30 квітня 2019 р. 11:07

Конфлікт інтересів депутатів Рівнеради

Конфлікт інтересів депутатів Рівнеради

Закон України «Про запобігання корупції» говорить, що депутат місцевої ради бере участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідною радою за умови самостійного публічного оголошення про це під час засідання ради, на якому розглядається відповідне питання

Крім того, у разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів міський голова, секретар або депутат зобов’язаний вживати всі можливі заходи щодо врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів і не має права брати участь у прийнятті рішення. Про це йдеться у Регламенті Рівненської міської ради VII скликання.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, скільки разів депутати Рівнеради заявляли про виникнення у них реального чи потенційного конфлікту інтересів перед розглядом питань на пленарних засіданнях сесій.

Так, впродовж третього року депутатських повноважень Рівненської міської ради VII скликання (1 листопада 2017 року – 1 листопада 2018 року) про конфлікт інтересів заявляли  троє депутатів –    депутатів: Петро Пожарський, Богдан Гапяк та Олександр Нестерук.

Петро Пожарський

30 серпня 201 року на пленарному засіданні сесії Рівненської міської ради розглядались питання «Про надання матеріальної допомоги Пожарській Г. М. на лікування» та «Про надання матеріальної допомоги Пожарському В. Ф. на лікування». 
Відповідно, 27 серпня 2019 року депутат міськради Петро Пожарський (фракція Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина») подав до апарату ради заяву про ймовірний конфлікт інтересів під час розгляду вищеназваних проектів рішень ради.
Під час сесії депутат був відсутній.  В результаті, рішення прийнято («за» - 34; «не голосували» - 3)

Богдан Гапяк

16 серпня 2018 року під час пленарного засідання сесії міської ради Богдан Гапяк (фракція Блок Петра Порошенка «Солідарність») заявив про конфлікт інтересів під час розгляду питання «Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Рівного» та відзнак «За заслуги перед містом» і не голосував за це питання. 

Напередодні, 15 серпня 2018 року Богдан Гапяк подав письмову заяву, у якій зазначив: «Щоб уникнути конфлікту інтересів за вищеназваний проект, я голосувати не буду». Під час сесії депутат не голосував за це питання.  В результаті, рішення прийнято («за» - 34; «не голосували» - 2)

Олександр Нестерук 

21 грудня 2017 року на пленарному засіданні сесії Рівненської міської ради розглядалось питання «Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення за адресою: м. Рівне, вул. Соборна, 420-Г/1 власнику розташованого на ній об’єкта нерухомого майна Нестерук Ніні Володимирівні»

Цього ж дня, напередодні сесії, депутат Олександр Нестерук (фракція Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») подав письмову заяву про конфлікт інтересів під час розгляду питання.   Під час розгляду цього питання депутат був відсутній. В результаті, рішення прийнято («за» - 36)

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією звертайтесь:  Олена Чудінович  Громадянська мережа ОПОРА,  e-mail rivne@opora.org.ua    

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».  В місті Рівне за реалізацію ініціативи відповідає РОО ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

Поділитися