04 березня 2019 р. 09:45

Політичне життя Черкас у лютому: без сесії та програми соціально-економічного розвитку

Політичне життя Черкас у лютому: без сесії та програми соціально-економічного розвитку

У лютому депутати Черкаської міськради лише одного разу зібралися в сесійній залі, але при цьому хоча б ухвалити порядок денний так і не змогли. 

Станом на кінець лютого місто залишається без затвердженого бюджету розвитку, проте значна частина місцевого політикуму зараз більше уваги приділяє процесу Президентських виборів, ніж міським проблемам.
Загалом політичне затишшя на місцевому рівні в Черкасах триває.

Акцент на президентських виборах

Одна з ключових причин, як ми вже зазначали під час огляду січня, це наближення президентських виборів. Головний акцент найактивніші політичні гравці Черкас роблять саме на них. Окрім того, частина місцевих політиків безпосередньо беруть участь у виборчому процесі: або як голови штабів певних кандидатів (як депутати Юрій Тренкін і Руслан Зоря), або здійснюючи агітацію за свого кандидата (члени місцевої команди ВО «Свобода»).

Якщо рівняти із попереднім місяцем, то в лютому кількість візитів кандидатів в Президенти в Черкаси збільшилася. Від того, констатуємо збільшення уваги на цьому процесі зі сторони місцевих політиків. Так, наприклад, міський голова Черкас бере відпустку і супроводжую Юлію Тимошенко під час її візиту на Черкащину, представники «Самопомочі» в міській раді та заступниця міського голови Людмила Бордунос супроводжують Андрія Садового в ході його приїзду в Черкаси.

Найбільше уваги своєму кандидату надали представники ВО «Свобода», працевлаштовані в міській раді чи в комунальних підприємствах, насамперед це стосується агітації в соцмережах та через партійну прес-служби партії. Окрім того, виступ Руслана Кошулинського в Черкасах взагалі відбувся в рамках так званого звіту партії про роботу в місті, при тому, що сам звіт зайняв лише невеликий проміжок часу, порівняно з виступом кандидата в Президенти. Окрім того, Кошулинського супроводжували заступники міського голови Ігор Коломоєць та Юрій Ботнар, а також секретар міської ради Ярослав Нищик.

Загалом в плані тенденції акцентування уваги політиків на президентських виборах, можемо констатувати, що місцева політика зможе вийти з тіні «великих перегонів» хіба в травні, тобто після їх завершення, і вийде на перший план влітку.

Єдина сесія закінчилася, не розпочавшись

Протягом лютого Черкаська міська рада лише одного разу спромоглася зібратися на сесію, але приступити до розгляду порядку денного депутати так і не змогли.

14 лютого народні обранці витратили трохи часу на зачитування заяв і звернень. Проте після цього не змогли ухвалити порядок денний. Проблемним виявилося питання про преміювання міського голови, його заступників, секретаря міської ради та працівників міськвиконкому. Депутат Олександр Радуцький пропонував внести його в порядок денний та поставити першим. Однак його пропозиція не набрала достатньої кількості голосів.

Опісля альтернативні варіанти порядку денного також не були ухвалені. Загалом тема із зарплатами посадовців у Черкасах була однією з найбільш популярних у лютому. У кінці січня міський голова Анатолій Бондаренко розпорядився опублікувати на сайті міськради заробітні плати працівників мерії та комунальних установ. 8 лютого на сайті мерії з’явилася інформація із зарплатами директорів комунальних підприємств.

А в день після сесії, де піднімалося питання зарплатні вже безпосередньо самого Бондаренка, він публічно відмовився від премії. Пояснив це тим, що «людина не бідна». Зазначимо, що на сьогодні зарплати працівників мерії досі не опубліковані.

Черкаси досі без бюджету розвитку

Хоч міський бюджет був ухвалений ще 24 січня одноголосно, наразі бюджет розвитку та програму соціально-економічного розвитку міська рада досі не проголосувала. Більше того, наразі його навіть на горизонті непомітно.
26 лютого міськвиконком проголосував за зміни до міського бюджету на 2019 рік. Рішення уточнює вільні залишки загального та спеціального фондів, які станом на 1 січня цього року загалом  складають 47 мільйонів. Далі це рішення має підтримати міська рада.

«Наразі прийнято рішення виконкому лише щодо розподілу залишків. Ці кошти частково розподілили в межах перехідних об’єктів.
Але це лише проект виконкому. Тепер він подається на розгляд міськради. Є проблема. За пропозицією секретаря міськради Ярослава Нищика було збільшено дохідну частину бюджету розвитку від продажу землі. Гроші мають піти на забезпечення різницю в тарифах в тролейбусах. При цьому немає якихось підтверджень що на ці 18 мільйонів справді буде продано землі. Працівники нашого департаменту будуть зазначати про це в пояснювальній записці», - коментує директор департаменту фінансової політики Наталія Джуган.

Якщо ж говорити про програму соціально-економічного розвитку, то посадовець не береться прогнозувати, коли ж вона таки буде ухваленою.

«ПСЕР по об’єктах що будуть плануватися на цей рік досі не розглянутий.  Ситуація політично загострена тому його прийняття залежить виключно від політичних домовленостей», - додає вона.

Водночас констатуємо, що значна частина депутатського корпусу пов’язана із підрядниками. Хтось безпосередньо має стосунок до конкретних фірм, що виконують роботи в місті, а хтось діє скоріше як лобіст. Отже, варто очікувати, що рано чи пізно ПСЕР місто таке отримує. Коли саме, спрогнозувати важко.
 
Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації
 
За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Черкаській області звертайтесь до команди Черкаської обласної організації Комітету виборців України cvu_ck@ukr.net.
 
Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Черкаси за реалізацію ініціативи відповідає Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

             
 

Поділитися