04 квітня 2019 р. 11:22

Найбагатші та найбідніші. Які доходи задекларували депутати Івано-Франківської міськради за 2018 рік

Найбагатші та найбідніші. Які доходи задекларували депутати Івано-Франківської міськради за 2018 рік

Серед ТОП-5 найбагатших депутатів Івано-Франківської міської ради четверо предсталяють фракцію БПП "Солідарність". Найбагатшому депутату з "Об’єднання "Самопоміч" банк пробачив 12 мільйонів гривень кредиту.

Уже вчетверте депутати Івано-Франківської міської ради подають щорічні декларації про майно та доходи. Традиційно Громадська Організація "Центр Політичних Студій" проводить моніторинг декларацій та складає рейтинг найбагатших та найбідніших депутатів Івано-Франківської міської ради.

П’ятірка найбагатших депутатів Івано-Франківської міськради складається з депутатів двох фракцій - "Об’єднання "Самопоміч" та БПП "Солідарність".



Очолює рейтинг депутат від "Самопомочі" Іван Пуйда. Сумарний дохід його родини у 2018 році склав понад 16 мільйонів гривень. Депутат, окрім своїх доходів, вказав у декларації доходи дружини та доньки. Пуйда є власником та директором кількох підприємств, найбільшим з яких є ТОВ "Панорама плюс" - це великий торгово-розважальний центр. Проте, найцікавіше, що левову долю доходу депутата склало прощення боргу на суму понад 12 мільйонів гривень від банку "Креді Агріколь".

Скріншот з декларації Івана Пуйди

У минулому році Іван Пуйда також входив до ТОП-5 найбагатших депутатів Івано-Франківської міськради. Проте тоді він посів 5-те місце з доходами у понад 4 мільйони гривень.

Друге місце в рейтингу посів Володимир Яблонь з БПП "Солідарність". Дохід депутата склав понад 6 мільйонів гривень. Левову частку бюджету родини депутата склали доходи від підприємницької діяльності самого депутата та його дружини. Також родина депутата заробляє на наданні майна в оренду. Окрім того, Яблонь у декларації вказав і доходи у вигляді заробітної плати за сумісництвом у кількох будівельних компаніях, зокрема ТОВ "Дем’янів-К", ПП "Каскад Буд" та ТОВ "Транзитпромпроект". Цікаво, що минулого року Володимир Яблонь теж портапляв у рейтинг найбагатших дупутатів. Тоді його дохід був на півмільйона меншим.

Третє місце в рейтингу, як і минулого року, посів Володимир Балагура. Депутат від БПП "Солідарність" цьогоріч також заробив понад 6 мільйонів гривень. Депутат задекларував доходи від підприємницької діяльності - свій та дружинин. Також вказав заробітну плату у якості комерційного директора ПП "Будівельна компанія "Ярковиця".

Четверте місце у рейтингу зайняв Володимир Фецич, з "Солідарності". Він задекларував дохід родини у понад 5 мільйонів гривень. Проте левову частку доходу заробила його дружина - її дохід від підприємницької діяльності склав понад 4,5 мільйони гривень, також вона отримує доходи від надання майна в оренду фізичним і юридичним особам. Сам Фецич також заробляє підприємницькою діяльністю і за рік заробив майже 600 тисяч гривень.

П’ятірку найбагатших дептатів міськради закриває Степан Руднянин, також з "Солідарності". Він задекларував річний дохід в сумі понад 5 мільйонів гривень. Як ФОП Руднянин заробив у 2018 році понад 4,7 мільйони гривень. Також отримував доходи від продажу рухомого майна та надання майна в оренду.

До рейтингу депутатів, що заробили найменше коштів у 2018 році входить 6 депутатів. Експерти "Центру Політичних Студій" до цієї категорії віднесли депутатів, що живуть на суму, що є незначно більшою, ніж прожитковий мінімум. Нагадаємо, що станом на 1 січня 2018 року середній показник прожиткового мінімуму на місяць в Україні складав 1700 гривень. Мінімальна заробітна плата у 2018 році склала 3723 гривні.


Андріан Волгін з БПП "Солідарність" задекларував дохід у 54 тисячі гривень. Депутат вказав заробітну плату у двох підприємствах та соціальну допомогу учасникам бойових дій. Депутат живе один, середній дохід на місяць складає 4,5 тисяч гривень.

Володимир Саврей з УНП живе на одну зарплату. У 2018 році він задекларував дохід у вигляді зарплати лікаря міської поліклініки та виплати учасникам бойових дій до 9 травня. Сумарний дохід депутата - 105 тисяч гривень. Депутат живе з дружиною, яка не вказала жодного доходу. Таким чином, місячний дохід на одного члена родини складає 4,4 тисячі гривень.

Ярослав Горбовий з "Батьківщини" вказав у декларації, що має у власності чотири автобуси і займається підприємницькою діяльністю. Проте дохід від підприємницької діяльності склав лише 44 тисячі гривень. Ще 55 тисяч гривень принесла в сімейний бюджет його дружина у вигляді заробітної плати.

Скріншот з декларації Ярослава Горбового

 

У декларацію Горбовий, окрім дружини, вніс ще дочку, яка не вказала жодного доходу. Таким чином, на одного члена сім’ї родини Горбових у місяць приходиться 2,7 тисячі гривень.

Уперше за 4 роки вказав у декларації доходи позафракційний депутат Ігор Саварин. Понад 66 тисяч гривень складає річна заробітна плата його дружини. Сам депутат в декларації вчергове вказує про те, що працює заступником директор у ТзОВ "Барт Імпекс", проте власного доходу знову не показує.

Скріншот з декларації Ігора Саварина

Згідно декларації, Ігор Саварин живе з дружиною. Розділивши на них двох задекларований дохід виходить, що на одного члена сім’ї у Савариних приходиться 2,7 тисячі гривень на місяць.

Сумарний дохід родини керівника фракції УКРОП Володимира Олійника склав 118 тисяч гривень. Депутат задекларував зарплату дружини у розмірі 44 тисячі гривень. Решту доходу склала заробітня плата депутата у ТзОВ "Лідер Іф" та ГО "Інститут розвитку міста "Новий Івано-Франківськ". Цікавим є те, що партнер Олійника по бізнесу та депутат від УКРОПу Сергій Гаєвський вказав у свої декларації, що позичив Олійнику 5200 гривень, проте сам Олійник ці кошти не вказав у своїй декларації як фінансові зобов’язання.

Скріншот декларації Сергія Гаєвського

У Володимира Олійника, згідно його декларації, двоє дітей. Розділивши річний дохід родини на всіх - виходить, що в місяць Олійники можуть витратити 2,4 тисячі гривень на одну особу.

Дохід Мстислава Тараса з УКРОПу у 2018 році склав 116 тисяч гривень. Проте депутат ніде не працює. 80 тисяч гривень подарував дружині депутата її батько, також бюджет сім’ї наповнювався соціальними виплатами при народжені дитини та по догляду за дитиною до трьох років. Сам депутат отримує щомісячну виплату добровольцям АТО у розмірі 500 гривень. Сім’я депутата складається з 4-х осіб.

Як і в його колеги по партії - у Тараса є дружина та двоє дітей. Дохід на одного члена родини в місяць складає також 2,4 тисячі гривень.

Загалом усі депутати Івано-Франківської міської ради подали декларації за 2018 рік вчасно. Надалі експерти ГО "Центр Політичних Студій" аналізуватимуть їх на предмет порушень та невідповідності стилю життя депутатів до задекларованих доходів та статків.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Івано-Франківській області звертайтесь до: ГО "Центр Політичних Студій".
Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».  В місті Івано-Франківську за реалізацію ініціативи відповідає ГО "Центр Політичних Студій".

           

 

Поділитися