18 лютого 2019 р. 11:15

Реабілітація кропивницьких депутатів на сесії міськради

Реабілітація кропивницьких депутатів на сесії міськради

Депутати Кропивницької міської ради 31 січня 2019 року, під час засідання чотирнадцятої сесії, реабілітувались за рішення попередньої передноворічної сесії, проголосувавши за затвердження нової редакції Статуту територіальної громади міста Кропивницького, повернувши безкоштовне харчування для дітей учасників російсько-української війни та погодившись на виступи громадськості на початку сесійного засідання.

Ці та інші питання ми з’ясували, аналізуючи сесійні засідання в рамках проекту «Атестація депутатів місцевих ради», який у Кропивницькому реалізується зусиллями ГО «Асоціація Політичних Наук». Але про все по черзі.

Відвідуваність

Почнемо, традиційно, з аналізу відвідуваності. На початку першого засідання 14-ї сесії, що відбулась 31.01.19, зареєструвалось 40 депутатів із 42. Відсутні Михайло Бєжан (УКРОП) та Андрій Кролевець (БПП). Проте до кінця засідання залишилось 33 депутата. Раніше пішли із засідання Ігор Волков, Юрій Гребенчук, Роман Колісниченко, Олег Мельниченко, Роман Розгачов, Володимир Смірнов, Дмитро Терзов. Тобто, не досиділи до кінця засідання 5 депутатів ВО «Батьківщина», один представник БПП та один самопомічанин.

На друге засідання, яке відбулось 07.02.19, зареєструвалось лише 30 депутатів. Відсутні Віталій Бєлов, Сергій Бойко, Володимир Зайченко, Рафаель Санасарян, Володимир Смірнов, тобто два представника РПЛ, укропівець, самопомічанин і позафракційний.

Прийшли із запізненням Ігор Волков, Юрій Гребенчук, Ігор Захаров, Сергій Кріпак, Роман Розгачов, Дмитро Терзов, Богдан Товстоган, Валерій Шутка.

Не досиділи до кінця засідання Ігор Волков, Юрій Гребенчук, Михайло Демченко, Роман Колісниченко, Олег Мельниченко, Роман Розгачов, Дмитро Терзов.

Отже, як завжди, представники провладних фракцій більш дисципліновані і активніше відвідують засідання, що є закономірно, адже опозиційні депутати менш мотивовані відвідувати сесії, бо їхні голоси не відіграють особливої ролі в голосуванні.

Виступи громадськості

Перед початком сесійного засідання чотирнадцятої сесії міської ради Кропивницького активісти коаліції "Рада Експертів" та Громадської ради при Кропивницькому міськвиконкомі влаштували акцію протесту проти обмеження права на виступи громади на початку сесійних засідань. Міський голова Андрій Райкович запросив до виступу громадських активістів, які прийшли підтримати право громадян на свободу слова.

Виступ представників громади міста до початку сесії, замість регламентованого надання слова мешканцям міста у розділі «Різне» після розгляду питань порядку денного, став результатом компромісної домовленості на зустрічі Андрій Райковича з членами правління Громадської ради при виконавчому комітеті міської ради Кропивницького.

Досягнення компромісу, уникнення непотрібного блокування роботи сесії секретар міської ради Андрій Табалов відніс до здобутків сесії. За домовленістю, компромісний проект рішення має бути винесений на розгляд наступної сесії. Нагадаємо, дискримінаційну ініціативу змін до Регламенту ради запропонував міський голова Андрій Райкович на минулому засіданні сесії 6-го листопада.

Кадрові питання

На першому засіданні депутати призначили двох нових заступників міського голови – Андрія Паливоду та Олександра Вергуна, замість звільненого Олександра Грабенка.

На другому засіданні депутати заслухали звіти постійних депутатських комісій, після чого замінили керівника комісії з питань бюджету. Замість Ігоря Волкова (БПП) рада призначила на цю посаду Олега Краснокутського (Наш край), однопартійця секретаря міськради Андрія Табалова.

Опозиційні депутати одразу заявили про «узурпацію влади» і необґрунтованість такого рішення, і це правда – звільнення Волкова депутати ніяк не пояснили. Проте варто також нагадати, що Ігор Волков фігурував у цілому ряді корупційних скандалів, зокрема щодо фінансування з міського бюджету його лазні та виробництва «джинси» на його телеканалі.

У 2015 році Ігор Волков отримав відзнаку «Вата року» від громадських активістів за антиукраїнську діяльність, а у 2016 став винуватцем розвалу «демократичної коаліції» та приходу до влади представників «Нашого краю» та «Опозиційного блоку», які нині йому повною мірою «віддячили».

Харчування дітей

Після заяви коаліції "Рада Експертів" та акцій протесту ГО "Батьківська рада", депутати внесли зміни до рішення міської ради «Про організацію харчування учнів та вихованців пільгових категорій у закладах освіти м. Кропивницького на 2019 рік».

Діти учасників АТО, як і діти інших пільгових категорій населення, і надалі продовжують бути забезпеченими безкоштовним харчуванням в закладах освіти Кропивницького.

Статут територіально громади Кропивницького

Ініціювали прийняття даного документу експерти ГО «Асоціація Політичних Наук» у 2016 році. Тоді, за запитом депутата Валентини Яремчук, було створено робочу групу з розробки нового статуту у складі представників всіх фракцій, профільних підрозділів виконкому та громадських організацій, яку очолив секретар міської ради Андрій Табалов.

На своїх засіданнях робоча група взяла за основу найпрогресивніший проект, запропонований експертами Асоціації Політичних Наук, доопрацювавши і адаптувавши його для нашого міста. В основі прийнятого документу знаходяться розроблені експертами «Громадяни в дії» положення про місцеву демократію.

Тепер жителі міста можуть внести на розгляд міської ради проект рішення або питання, яке їх хвилює, для цього потрібно лише 50 підписів. Ініціювати громадські слухання з представниками місцевого самоврядування (50 підписів – загальноміські слухання, 10 – квартальні, вуличні, будинкові) або загальні збори за місцем проживання (ініціатори - 3 особи, громадські або благодійні організації, ОСББ, ОСН).

В новій редакції врахована більшість з тих рекомендацій, які експерти нашого проекту надали за результатами Індексу демократичності міст. Після прийняття нового статуту Кропивницький має всі шанси переміститись із передостаннього місця в рейтингу одразу у першу десятку.

Земельні питання

Друге засідання чотирнадцятої сесії міської ради Кропивницького ознаменувалось як мінімум трьома земельними рішеннями, прийнятими депутатами на користь своїх соратників. Ці питання, як завжди, приймались без дискусій і з досить значною підтримкою.

Першим про наявний конфлікт інтересів заявив керівник фракції ВО «Свобода» Сергій Капітонов. Своїм рішенням депутати дозволили дружині депутата Олені Капітоновій розробку проекту землеустрою щодо відведення для індивідуального садівництва безоплатно у власність земельної ділянки площею 51 м2.

Друге депутатське прізвище прозвучало під час розгляду проекту №2552, яким лідеру фракції РПЛ Рафаелу Санасаряну надавався дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду строком на 25 років площею 36 м2. Призначення комерційне – для розміщення магазину, за рахунок земель житлової та громадської забудови. За даною адресою знаходиться один із торгових павільйонів «Критого ринку». Сам Рафаел Санасарян на сесію не з’явився.

Третім проектом рішення (№ 271 від 21.12.2005) депутати припинили договір оренди землі для ТОВ «Виробничокомерційний центр «ОЛЕУМ», площею 1000 м2, та передали її представниці фракції «Рідне місто» Катерині Шамардіній на 25 років. Мова йде про автоцентр офіційного дилера NISSAN в Україні – ТОВ «Омега-Моторс».

Підприємство належить чоловікові депутатки, очільнику фракції «Рідне місто» Олександру Шамардіну та його батькові Сергію Шамардіну. А от власниками ТОВ «ВКЦ «ОЛЕУМ» значаться вже згадана Катерина Шамардіна, а також її батько Андрій Олійник та Анатолій Машковський.

Саме подружжя участі в голосуванні за згаданий проект рішення не брало, заявивши під час засідання про конфлікт інтересів. Згадав про це Олександр Шамардін і під час засідання постійної депутатської комісії з питань архітектури, будівництва, реклами, регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, в якій він головує.

Дмитро Сінченко, ГО «Асоціація Політичних Наук»

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації, а додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Кіровоградській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація Політичних Наук», presscentr5@gmail.com.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Кропивницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Асоціація Політичних Наук».

      

Поділитися