30 квітня 2019 р. 16:23

Як відзвітувалися депутати Львівської міської ради за 2018 рік

Як відзвітувалися депутати Львівської міської ради за 2018 рік

Громадянська мережа ОПОРА у Львові у межах проекту" Атестація депутатів місцевих рад" продовжує досліджувати особливості звітування місцевих депутатів та аналізувати окремі тенденції у роботі депутатів Львівської міської ради сьомого скликання.

Одним із головних завдань реформи децентралізації, що розпочалася в Україні у 2014 році, є підсилення взаємодії мешканців громади із місцевими депутатами. А одним із найбільш показових індикаторів для оцінки відкритості, прозорості та ефективності роботи обранців місцевої ради є виконання обов’язку щорічного звітування.

Загальні положення звітування депутатів місцевих рад регулює Закон України «Про статус місцевих депутатів». Зокрема у статті 16 прописано типовий механізм публічного звітування та критерії, за якими повинно здійснюватися наповнення звітів. Регламент же Львівської міської ради повинен регулювати деталі та умови процесу звітування депутатів міських рад в аспектах визначення часу, місця, порядку висвітлення, особливостей прийняття рішень щодо депутатських звітів та їх наслідків. Проте чинна редакція документу визначає тільки кінцеві терміни та порядок публікації звітів: «депутати Ради зобов’язані щороку до 31 березня подавати до секретаріату Ради звіт про свою роботу у Раді за минулий рік. Звіти депутатів Ради публікуються секретаріатом Ради на інформаційному порталі депутатів Ради». Через це процедура звітування передбачає багато простору для ініціативи місцевих обранців.

Разом з тим українське законодавство визначає певний перелік вимог до змісту звіту, який повинен містити інформацію про прийняті радою та її органами рішення; про діяльність депутата в раді та її органах, в які він обраний; про персональну участь депутата в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради та її органів; про роботу депутата у виборчому окрузі; про виконання депутатом доручень виборців.

Загальна оцінка виборцем підзвітності депутата місцевої ради повинна базуватися на співставленні інформації, щодо фактів звітування депутата за рік, публічності звітування, оприлюднення звіту, відповідності змісту звіту вимогам закону. Стратифікуючи пріоритетність цих компонентів за критерієм охоплення аудиторій, можемо говорити про першочергову важливість оприлюднення звітів. У цьому ключі Інформаційний портал депутатів Львівської міської ради виступає як важлива платформа для накопичення, систематизації та подальшої трансляції мешканцям міста інформації про роботу обранців.

Аналітики громадянської мережі ОПОРА у Львові у межах проекту" Атестація депутатів місцевих рад" впродовж трьох років відстежують показник оприлюднення звітів депутатів та фіксують певні позитивні кількісні тенденції.

Наприклад, за 2016 рік на Інформаційному порталі були опубліковані звіти лише 17 депутатів міської ради: усіх депутатів УГП (4 з 4), 6 з 10 депутатів фракції БПП "Солідарність", 4 з 8 депутатів фракції ВО "Свобода", 2 з 6 депутатів Громадянської позиції та 1 з 24 фракції "Самопоміч". Жодного звіту не було у профайлах депутатів "Народного контролю" та УКРОПу. Львівський показник кількості депутатів, що опублікували звіт у 2016 році становив 26, 5% і був значно нижчим за показники в цілому по країні, де за дослідженням ГО «Інституту Республіка» звіти публікували 43,4% від загальної кількості депутатів. 

Значно кращою у контексті оприлюднення звітів на Інформаційному порталі виглядає ситуація із звітуванням у 2017 році. У вільному доступі розміщено 50 звітів (в тому числі секретаря міської ради). Обов’язком звітування знехтував всього один депутат від фракції «Українське Об’єднання Патріотів - УКРОП»  Богдан Гула. В решті випадків масово (14 з 24) проігнорували обов’язок звітування депутати від фракції «Об’єднання «Самопоміч»  Олег Береза, Любов Давидович, Андрій Дворакевич, Богданна Зубрицька, Тетяна Іванів, Тарас Кльофа, Максим Коляда, Ігор Корончеський, Володимир Крицак, Христина Паньків, Ігор Стояновський, Андрій Пундор, Андрій Шевців, Олег Шмід.

Станом на кінець квітня 2019 року на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради були відсутні звіти за 2018 рік у 15 депутатів та секретаря ради. Майже у повному складі (окрім Ірини Оршак) не подали до секретаріату Ради звіт про свою роботу депутати від фракції Громадський рух «Народний контроль». Також на відміну від попередніх років відсутні звіти Тараса Чолія та Ігоря Дяковича від фракції «Українська Галицька Партія». У профайлі їх фракційного колеги – Мирослава Данилківа у якості звіту розміщена світлина, що також не може бути зараховано як виконану відповідно до вимог законодавства норму. Відсутня інформація про звіт і в голови фракції Всеукраїнське об’єднання «Свобода» - Маркіяна Лопачака. Аналогічна ситуація у одного з десяти депутатів фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» - Григорія Козловського. Значний прогрес у ставленні до звітування та висвітлення результатів річної діяльності помітний у роботі депутатів «Об’єднання «Самопоміч»  цьогоріч від загального складу фракції (24 депутати) не прозвітувало 5 представників – Орися Богун, Тетяна Іванів, Тарас Кльофа, Володимир Крицак, Олег Шмід. 

Порівнюючи показник оприлюднення звітів про річну діяльність депутатів у 2016 – 2018 роках можемо говорити про його 50% зростання. Депутати щорічно покращують як свої індивідуальні, так і фракційні показники, роблячи інформацію про свою діяльність більш прозорою та доступною для громади.

В той же час можемо констатувати відсутність у частини депутатів Львівської міської ради комплексного підходу до розуміння процесу звітування, який включає як оприлюднення звітів, так і їх публічну презентацію та якісне змістовне наповнення. Так, наприклад, більшість депутатів фракцій «Народний контроль» та «Українська Галицька партія» провели якісні публічні презентації звітів за результатами роботи у 2018 році проте не опублікували відповідні звіти на Інформаційному порталі. 

Звітність залишається одним з питань, на яке потрібно посилено звертати увагу депутатському корпусу Львівської міської ради. Та попри наявність недоліків у звітуванні, можемо свідчити про позитивні тенденції у оприлюдненні депутатами міської ради своїх звітів на Інформаційному порталі ЛМР, що в цілому може підсилити рівень підзвітності депутатського корпусу Львівської міської ради та підвищити рівень довіри мешканців міста до місцевих обранців.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи у Львівській області звертайтесь до: Тарас Радь, представник Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області
e-mail: lviv@opora.org.ua

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». У місті Львів за реалізацію ініціативи відповідає Львівська обласна організація «Громадянська мережа «ОПОРА».

Поділитися