31 січня 2019 р. 18:34

Менше 20 відсотків депутатів Одеської облради подали депутатські запити за третій рік каденції

Менше 20 відсотків депутатів Одеської облради подали депутатські запити за третій рік каденції

До таких висновків прийшли експерти Одеської обласної організації «Комітету виборців України» під час аналізу діяльності депутатів Одеської обласної ради в рамках ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад».

Такі дані можуть свідчити про низьку активність депутатського корпусу у процесі вирішення існуючих проблем у своїх виборчих округах, адже депутатський запит це ключовий інструмент народного обранця для ефективної роботи в раді.

В період з листопада 2017 року до листопада 2018 року депутатами Одеської обласної ради було подано 26 персональних і один колективний запити. Найбільшу кількість індивідуальних депутатських запитів подав Віктор Андрєєнков («Опозиційний блок») у якого таких шість: «Щодо діяльності комунальної установи «Білгород-Дністровський спеціалізований будинок дитини», «Щодо надання інформації стосовно ходу розгляду справи за фактом вчинення кримінального правопорушення - завдання шкоди оточуючому середовищу в м. Білгороді-Дністровському на узбережжі Дністровського лиману внаслідок організації несанкціонованого сміттєзвалища», «Щодо погіршення, на його думку, криміногенної ситуації у м.Білгороді-Дністровському та Білгород-Дністровському районі», «Про надання інформації щодо ситуації із захворюванням на онкологічні хвороби по м. Білгороду-Дністровському та Білгород-Дністровському району», «Щодо здійснення невідкладних заходів із вдосконалення схеми та створення безпечних та зручних умов руху автотранспорту через залізничний переїзд на ділянці дороги Сонячного району смт Затока автошляху Одеса - Білгород-Дністровський», «Щодо надання інформації стосовно вжиття заходів для підвищення туристичної привабливості курортів смт Затока, смт Сергіївка, с. Приморське, с. Шабо, м. Білгород-Дністровський».

По три запити мають також представники фракції «Опозиційний блок» Олександр Адзеленко із запитами «щодо незаконного, на думку депутата, будівництва так званої «хатинки для укладання шлюбу» біля будівлі Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації на проспекті Шевченка, 4»,  «щодо організації перевірки відремонтованого дорожнього покриття в Одеській області за кошти обласного бюджету та надання інформації про придбані та встановлені вагові комплекси», «щодо посилення контролю за використанням бюджетних коштів, направлених на будівництво та ремонт доріг Одеської області та вивчення питання встановлення обладнання для онлайн трансляцій з місць будівництва (ремонту) доріг» та Роман Сеник якого цікавили питання «щодо невідкладного вирішення питання розширення проїзної частини дороги в районі ділянки «Два стовпи» дороги об’їзду «Обхід міста Одеси» М-16 або інших сучасних конструкції, які дозволять уникнути автомобільних заторів на вищезгаданій ділянці», «Щодо незадовільного стану очисних систем СМТ Затока м.Білгород-Дністровський Одеської області та надання інформації стосовно наявності проектів, кошторисів, дозволів, технічних умов щодо будівництва нових очисних споруд або ремонту існуючих», а також «щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого судового розгляду у кримінальному провадженні по обвинуваченню громадянина Онищенка І.В. у вчиненні кримінального правопорушення».

Ще четверо депутатів подали по два депутатських запита: Вадим Шкарівський («Опозиційний блок») «Щодо рейдерського захвату, на його думку, майна, яке належить ТОВ «Злагода», розташованому в Ізмаїльському району Одеської області», «Щодо надання кошторисних розрахунків діючих на території Одеської області тарифів на послуги, що надаються, з розбивкою по районах, містах районного значення, містах обласного значення, селищах, селах»; Сергій Червяков «Щодо надання інформації стосовно діяльності комунального підприємства «Наш Дім» та «Щодо надання інформації стосовно підприємств, організацій, установ, з якими Теплодарською міською радою укладені договори на захоронення твердих побутових відходів»; Олександр Кащі («Наш Край») «Щодо надання до обласної ради звіту за 2017 рік та перше півріччя 2018 року про проведену Службою автомобільних доріг в Одеській області роботу по об’єктах будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту доріг загального користування, державного та місцевого значення, вулиць і доріг місцевого значення у населених пунктах, у тому числі за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» а також «Щодо прискорення виконання необхідних заходів для початку капітального ремонту автомобільної дороги на ділянці Сарата – Арциз – Тарутине». 

Перший заступник голови Одеської обласної ради Олег Радковський («Батьківщина») теж подав два депутатські запити: «Щодо вжиття заходів реагування та проведення всебічного, об’єктивного та неупередженого розслідування за фактом скоєння нападу на помічника-консультанта депутата Біляївської районної ради Заріпову Олену Євгеніївну» та «Щодо з’ясування ситуації з незаконним, на його думку, заволодінням майном Подільської районної ради».

Шестеро депутатів Одеської обласної ради подали по одному запиту. Так, Руслан Табунщик (ВО «Батьківщина») подав запит «Щодо сприяння залишенню на посаді начальника Чорноморського відділення поліції в Одеській області Ляшенка С.В.», його однопартієць Олег Казимиров подав запит «Щодо необґрунтованого тиску, на його думку, на фермерів Одещини».

Ще одна депутатка від ВО «Батьківщина» Алла Стоянова подала запит «Щодо невідкладного розгляду та прийняття проекту Закону України № 7403 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур.

Олександр Ахмеров («Довіряй ділам») подав запит «Щодо здійснення необхідного комплексу заходів з встановлення законних меж функціонування бару, розташованого за адресою: м.Одеса, вул. Жоліо Кюрі, 26», а його колега-однопартієць Дмитро Чапір— «Щодо перегляду граничних показників вартості твердого палива та скрапленого газу шляхом їх збільшення та приведення у відповідність до ринкової вартості». 

Анатолій Чередниченко подав запит «Щодо здійснення необхідного комплексу заходів, слідчих та процесуальних дій щодо активізації розслідування кримінальних проваджень, відкритих за ознаками рейдерства в Одеській області, та сприяння якнайшвидшому доведенню даних кримінальних проваджень до судового розгляду».

Також головами фракцій Одеської обласної ради Олександром Ахмеровим («Довіряй ділам»), Олександром Кащі («Наш край»), Ігорем Недозимованним («Відродження»), Сергієм Паращенко (БПП «Солідарність») та Вадимом Шкарівським («Опозиційний блок») був поданий один колективний запит «Щодо вжиття необхідних заходів, спрямованих на недопущення впливу щодо прийняття судового рішення при розгляді справи відносно Пам’ятника засновникам у м. Одеса».

Як бачимо, найбільшу активність подачі індивідуальних депутатських запитів серед депутатського корпусу Одеської обласної ради проявили представники «Опозиційного блоку» на чию долю припадає 65% депутатських запитів за третій рік каденції. 20% — ВО «Батьківщина» і по 8% — «Наш край» та «Довіряй ділам».

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

  

Поділитися