30 січня 2019 р. 23:22

Як звітували депутати Херсонської міської ради в 2018 році

Як звітували депутати Херсонської міської ради в 2018 році

Згідно закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат зобов’язаний звітувати перед виборцями на відкритій зустрічі не рідше ніж раз на рік. В кінці минулого року херсонські міські обранці робили це втретє. Яким був процес звітування ми проаналізували за інформацією офіційного сайту міста.

Крім закону, процедуру проведення звітів в Херсоні регулює рішення міської ради № 437 від 20.10.2016 року  «Про організацію проведення звітів депутатів міської ради VІІ скликання перед виборцями про депутатську діяльність». Його прийняли одноразово, на всю каденцію. 

Зміст документу доволі стислий, а головні його позиції зводяться до наступного: депутат звітує за роботу в кінці року, але не пізніше 15 грудня. Не пізніше, ніж за 10 днів до звіту депутат інформує відділ забезпечення депутатської діяльності про час та місце його проведення. Відділ інформаційного та програмного забезпечення міської ради повинен оприлюднити цю інформацію  на офіційному сайті. 

Все нібито просто, але відразу ж зазначимо, що проблеми, які були зафіксовані минулого року нікуди не ділись. Четверо обранців так і не поінформували виборців про час та дату проведення звіту на сайті міста. Це Віктор Шевчук та Володимир Сальдо (обидва «Наш Край») Сергій Жуйков (Блок Петра Порошенко) та Сергій Собчук (Опозиційний Блок). Віктор Шевчук та Володимир Сальдо пізніше все ж таки розмістили тексти своїх звітів, але жодних підтверджень щодо реальності їх проведення ми не маємо.

Значна частина обранців (11) не вклалась в термін звітування, тобто до 15 грудня. Можливо це і не дуже серйозне порушення, але воно є свідченням самодисципліни депутатського корпусу, серйозності ставлення до власних рішень.

Ще одне загальне зауваження, значна частина обранців звітувала не те що не в місці свого регулярного прийому, а взагалі в інших мікрорайонах міста. Наприклад, Олена Мазур веде прийом на Кіндійському шосе, а звітувала на Таврійському в офісі кампанії «Нісан – Центр» разом з власником фірми, однопартійцем Валерієм Боржковим (обидва УКРОП). Або Олександр Ложичев, який реально приймає виборців в районі ХБК, в ЗОШ № 53, а звітував із однопартійцями із Свободи в центрі міста. Виходить, приймають виборців та намагаються вирішувати їх проблеми в одному місці, а звітують зовсім в іншому, перед іншими.

Значна частина обранців (11) не вклалась в термін звітування, який міська рада встановила до 15 грудня. Можливо це і не серйозне порушення, але воно є свідченням самодисципліни депутатського корпусу, серйозності ставлення до власних рішень. 

Депутати знову проводять колективні звіти. І якщо звіти двох депутатів однопартійців можна сприймати спокійно, то до одночасного звіту цілої групи обранців, навіть з однієї фракції виникають зрозумілі питання: чи буде якісним такий звіт, адже він має бути персональним. Кожен обранець має встигнути розповісти про свою діяльність та відповісти на питання виборців.

Цього року маємо 3 колективні звіти. Чотирьох депутатів з Опозиційного Блоку: Єгор Устінов, Алла Беліченко, Антон Хмаро та Станіслав Лисюк. Також чотирьох  обранців з Свободи: Євген Матковський, Іван Горланов, Олександр Ложичев та Віталій Урбанський

Але найбільш цікавим був звіт Батьківщини, де до п’яти партійних депутатів (Дмитро Ільченко, Олег Черненко, Неля Голубенко, Станіслав Трошин, Катерина Пушкарьова) приєднався позафракційний Валентин Сух.

Зовсім незрозумілим для нас є одночасні звіти депутатів з різних, і можна сказати антагоністичних  фракцій, територіальні виборчі округи яких не межують. Мова іде про звіт Олега Романюка (БПП) та Ольги Маренчук («Наш Край»).

Тепер щодо змісту звітів. Як відомо, закон зобов’язує депутатів висвітлити наступні теми:
- про його діяльність у міській раді та в її органах;
- про прийняті міською радою та її виконавчими органами рішення, про хід їх виконання, про свою участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень міської ради;
- про роботу з виборцями виконання їх доручень;

Розмістили на сайті тексти своїх звітів 38 депутатів. Але далеко не всі докладно описали в них свою діяльність. Найбільш якісні звіти, на нашу думку підготували В’ячеслав Яременко, Михайло Чемерис,  Лариса Леонова (всі позафракційні),а також Михайло Линецький та Дмитро Іванов (обидва Блок Петра Порошенко). Всі зазначені обранці надали загальну інформацію про хід проведення звіту, а також поінформували про свою роботу в раді, навели конкретну інформацію про участь в пленарних засіданнях ради, в роботі постійних комісій, а також розповіли про свою роботу з виборцями, про конкретні питання, які вирішували у виборчому окрузі. 

Частина депутатів розповіла про роботу з виборцями, про вирішені проблеми на територіях, але або зовсім оминули питання роботи в сесійному залі та в комісіях, або просто згадали про цю діяльність, але не навели жодних фактів.

Деякі обранці вирішили не напружуватись, вони розмістили короткі відомості, маленькі «бігунки» в яких просто повідомили, коли і де відбувся звіт, скільки було присутніх, та зазначили пару питань, які обговорювали з виборцями. Звичайно, що таку «творчість» складно вважати повноцінним звітом. Коли на сайті міської ради будуть розміщені всі (або майже всі) звіти, ми проведемо та оприлюднимо їх оцінку додатково.

Із всього вище сказаного можна зробити висновок: процес звітування депутатів Херсонської міської ради є недосконалим. Частина обранців ігнорує норми закону і не повідомляє завчасно виборців про свій звіт. Більшість обранців ставиться із прохолодою до змісту своїх звітів, і не відображає свою діяльність відповідно до норм закону, частина просто відписується. Сьогодні назріла необхідність якісного нормативного регулювання цього процесу.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (Олександр Мошнягул) admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Херсон за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.

          
 

Поділитися