25 квітня 2019 р. 22:41

Підсумки декларування депутатами Херсонської міської ради статків за 2018 рік

Підсумки декларування депутатами Херсонської міської ради статків за 2018 рік

Щойно завершилася чергова кампанія по декларуванню депутатами своїх доходів.  Це вже третя кампанія, яка проходить в нових прозорих умовах. 

Й ми вже можемо зробити певні висновки: депутати починають вчитися заповнювати свої декларації та вчасно їх подавати.
Якщо в 2017 – 2018 роках чотири депутати невчасно подали свої декларації. 

У 2016 році це була Алла Беліченко («Оппозиційний блок»), у 2017 році – Антон Хмаро («Опозиційний блок»), Євген Назарян (УКРОП) та Валентин Сух (позапартійний)ю

У 2018 році всі депутати подали свої декларації вчасно, хоча деякі з них на самому початку квітня відразу подали уточнені декларації. 

Де депутати працюють – іноді залишається невідомим. 

За досвідом трьох років ми можемо говорити про те, що частина депутатів чомусь забуває вказувати місце своєї основної роботи або навпаки, не вказує, що вони є депутатами Херсонської міської ради. На думку фахівців, подібна неуважність може утруднювати для сторонніх дослідників виявлення потенційних конфліктів між депутатською діяльністю та приватними інтересами.
Громадські активісти завжди наполягали на необхідність вказувати у розділі «Інформація про суб'єкта декларування» відомостей про наявність у депутата представницьких повноважень та відомостей про місце основної роботи депутата за межами місцевої ради. 

Дванадцять депутатів дотримується цих рекомендацій. Це Віталій Богданов (позафракційний),  Сергій Волошинов (БПП «Солідарність»), Нелля Голубенко (ВО «Батьківщина»), Олена Мазур (УКРОП), Лариса Леонова (позафракційна) Олександр Ложичев (ВО «Свобода»), Михайло Линецький (БПП «Солідарність»), Євген Назарян (УКРОП), Ігор Семенчев («Наш край»), Валентин Сух (позафракційний), Віталій Урбанський (ВО «Свобода»), Олена Урсуленко (БПП «Солідарність»).

Найбільша група депутатів (22 з 53-х) вказала в деклараціях лише своє місце роботи, не вказавши, що вони також є й депутатами Херсонської міської ради, хоча ця інформація є прямою вимогою НАЗК. Їх можна розділити на дві групи. Перша група працює в органах місцевого самоврядування або на комунальних підприємствах. За рекомендаціями НАЗК вони повинні вказувати свої дві посади, але цю вимогу не виконують. Друга група працює поза системою місцевого самоврядування. Й хоча це є помилкою при заповненні, але й, одночасно, є позитивним моментом, бо на офіційному сайті Херсонської міської ради відсутня інформація про місце роботи та посади депутатів. Тому, дізнатися про актуальне місце роботи депутата можна лише раз на рік – на сайті відкритих декларацій https://declarations.com.ua/ 

Й дев’ятнадцять депутатів у цьому пункті декларації виконали лише формальну вимогу та не вказали своє актуальне місце роботи.  

Чому є депутати-«безхатченки»
З року в рік при вивченні декларацій наших депутатів, ми стикаємося із нетиповим явищем: частина депутатів не вказують об’єктів нерухомості, в яких вони проживають або якими вони користуються, хоча Закон  передбачає  обов'язок  зазначати  в  декларації окремі  об'єкти,  які належать суб'єкту  декларування або члену його сім'ї на праві користування. 

НАЗК у своїй інструкції наводить повний перелік подібних форм. Це - «оренда,  сервітути,  право користування  земельною  ділянкою  для  сільськогосподарських  потреб (емфітевзис),  право  забудови  земельної  ділянки  (суперфіцій),  утримання, застава,  користування  на  підставі  довіреності,  у  тому  числі  генеральної довіреності, інші права, передбачені законом»   

Важко уявити, що частина депутатів є «безхатченками». Але, у 2016 році таких було аж цілих десять. «Херсонський вісник» у своєму аналізі декларацій за 2016 рік навів цей список: Сергій Білоковиленко, Олександр Васильєв, Оксана Д’якова, Дмитро Іванов, Станіслав Лисюк, Олександр Ложичев, Євген Матковський, Євген Назарян, Аркадій Подлєсний та Антон Хмаро.

Через два роки так званих «безхатченків» поменшало. Лише шість депутатів не вказали об’єкти нерухомості, які належать їм або членам їхніх родин у тому числі на правах користування. Це Сергій Білоковиленко (Радикальна партія Олега Ляшка), Дмитро Больбот («Наш край»), Дмитро Іванов (БПП «Солідарність»), Євген Назарян (УКРОП), Віталій Урбанський (ВО «Свобода»), Антон Хмаро (Опозиційний блок).

Ми продовжуємо роботу з аналізу декларацій депутатів Херсонської міської ради, цікаві результати якої будуть представлені у наступних публікаціях.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (Олександр Мошнягул) admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Херсон за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.
    

Поділитися