29 квітня 2019 р. 14:03

Публічне звітування депутатів Рівнеради за 2018 рік

Публічне звітування депутатів Рівнеради за 2018 рік

Звітування є одним із основних показників роботи депутата місцевих рад. Однак звітування передбачає не лише підготовку та подачу звіту до апарату ради задля його оприлюднення на сайті, але важливим його компонентом є звітування перед виборцями.

Отож, хто з депутатів  Рівненської міської та у якій формі звітував перед виборцями свого округу про виконану впродовж третього року депутатської каденції  роботу проаналізувала Громадянська мережа ОПОРА.

Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» говорить про те, що депутат є  відповідальним  перед  виборцями свого виборчого округу і їм підзвітним. Зокрема, депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на  рік,  зобов'язаний  звітувати  про свою роботу перед виборцями відповідного  виборчого  округу, об'єднаннями   громадян.

Публічно перед виборцями на відкритій зустрічі

Олександр Курсик

Депутат Рівненської міської ради від фракції «Батьківщина» Олександр Курсик особисто обійшов на своєму окрузі виборців. Кожному вручив буклет, де розповів про свою депутатську діяльність
«Щорічний Звіт депутата по 21 округу! З хати в хату, з квартири в квартиру, особисто! Кожного року, перед Різдвом та Новим роком, я звітую за пророблену роботу у минулому році. 9 з 10 квартир відкривають, усі усміхнені, хтось здивований, одразу ж «нарізають» завдань на 2019 рік )))) Звітую так з 2010 року, звітуватиму так і надалі.»
Про своє звітування місцевий обранець повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook та публічній групі у Facebook «Виборчий округ #21. Депутат Курсик Олександр»

Володимир Попик

Депутат фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» провів публічне звітування перед виборцями 3 лютого. Про це він повідомив на власній сторінці у соцмережі Facebook.

«Сьогодні звітую як депутат Рівненської міської ради від фракції "Батьківщина", як представник команди Юлії Тимошенко перед виборцями свого округу за пророблену роботу минулого року. Цікаве спілкування. Чимало запитань, побажань і рекомендацій».
При цьому, на персональній сторінці депутата на офіційному сайті Рівненської міської ради відсутній звіт за 2018 рік для ознайомлення.

Розповсюдили та оприлюднили

Депутатський корпус Рівнеради включає також депутатів, які оприлюднюють звіт у газетах та поширюють листівки з річним звітом у виборчих округах.

Сергій Васильчук

Депутат фракції «Блок Петра Порошенко «Солідарність» у річному звіті зазначив:  «Публічне представлення звіту відбулося 7 лютого 2019 року у ЗОШ №23 та 12 лютого 2019 року у Рівненському міському палаці культури «Текстильник». На дошках оголошень, в межах виорчого округу, звіт оприлюднено 19 лютого 2019 року. У друкованих змі звіт оприлюднено 28 лютого 2019 року на сторінках газети «7 днів»

Тамара Тимощук 

Депутатка та представниця фракції «Блок Петра Порошенко «Солідарність» у річному звіті вказала:  
«Оприлюднення звіту відбулось шляхом роздачі звіту – газети в поштові скриньки виборців та 12.02.2019 р. МПК «Текстильник» перед громадою округу».
 

Звітування у Facebook

Окрім оприлюднення річних звітів на офіційному сайті ради, 5 депутатів Рівненської міської ради на своїх персональних сторінках у соцмережі Facebook опублікували повідомлення про звітування, зокрема оприлюднили сам текст звіту. При цьому, відсутні згадки про публічне звітування та відповідні фото.

Святослав Євтушенко

Депутат Рівненської міської ради від фракції «Громадський контроль» Святослав Євтушенко на власній сторінці у Facebook та сторінці «Святослав Громадська Приймальня Євтушенко» розмістив повідомлення про річний звіт з фото.

«А ви вже отримали звіт про роботу за 2018? Традиційно на початку року депутати міської ради звітують перед мешканцями щодо зробленого у році, який минув. Отож, пропоную ознайомитися із тим, що вдалося зробити в 2018»

Також 18 квітня депутат на Facebook-сторінці прозвітував про роботу впродовж перших 100 днів 2019 року.

«А як минули 100 днів 2019 року у вас? У мене цей період вийшов насиченим на спілкування із мешканцями, підготовку звернень щодо питань, із якими зверталися рівняни, та позитивним вирішенням частини з них. Приємно й те, що ми разом із мешканцями покроково йдемо до мети - #Висадити_в_Рівному_тисячу_дерев. Цієї весни ми вдалося здійснити майже половину задуму. Робота триває, а поки що пропоную коротку інформацію про те, що вже вдалося, і над чим працюю зараз у цифрах. Далі буде.»

Віталій Павелків

Депутат від фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Віталій Павелків опублікував свій річний звіт за 2018 рік на власній сторінці у соцмережі.

«До вашої уваги звіт про депутатську діяльність по виборчому округу №33.Спільно з громадою округу та жителями Рівного у взаємодії з місцевою владою, покращимо умови проживання та дозвілля міста. Конструктивний діалог – запорука успіху!»

Також звіт депутата розміщена у місцевій газеті «7 днів» від 7 березня 2019 року.

 

Ірина Пилипчук

Текст річного звіту розмістила на власній сторінці у Facebook депутатка від фракції «Об’єднання «Самопоміч» Ірина Пилипчук. У цьому ж пості місцева обраниця опублікувала фото своєї діяльності, як депутата. 

«Зобов’язана прозвітувати перед Вами за пророблену мною роботу у 2017-2018 році… [текст звіту]»

Назарій Поліщук 

28 лютого місцевий депутат від фракції «Об’єднання «Самопоміч» Назарій Поліщук на сторінці у Facebook повідомив про завершення роботи над депутатським звітом. Однак, станом на 29 квітня на сторінці депутата на офіційному сайті ради звіт не опублікований та інших повідомлень про звітування – теж немає.

«Завершую роботу над депутатським звітом за 2018 рік. Планую 4 березня оприлюднити, а 6 березня зробити публічний звіт та зустріч з виборцями м.Рівне. Зроблене - радує, а не зроблене - пригнічує! Варто разом працювати, і неможливе сьогодні, може стати цілком реальним завтра!»

Любов Романюк

Депутатка Рівненської міської ради Любов Романюк розмістила два повідомлення про свій річний звіт: перший – на власній сторінці у соціальній мережі Facebook та другий – у групі «Любов Романюк – депутат №1 м. Рівне», додаючи посилання на звіт, що оприлюднений на сайті Рівненської міської ради

«Друзі! Я вам дуже дякую за підтримку, і з вдячністю звітуюся за 2018 рік. У 2019 нам потрібно завершити усі розпочаті роботи. Впевнена, у нас все вийде. Дякую за все!»


Колективне звітування депутатів

У Рівнераді існує також практика «колективного звітування»: коли публічні зустрічі з виборцями проводяться за участі усіх (більшості) членів фракцій, від якої було висунуто депутата на вибори до місцевої ради 2015 року. 
Отож, до переліку фракцій Рівнеради, які проводять публічне звітування разом належать: 

Фракція «Блок Петра Порошенко «Солідарність» 

Фракція налічує вісім депутатів, які, безпосередньо, і приймали участь у звітуванні: Сергій Васильчук, Богдан Гапяк, Андрій Кузьмич, Олексій Муляренко, Тамара Тимощук, Людмила Туровська, Олександр Чубай та  Анатолій Чугуєвець. Також з депутатами звітував секретар Рівнеради Сергій Паладійчук, який є позафракційним. 

«12 лютого в міському палаці культури «Текстильник» фракція «БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» у Рівненській міській раді вже традиційно і публічно відзвітувала про свою роботу перед жителями міста за минулий рік. Про свої досягнення та здобутки фракція підготувала фільм-презентацію. У ролику кожен із 9-ти депутатів розповів про те, чим займається на своєму окрузі і чого вдалося досягнути за цей рік роботи.», - йдеться на офіційній сторінці Рівненської територіальної організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». 

Фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода»

До фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» входять дев’ять депутатів: Олег Дзецько, Назарій Загоровський, Анна Іванова, Олег Карпяк, Олександр Крюков, Юрій Осіпчук, Роман Петролюк, Святослав Стельмащук та Тетяна Чубай. 
На офіційній сторінці Всеукраїнського об’єднання «Свобода» зазначено, що 2 лютого 2019 року в міському Будинку культури Рівного народний депутат України від ВО «Свобода» Олег Осуховський, представники фракцій «Свободи» в обласній та міській радах за участи лідера партії Олега Тягнибока представили громаді звіт про виконану за минулий рік роботу.
Також на сторінці у соціальній мережі Facebook «ВО «Свобода» - Рівненська обласна організація» з’явилось відео зі звітом депутатів


____________________
Станом на 29 квітня, подали до апарату Рівненської міської ради та розмістили на офіційному сайті ради звіти за 2018 рік 22 депутати: Олександр Бабат (фракція ВО «Батьківщина»); Сергій Васильчук (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»); Маріян Года (фракція «Об’єднання «Самопоміч»); Олександр Довжаниця (фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»); Святослав Євтушенко (фракція «Громадський контроль»); Ольга Криж (фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»); Андрій Кузьмич (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»); Олександр Курсик (фракція ВО «Батьківщина»); Олексій Муляренко (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»); Василь Немеш (фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»); Віталій Павелків (фракція ВО «Батьківщина»); Ірина Пилипчук (фракція «Об’єднання «Самопоміч»); Петро Пожарський (фракція ВО «Батьківщина»); Любов Романюк (фракція «Громадський контроль»); Роман Стасюк (фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»); Святослав Стельмащук (фракція ВО «Свобода»); Юрій Сухий (фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»); Тамара Тимощук (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»); Людмила Туровська (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»); Олександр Чубай (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»); Тетяна Чубай (фракція ВО «Свобода»); Роман Яворський  (фракція «Громадський контроль»).

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією звертайтесь:  Олена Чудінович  Громадянська мережа ОПОРА,  e-mail rivne@opora.org.ua    

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».  В місті Рівне за реалізацію ініціативи відповідає РОО ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

 
 

Поділитися