27 січня 2019 р. 22:43

Лише троє депутатів Білгород-Дінстровської міської ради протягом третього року каденції подали депутатські запити

Лише троє депутатів Білгород-Дінстровської міської ради протягом третього року каденції подали депутатські запити

Депутатський запит один з ключових інструментів діяльності депутатів місцевих рад.

Адже запит може бути адресований до голови, заступника голови Ради, виконавчого комітету, керівників відділів, управлінь та інших органів виконавчого комітету, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території Ради, незалежно від форм власності, а також до глави відповідної місцевої державної адміністрації, його заступників, керівників відділів, управлінь та інших служб місцевої державної адміністрації вирішити питання, дати офіційне роз'яснення або викласти позицію з питань, що мають суспільне значення і належать до відання Ради. Іншими словами завдяки депутатському запиту депутат місцевої ради здатен вплинути, або як мінімум дізнатись на стан речей у проблемних секторах життя громади, яка його обрала.

На жаль в Білгород-Дністровській міській раді попит на депутатський запит серед місцевих депутатів традиційно залишається низьким. Додаткових проблем при аналізі використання депутатами запитів становить відсутність їх публікації на сайті міської ради. Через це нам не вдалося ідентифікувати колективний депутатський запит поданий в ході XXXIII сесії Білгород-Дністровської міської ради.

В цілому ж в період з 31 жовтня 2017 по 31 жовтня 2018 року депутатами Білгород-Дністровської міської ради було подано 22 депутатські запити. З них 40% становлять дев’ять депутатських запитів Василя Садовського («Опозиційний блок») серед яких запити : «Щодо безпеки руху біля учбових закладів, реєстраційний номер №  01- 14  -10 від», «Щодо включення  робіт з облаштування тротуарів в районі ЗОШ № 4 до переліку об'єктів на 2018 рік, що будуть виконуватись за рахунок коштів міського бюджету, «Щодо особистого контролю ремонту дорожнього покриття вулиць міста», «Щодо надання інформації та копій документів на ім'я  Затоківського селищного голови (№ 23-01-03)», «Щодо надання кошторисних розрахунків тарифів на комунальні послуги на заступника міського голови Алтухова А.А.», «Щодо посилення патрулювання житлових мікрорайонів міста», «Щодо надання інформації та підтверджуючих документів», та «Щодо спеціалізованого будинку дитини».

П’ять депутатських запитів біло подано Денисом Кімінчіджі (позафракційний). Зокрема:  «Щодо обстеження, розробки плану заходів, які необхідно провести для відновлення та  підтримання в належному стані дорожнього обладнання в 2018 році», «Щодо перевірки пунктів прийому металобрухту», «Щодо розробки окремої програми для виготовлення необхідної документації під час створення нових ОСББ», «Щодо звернення до Державної екологічної інспекції з вимогою проведення перевірки КП «Автотранссервіс» та звернення до правоохоронних органів.» і запит «Щодо оприлюднення на офіційному сайті Білгород –Дністровської міської ради кошторису утримання Білгород –Дністровської міської ради та її виконавчих органів.

Ще чотири депутатських запити було подано позафракційною депутаткою Білгород-Дністровської міської ради Юлією Федоровою: «Щодо участі  у конкурсі муніципальних проектів  «Відкриті дані для міста», «Щодо розробки проектно – кошторисної документації по будівництву проїзду до будинків по вул. Перемоги, 20 г та Перемоги,20», «Щодо гендерної політики Білгород-Дністровської міської ради» та запит «Щодо пропозиції про внесення змін у Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22.06.2017 р. № 2119 – VII».

Нагадаємо що в 2017 році депутатські запити подавали дев’ятеро депутатів Білгород-Дністровської міської ради: Віталій Граждан, Васил Садовський, Інна Гончарова, Юрій Чередніченко («Опозиційний блок»), Володимир Сорока, Віталій Грозов, Сергій Манітенко («Наш Край») та позафракційні Юлія Федорова і Денис Кімінчіджі.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

  

Поділитися