19 квітня 2019 р. 15:46

Що задекларували одеські депутати за 2018 рік

Що задекларували одеські депутати за 2018 рік

В рамках громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" було проаналізовано зміст поданих декларацій депутатами Одеської міської ради за 2018 рік.

Найбагатіші депутати

В цьому переліку визначено депутатів, які задекларували у 2018 році найбільшу кількість грошей відносно своїх колег. Варто зазначити, що вказані цифри є виключно власним доходом депутата, а не загальною сумою доходів всієї його родини.

Юрій Шумахер отримав заробітну плату у розмірі 1,7 млн. гривень, дивідендів –  39 млн.гривень та дохід від відчуження нерухомого майна у розмірі 5,3 млн.гривень. 
Депутат має готівкою 12 млн.гривень та кошти на банківських рахунках у розмірі 56 тис.гривень, 14 тис.євро і 70 

Едуард Стась у 2018 році від підприємницької діяльності отримав дохід у розмірі 5 млн.гривень, за основним місцем роботи заробітну плату у 560 тис.гривень та проценти у розмірі 38 тис.гривень. Водночас, депутат зберігає на рахунках у банках 190 тис.гривень, 39 тис.доларів, а у готівці – 330 тис.доларів, 155 тис.євро.

Василь Ієремія отримав дохід від зайняття підприємницькою діяльністю 4,9 млн.грн. та тримає під рукою готівку у розмірі 512 тис.доларів. 

У Андрія Терновського в декларації зазначено дохід від зайняття підприємницькою діяльністю у розмірі 4 млн.гривень та заробітна плата у 175 тис.гривень. Готівкою депутат зберігає 7,3 млн.гривень, а рахунків у банках не має.

Віктор Наумчак хоча й отримав за місцем роботи невелику зарплату – 130 тис.гривень, але зайняття підприємницькою діяльністю принесло набагато більше – 3,7 млн.гривень. При чому на банківських рахунках розміщено 225 тис.гривень, а у готівці зберігається 405 тис.доларів, 226 тис.євро та 2,5 млн.гривень.

Денис Григор'єв заробив у 2018 році, займаючись підприємницькою діяльністю, 1,4 млн.гривень та має готівкові кошти у розмірі 400 тис.доларів.

Дмитро Танцюра задекларував отриманий дохід від зайняття підприємницькою діяльністю у розмірі 1 млн.гривень. Однак, більшість статку він тримає у готівці - 142 млн.гривень, на рахунках у банку зберігається 6 тис.доларів.

Юрій Крук у 2018 році на основному місці роботи отрииав заробітну плату у розмірі 280 тис.грн. Але основні кошти він зберігає готівкою – 1 млн.гривень, 340 тис.доларів та 170 тис.євро. 

Є в міській раді і два депутати, які мають надвеликі статки, але завдяки членам своїх родин.

Так, Сергій Страшний заробив на основному місці робити заробітну плату всього у розмірі 7 тис.гривень та має дохід від відчуження рухомого майна у 169 тис.гривень. Однак, основний дохід родині приносить зайняття незалежною професійною діяльністю дружини депутат Наталії Чужовської. У 2018 році вона заробила 13,6 млн.гривень та тримає на своїх банківських рахунках 426 тис.гривень. Цікаво, що сам депутат не має жодного відкритого рахунку у банківських установах.

Василь Шкрябай також отримав невеликий сукупний дохід за рік: від зайняття підприємницькою діяльністю  - 144 тис.гривень та заробітна плата – 47 тис.гривень. В той же час, мати депутата Валентина Бойчук отримала заробітної плати 47 тис.грн., гонорарів 675 тис.гривень, пенсію 34 тис.гривень та дохід від зайняття підприємницькою діяльністю 1,3 млн.гривень. Син депутата Євгеній Шкрябай також заробив підприємництвом 1,3 млн.гривень. Велику частку своїх статків депутат тримає у готівці – 480 тис.гривень та 412 тис.доларів.

Мільйонери-власники криптовалюти

Право власності на криптовалюту біткойн задекларували сім депутатів. Вражаючу вартість  вказав Дмитро Палпатін – він володіє криптовалютою на загальну вартість 854 млн.гривень.

На порядок менше задекларували вартість криптовалюти Петров Іонов – 57 млн.гривень, Денис Григор'єв – 48 млн.гривень та Ганна Позднякова – 10 млн.гривень.

Вартість криптовалюти менше 1 млн.гривень задекларували Андрій Кісловський –963 тис.гривень, Олексій Кісловський – 348 тис.гривень та Богдан Гіганов - 109 тис.гривень.

Депутати, які живуть на "одну зарплату"

Сергій Голдаков має дохід у 15 тис.гривень та готівкові кошти у розмірі 10 тис.євро та 30 тис.гривень.

Антоніна Наконечна отримала заробітну плату 44 тис.гривень та пенсію 18 тис.гривень.

Тетяна Плаксій має дохід у вигляді заробітної плати 44 тис.гривень на рік. В той же час, депутатка не задекларувала право власності або проживання у будь-якому будинку та транспортні засоби та не має відкритих рахунків у банківських установах та готівки. 

Денис Коваль отримав за основним місцем роботи заробітну плату 49 тис.гривень та має готівкові кошти 340тис.гривень.

Олександр Орлов має своїм річним доходом  тільки пенсію у розмірі 60 тис.гривень. Однак, у депутата є готівка – 46 тис.гривень, 361 тис.доларів і кошти на банківських рахунках – 1,8 тис.євро, 78 гривень

Власниця криптовалюти Ганна Позднякова отримує заробітну платц у розмірі 71 тис.гривень на рік та має готівкові кошти 25 тис.доларів.

Вадим Терещук має дохід від зайняття підприємницькою діяльністю у розмірі 89 тис.гривень та проценти 9 тис.гривень. Депутатом задекларовано готівкові кошти – 170 тис.гривень і 65 тис.доларів, на банківських рахунках – 9 тис.доларів та активи у дорогоцінних (банківських) металах на 144 тис.гривень.

Олександр Шеремет заробив на основному місці роботи у 2018 році 96 тис.гривень
та отримав дохід від надання майна в оренду у розмірі 211 тис.гривень. Має готівкові кошти – 39 тис.доларів та на рахунках 18 тис.гривень, 381 долар, 2 тис.євро.

Ірина Куценко заробила у 2018 році 160 тис.гривень та тримає на рахунках 131 тис.гривень.

Депутати Андрій Неугодніков, Світлана Осауленко та Вадим Підгородинський також отримують у якості доходу тільки заробітну плату за місцем роботи в університеті. Андрій Неугодніков отримав 232 тис.гривень та має готівку 50 тис.гривень та 10 тис.доларів, Світлана Осауленко - 120 тис.гривень зарплати та тримає готівку у розмірі 302 тис.гривень, Вадим Підгородинський має єдиним доходом заробітну плату у розмірі 182 тис.гривень. Ані готівки, ані коштів на рахунках у банку депутатом не задекларовано.

Хто не працює, той їсть

Остання категорія депутатів, це ті, які не мають власних джерел доходів (роботи за фахом або будь-якої підприємницьої діяльності), як і члени їх сімей, що ніяким чином не заважає їм володіти та користуватися, в тому числі нерухомістю або автомобілями, так і в принципі, якось жити.

Віктор Новак не задекларував будь-яких доходів та грошових активів у декларації за 2018 рік. В тому числі, в нього пусті рядки в переліку нерухомості і транспортних засобів. Згідно з декларацією, депутат має тільки корпоративні права у 100% капіталу ТОВ "Вітан-Н" та право власності на цінне нерухоме майно (старовині ікони, ювелірні вироби та будівельні матеріали).

Дмитро Вишняков має право власності на чотири транспортні засоби, чотири об'єкти нерухомості та недобудований будинок. Однак, у минулому році депутатом отримано тільки дохід від відчуження рухомого майна у розмірі 40 тис.гривень. Він не має відкритих рахунків у банківських установах та взагалі готівки.

Володимир Корнієнко не має іншого доходу, окрім стипендії у розмірі 54 тис.гривень. У готівці депутат зберігає 4,5 тис.доларів та 28 тис.гривень.

Офіційно тимчасово не працює та не має іншого доходу Вячеслав Беженар. Водночас, депутат володіє квартирою і автомобілем та має готівку у розмірі 130 тис. гривень.

Лілія Рогачко не працює та не має інших джерел доходу, окрім  від надання майна в оренду. У 2018 році вона отримала таким чином 262 тис.гривень. Депутат має готівку у розмірі 36,5 тис.доларів.

Олександр Матвєєв також не має офіційних джерел доходу, однак є власником трьох об'єктів нерухомості та годинника Breguet. 
На банківських рахунках у депутата розміщено 70 гривень, 3 тис.доларів, 63 євро, а у готівці він має 85 тис.доларів та 2,5 млн.гривень.

Власник криптовалюти вартістю 57 млн.гривень Петро Іонов може дозволити собі не працювати.
Згідно декларації депутат займає неоплачувану посаду директора ТОВ "Укр-реклама". Його дохід у 2018 році - це державна допомога при народженні дитини, що складала 10 тис.грн., пенсії батька та страхові виплати у розмірі 100 тис.гривень. У готівці депутат зберігає 2 тис.доларів та 32 тис.гривень, а на рахунках – 89 тис.гривень.
Також Петро Іонов у 2018 році придбав автомобіль Lexus GX 460 за 902 тис.гривень

Топ-5 власників нерухомості та автомобілів

Рекордну кількість об'єктів нерухомості у 2018 році задекларував депутат Ілля Мозолєв. В поданій декларації зазначено 62 об'єкти нерухомості, більшість з яких належить його дружині Євгенії Емельдеш. Значна кількість цієї власності була придбана у 2016 році у вигляді 56 земельних ділянок у селі Великодолинське Овідіопольського району, кожна площею від 600 кв.м.

Дмитро Танцюра задекларував право власності на 34 об'єкти нерухомості. В тоу числі, у 2016 році депутат придбав дев'ять земельних ділянок у селі Прилиманське Овідіопольского району, кожна площею від 16-19 тис.кв.м. Також депутат має у власності сім земельних ділянок у селі Фонтанка Лиманського району, одну – у селі Крижанівка Лиманського району, квартири у Києві та Одесі та земельна ділянка під базою відпочинку у селі Грибівка Овідіопольського району.

Олександр Іваницький задекларував право власності на 19 об'єктів нерухомості та на два транспортні засоби. Більшість нерухомості – це квартири в Одесі та нежитлові приміщення загальною площею 12-15 кв.м., ймовірно, місця для стоянки автомобілів.

Олег Етнарович, окрім значної кількості нерухомості, має найбільшу кількість задекларованих транспортних засобів. Так, депутатом зазначено у декларації 17 об'єктів нерухомості та 15 транспортних засобів. З такого великого автопарку тільки три автомобіля є легковими - Mercedes-Benz C200 2018 року, BMW 530І/F10 2011 року та Porshe Macan 2016 року. Всі інші автівки – вантажні фургони і полу фургони, причепи та тягачі, якими володіє дружина депутата Світлана Етнарович.

Депутат Віктор Наумчак задекларував трошки менше: 17 об'єктів нерухомості (земельні ділянки, житлові будинки та квартири в Одесі) та 11 транспортних засобів. Чотири легкових автомобілів, один вантажний та один водний засіб належить самому депутату, дві автівки має мати депутата Ольга Наумчак, ще по одній – дружина Олена Наумчак та донька Вероніка Наумчак.

Депутати-безхатченки

В той саме час, в Одеській міській раді є депутати, які, згідно їх декларацій, взагалі не мають будь-якого житла.

Відповідно до ст.46 Закону України "Про запобігання корупції" депутати повинні задекларувати усі об’єкти нерухомості незалежно від їх вартості, що належать їм на праві власності, знаходяться на праві оренди чи іншого права користування.

Відповідно даних, зазначених у деклараціях депутатів, у 2018 році без місця проживання залишилося вісім депутатів: Богдан Гіганов, Володимир Кірєєв, Віктор Новак, Дмитро Палпатін, Тетяна Плаксій, Олена Фокіна. 
 
Депутат Сергій Голдаков зазначив у декларації сім об'єктів нерухомості, якими володіють його батько та мати, але за ним самим не задекларовано право власності або проживання у будь-якому з цих житлових приміщень. 

Микола Крикливий, який згідно з декларацією у 2018 році продав квартиру, також не зазначив будь-якого приміщення, в якому проживав після продажу власності.

Не довіряють банківським установам 

В Одеській міській раді є також депутати, які тримають гроші виключно у готівковій формі, а деякі і взагалі не мають грошей "на чорний день".

Так, Андрій Кісловський, отримавши дохід від зайняття підприємницькою діяльністю 960 тис.гривень та маючи готівку у розмірі 2 млн.гривень, не має відкритих рахунків у банківських установах.

Ілля Мозолєв, який задекларував рекордну кількість об'єктів нерухомості, дохід у вигляді заробітної плати у розмірі 95 тис.гривень, дохід від зайняття підприємницькою діяльністю 655 тис.гривень та готівкові кошти – 1,9 млн.гривень, 30 тис.доларів та 45 тис.євро, також не має відкритих рахунків у банківських установах.

Не мають відкритих рахунків у банківських установах і Денис Коваль, Світлана Осауленко, Дмитро Пеструєв, Ганна Позднякова, Олексій Потапський та Андрій Терновський.

Згідно з поданими деклараціями, не мають не тільки власних відкритих рахунків у банках, але і будь-якої готівки депутати Вадим Підгородинський, Тетяна Плаксій, Сергій Страшний і Олена Фокіна.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

         
 

Поділитися