29 квітня 2019 р. 16:22

Майже третину роздільнянських депутатів можна відкликати за пропуски

Майже третину роздільнянських депутатів можна відкликати за пропуски

Четверо депутатів Роздільнянської міської ради у 2018 році були відсутні на половині пленарних засідань, двоє пропустили 70% засідань, а іще двоє взагалі не з’являлися у міськраді.

Відвідування — один із основних критеріїв роботи депутата міської ради, адже якщо народний обранець не відвідує навіть пленарних засідань, то його незацікавленість у виконанні депутатських обов’язків і повноважень цілком очевидна. ККД (коефіцієнт корисної дії) такого депутата дорівнює нулю, до того ж завдає шкоди депутатському іміджу загалом: виборець розчаровується не лише в конкретній особі обранця, а й від представника наступної каденції не буде очікувати результативності .

То ж склад Роздільнянської міської ради за підсумками минулого року міг би зменшитись на третину. Двоє роздільнянських депутатів — Віталій Доронін  і Дмитро Комков не були на жодному  з пленарних засідань ради, іще двоє — Андрій Тегляєв і Сергій Голубов, пропустили 10 засідань із 14, а іще четверо — Юрій Кукса, Олена Тегляєва, Василь Писаренко і Віктор Поштаренко пропустили 50% засідань.

Лише шестеро депутатів Роздільнянської міськради  можуть слугувати взірцем для недисциплінованих колег: Ганна Головко, Оксана Дмитренко, Владислав Долгій, Олександр Ісаєв, Наталя Топтунова і Наталя Швець були присутніми і активно працювали на всіх засіданнях минулого року.

Навантаження на депутатів, які працюють на волонтерських засадах, не таке вже й високе. За рік відбулося 14 пленарних засідань. І хоча засідає рада у робочий час, триває засідання дві-три години.

Слід зазначити, що недисциплінованість є однією з підстав для відкликання депутата. Так, частина 2 стаття 37 Закону про статус депутата місцевих рад наголошує, що підставою для відкликання депутата місцевої ради є у тому числі пропуск ним протягом року більше половини пленарних засідань ради. І система, за якою відбувалися місцеві вибори, дозволяє депутатам складати мандат і не проводити нових виборів для того, щоб у раді з’явилися нові депутати. Наступним до ради заходить той депутат, який за партійним рейтингом став першим непрохідним. То чи варто займати місце тих, що зайдуть у раду з бажанням працювати?

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати».   
          

Поділитися