19 квітня 2019 р. 17:59

Одеський Комітет виборців підвів підсумки звітної кампанії депутатського корпусу Одеської облради

Одеський Комітет виборців підвів підсумки звітної кампанії депутатського корпусу Одеської облради

Вже традиційно, в рамках «Атестації депутатів місцевих рад», Одеським комітетом виборців були проаналізовані звіти депутатів Одеської обласної ради.

Відповідно до частин 1,6 статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на  рік,  зобов'язаний  звітувати  про свою роботу перед виборцями  відповідного  виборчого  округу,   об'єднаннями   громадян.  Згідно закону, Рада визначає  орієнтовні  строки  проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями. Також депутат місцевої ради інформує раду та її виконавчі органи про результати обговорення його  звіту,  зауважень  і  пропозицій, висловлених  виборцями  на адресу ради та її органів,  а також про доручення,  дані  депутатові  у  зв'язку  з  його  депутатською діяльністю.

Саме на виконання цього положення Одеською обласною радою на 21 сесії ради було прийнято рішення «Про звіти депутатів Одеської обласної ради VІІ скликання за 2018 рік». Відповідно до цього рішення, депутатам Одеської обласної ради у термін до 25 березня 2019 року необхідно було проінформувати обласну раду про результати обговорення звітів про свою роботу, зауважень і пропозицій, висловлених виборцями на адресу ради та її органів, а також про доручення даних депутатові у зв'язку з його депутатською діяльністю. Крім того, депутати мали подати вищезазначену інформацію безпосередньо до апарату обласної ради.
Відправними точками в аналізі депутатського звіту за рік  для нас служать факти оприлюднення звіту в ЗМІ та соціальних мережах, а не тільки на сайті ради про проведення публічного заходу із звітуванням. Щоправда другий пункт має свої "підводні камені", адже нерідко депутати проводять звіти серед робочого колективу, а не перед своїми виборцями. Так, станом на 18 квітня, на сайті Одеської обласної ради були опубліковані звіти 69 депутатів. 

З них  12  опублікували свої звіти у регіональних ЗМІ, а Олександр Адзеленко («Опозиційний блок»), Володимир Щербина (БПП «Солідарність»), Олександр Барський (ВО «Батьківщина»), опублікували їх на своїх персональних сторінках у мережі Facebook. 


Лише 30 з 84 депутатів Одеської обласної ради проводили публічні заходи, в ході яких вони звітували перед виборцями своїх округів. 


Аналіз змісту звіту проводився за наявності п’яти ключових  параметрів : 1) інформації про роботу у виборчому окрузі, 2) про прийняті радою та її органами рішення, 3) про діяльність депутата в раді та її органах, в які він обраний, 4) про персональну участь депутата в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради та її органів, 5)про виконання доручень виборців.
Всім п’яти параметрам відповідають звіти: Анатолія Урбанського (БПП «Солідарність»), Олега Радковського (ВО «Батьківщина»), Анатолія Артеменко (БПП «Солідарність»), Івана Бойченко («Відродження»), Олександра Бондаренко (БПП «Солідарність»), Валентина Волканова (БПП «Солідарність»), Ірини Коваліш («Опозиційний блок»), Івана Кюссе («Наш Край»), Віктора Бубнова («Опозиційний блок»),  Дмитра Чапіра («Довіряй Ділаам»), Вадима Шкарівського («Опозиційний Блок»), та Олександра Остапенко  (БПП «Солідарність»).

Ще 30 звітів депутатів Одеської обласної ради відповідають чотирьом параметрам. Наприклад Родіон Абашев (БПП «Солідарність») та Анатолій Чередниченко («Опозиційний блок»)  у своїх звітах не вказали інформацію про виконання доручень виборців. Леонід Шимон (ВО «Батьківщина»)   та Володимир Чумаченко («Опозиційний блок»)   не вказали інформацію   про персональну участь депутата в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради та її органів. Інші 26 депутатів забули вказати у своїх звітах інформацію про прийняті радою та її органами рішення.

У 20 депутатів Одеської обласної ради звіти відповідають трьом критеріям оцінювання. Зокрема,  інформацію про діяльність депутата в раді та її органах, в які він обраний не вказав Олег Корженко (ВО «Батьківщина»). Про виконання доручень виборців не вказали Микола Дерев’янко (БПП «Солідарність»), Ольга Юрко («Довіряй Ділам»)  та Євгеній Копотієнко («Відродження»).  Відсутня інформація про роботу у виборчому окрузі у Володимира Кривошеї («Опозиційний блок»), Ольги Юрко  («Довіряй Ділам»)   та Вадима Теплицького («Довіряй Ділам»). Інформацію щодо персональної участі депутата в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради та її органів не містять звіти Лілії Алексейчук («Відродження»), Михайла Лазаренко (ВО «Батьківщина»), Сергія Петровського (ВО «Батьківщина»),  Анатолія Садовника («Довіряй Ділам»), Володимира Сушкова («Довіря Ділам»), Ігоря Учителя («Відродження»), Князя  Хачатряна («Опозиційний блок»),  Георгія  Чиклікчи («Наш Край»), Віталія Разумова («Відродження»), Володимира Осіпова («Опозиційний Блок»),  Володимира Щербини (БПП «Солідарність»), Сергія Лупашко («Опозиціний блок») Андрія Івашова (БПП «Солідарність»), Віктора Андрєєнкоав («Опозиційний блок»), Володимира Кривошеї («Опозиційний блок»).

Лише звіти Володимира Кривошеї («Опозиційний блок»),  та Ольги Юрко («Довіряй Ділам») містять інформацію про прийняті радою та її органами рішення. 

Ще шість звітів депутатів Одеської обласної ради відповідають лише двом критеріям оцінювання. Так, у Миколи Авілова (БПП «Солідарність»)  відсутня інформація про роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення,  та про персональну участь депутата в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради та її органів. У Євгенії Абрамової («Довіряй Ділам»), Максима Повзуна(«Довіряй Ділам»), Віталя Харченко («Довіряй Ділам»), Анатолія Хмелевського («Довіряй Ділам»), Сергія  Червякова  («Опозиційний блок») у звітах відсутня інформація про прийняті радою та її органами рішення, про діяльність депутата в раді та її органах, в які він обраний та про персональну участь депутата в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради та її органів.
Що ж стосується звіту Івана Стрелі («Опозиційний блок») то у ньому вказана лише інформація про роботу депутата у виборчому окрузі.

Про проведення звітної кампанії рештою  15 депутатів Одеської обласної ради нам нічого не відомо. Варто зауважити, що Юрій Басюк (БПП «Солідарність») став депутатом Одеської обласної ради 12 червня 2018 року тому, звіт про свою діяльність за рік не проводив.  

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати».   
          

Поділитися