренду, дохід від зайняття підприємництвом, внески до статутного фонду. 

ТОП-5 депутатів із найнижчим доходом відкриває Тарас Чолій із доходом 95 тисяч 951 гривень. Дохід його дружини, відповідно до декларації, склав 8 тисяч  600 гривень. Таким чином, їхній спільний прибуток становив 104 тисячі 551 гривень. Зазначимо, що декларація Чолія включала лише два види доходів: його заробітну плату за основним місцем роботи та матеріальну допомогу дружині по догляду за дитиною.  

Власний дохід Тараса Ворка становив 84 тисяч гривень. Єдиним джерелом його доходу була заробітна плата за основним місцем роботи. Також, декларація Ворка містила інформацію про соціальну допомогу по догляду за дитиною у розмірі 10 тисяч 320, яку отримала його дружина. Спільний дохід подружжя становив 94 тисячі 320 гривень.

Ще скромнішим був дохід Юрія Кужелюка — 50 тисяч 748 гривень. Дохід його дружини склав — 32 тисячі 442 гривень. В обидвох випадках єдиним джерелом доходу була пенсія. Загальний прибуток Кужелюків у 2018 році становив 83 тисячі 190 гривень.

Юрій Мельник у 2018, відповідно до декларації, отримав дохід 35 тисяч 80 гривень, його дружина — 31 тисяча 930 гривень. Вони задекларували такі види доходів: пенсія, дохід від надання майна в оренду, матеріальна допомога та соціальні виплати.  
      
Найменший дохід з-поміж депутатів Львівської міської ради у 2018 отримала депутатка Уляна Пак — 34 тисячі 172 гривні. Дохід її чоловіка, відповідно до декларації, становив 7 тисяч 480 гривень. Таким чином, сумарно подружжя заробило 41 тисяча 652 гривень.

Примітно, що не всі депутати вказували у деклараціях доходи членів своєї родини. Деякі обмежились лише власними. Найчастіше місцеві обранці включали до своїх декларацій доходи своїх дружин або чоловіків, рідше дітей, батьків, сестер і братів. Цікаво, що в декларації Любомира Босаневича наявна інформація про пенсію та заробітну плату членів його сім’ї, однак без зазначення сум.

Нагадаємо, що згідно з частиною 1 статті 45 Закону України "Про запобігання корупції", а також статтею 3 того ж закону депутати місцевих рад щорічно до 1 квітня мають заповнювати декларації про свої статки та доходи за минулий рік. Ці декларації знаходяться у публічному доступі. Їхню достовірність зобов'язане перевіряти Національне агентство з питань запобігання корупції.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи у Львівській області звертайтесь до: Тарас Радь, представник Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області, e-mail: lviv@opora.org.ua

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».  В місті Львів за реалізацію ініціативи відповідає Громадянська мережа ОПОРА.

       

 

Поділитися