30 січня 2019 р. 12:26

Лише дев’ять депутатів відвідали усі сесії Хмельницької міської ради впродовж 2018 року

Лише дев’ять депутатів відвідали усі сесії Хмельницької міської ради впродовж 2018 року

Громадська організація "Хмельницька ініціатива" проаналізувала відвідуваність депутатів сесійних засідань та постійних депутатських комісій впродовж 2018 року. 

Так, з 1 січня до 31 грудня 2018 сесія Хмельницької міської ради скликалася дев’ять разів. Постійні депутатські комісії, яких є шість, збиралися від 39 (комісія з питань планування, бюджету, фінансів та децентралізації) до 8 разів (комісія з питань регламенту, депутатської діяльності, антикорупційної політики, забезпечення правопорядку та зв’язку з військовими частинами). 

У Хмельницькій міській раді 42 депутати, з них усі сесійні засідання у 2018 році відвідали 9 депутатів: Микола Барабаш (ВО "Свобода"), Лев Бірюк (ВО "Батьківщина"), Олександр Василишин ("Об’єднання "Самопоміч"), Віталій Коліщак (ВО "Батьківщина"), Михайло Кривак (ВО "Батьківщина"), Ігор Мельничук (ВО "Батьківщина"), Віктор Паламарчук (Політична партія "За конкретні справи"), Сергій Паламарчук (Політична партія "За конкретні справи") та Анатолій Собко (Політична партія "За конкретні справи"). 

Не пропустили жодного засідання постійних комісій депутатка "Об’єднання "Самопоміч" Людмила Головко та депутат політичної партії "За конкретні справи" Анатолій Собко. 

Щодо відвідуваності сесій та комісій, то все дуже індивідуально, оскільки є такі депутати, хто більш серйозно ставиться до постійних комісій, як от обранець від БПП "Солідарність" Андрій Кветко. Депутат є головою постійної комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища. З 21 комісії він пропустив лише одну, натомість з 9 сесійних засідань відвідав лише 5. Деякі депутати частіше відвідують сесії, ніж комісії. 

Найбільшою "прогульницею" у 2018 році стала Наталія Собко (БПП "Солідарність"). Вона лише тричі відвідувала сесійні засідання і 6 разів побувала на постійній комісії, при тому, що комісія, до якої входить депутатка, збиралася 14 разів. 

Натомість її однофамілець Анатолій Собко (політична партія "За конкретні справи") найсумлінніший у відвідуваності серед депутатів VІІ скликання. Він єдиний, хто був присутній на усіх сесіях та усіх комісіях. 

"Якщо гарно розпланувати свою роботу, то можна втигати все: з мешканцями зустрічатись, відвідувати сесії та комісії і займатись бізнесом", зазначив Анатолій Собко.

Майже половину, чотири з дев’яти сесій, пропустили Микола Заганяч (Політична партія "Поруч"), Андрій Кветко (БПП "Солідарність") та Сидорук Олександр (Політична партія "Поруч"). 

Найгірше відвідують постійні депутатські комісії наступні обранці: депутат від "За конкретні справи" Афійчук Руслан відвідав менше половини комісій (10 з 21), Сергій Золотухін ("Об’єднання "Самопоміч"), відвідав 24 з 35 комісій. Ковальчук Ірина (БПП "Солідарність") була присутня на 19 з 35 постійних комісіях. Наталію Собко (БПП "Солідарність" ми уже згадували, вона відвідала 6 з 14 засідань комісії, до якої входить. Така ж відвідуваність цієї самої комісії у Івана Франка (політична партія "За конкретні справи". Ігор Ялоха (ВО "Батьківщина") відвідав 20 з 35 засідань комісії з питань соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики та дерегуляції. Найгірше з відвідуваністю комісій у депутата від політичної партії "Поруч" Сидорука Олександра, він відвідав лиш чверть комісій - 10 з 39. 

"Я кілька місяців був на лікарняному за станом здоров’я, тому пропустив стільки засідань сесій та комісій", - прокоментував свою відвідуваність Олександр Сидорук.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Хмельницькій області звертайтесь до: голви ГО "Хмельницька ініціатива", Олега Черненка, e-mail: Chernenko.km@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».  В місті Хмельницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Хмельницька ініціатива».

          

Поділитися