30 січня 2019 р. 23:56

Публічне звітування депутатами Харківської міської ради

Публічне звітування депутатами Харківської міської ради

Згідно Закону України про статус депутата місцевої ради, депутати періодично, але не рідше одного разу на  рік,  зобов'язані  звітувати  про свою роботу перед виборцями відповідного  виборчого  округу,   об'єднаннями   громадян.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як депутати Харківської міської ради звітували за третій рік своїх повноважень.

Підхід до практики звітування у депутатів Харківської міської ради відрізнявся в залежності від фракційної приналежності. Так, згідно з даними, які депутати подали до міської ради, представники фракції «Об’єднання «Самопоміч», «Наш край» та окремі депутати фракції «Солідарність» практикували спільне звітування за свою роботу, в той час як депутати фракції «За Харків, за Відродження» та 3 депутати «Солідарності» вдавались до особистих зустрічей з виборцями. 

Депутати фракції «Об’єднання «Самопоміч» провели зустріч із виборцями в інформаційному агентстві «Kharkiv Today», де кожен депутат розповів про свою роботу за третій рік повноважень і мав змогу відповісти  на питання присутніх на зустрічі виборців. На зустрічі не зміг бути присутнім через форс-мажорні обставини Сергій Могила, хоча ще зранку планував це зробити, проте колеги по фракції розповіли виборцям про його діяльність. Подібна практика звітування була і у представників фракції «Наш край», проте на заздалегідь анонсованій зустрічі у Медіацентрі «Время» були присутніми лише 5 депутатів з 7: Віталій Резніченко та Олександр Худенко були відсутніми – їх підміняли колеги по фракції.

З відповіді на запит до міської ради, нами була отримана інформація, що 4 депутати від фракції «Солідарність» провели звітування в партійній приймальні 11 грудня 2018 року, проте в публічних джерелах не вдалось знайти яку-небудь інформацію про звіт депутатів, лише на сайті Харківської територіальної організації БПП Солідарність була опублікована інформація, що в цей день Ірина Цветкова провела особистий прийом громадян і жодного слова про звіт. Станіслав Косінов, Володимир Полозков та Ігор Романенко мали проводити звітування за різними адресами, проте в публічних джерелах відсутні будь-які згадки про їхні звіти. 

Депутати фракції "За Харків, за Відродження», згідно з даними, які вони подали до міської ради, звітували окремо один від одного. В більшості випадків депутати звітували у школах та депутатських приймальнях. З 57 представників фракції – 55 подали інформацію про своє звітування перед громадою. Олексій Топчій став депутатом Харківської міської ради лише восени, тому його звіт є відсутнім. Максим Мусєєв знаходиться у державному розшуку через підозру у державній зраді, в міській раді відсутні дані про звітування депутатом. 

Серед позитивних моментів слід зазначити, що відзвітувався за рік своєї діяльності депутат Олександр Новак, щодо якого не вдавалось зафіксувати факт прийому виборців.  

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Харківській області звертайтесь до: Харківського представництва ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», kharkiv@opora.org.ua.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Харків за реалізацію ініціативи відповідає Харківське представництво ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

       

Поділитися