26 квітня 2019 р. 16:47

Як у квітні голосували херсонські депутати по гострим питанням

Як у квітні голосували херсонські депутати по гострим питанням

У квітні відбулися відразу три пленарних засідання Херсонської міської ради – чергової та двох позачергових сесій. Всі вони проходили важко, із публічними звинуваченнями та чисельними дискусіями. 

Чергова сесія Херсонської міської ради 3 квітня не пішла далі обговорення порядку денного сесії. Причому голосування по порядку денному продемонструвало ставлення депутатів до проблем жителів територіальної громади Херсону.

Частина депутатів виступила проти внесення з голосу тих питань, які мали зауваження юридичного відділу міської ради та мають гучний резонанс в громаді. Це два проекти рішень. Перше щодо визначення розмірів паїв власників МАФів, які планують передавати на благоустрій міста. Передбачається, що власники тимчасових споруд торговельного, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства  будуть перераховувати кошти на благоустрій комунальному підприємству «Херсонський міський центр земельно-майнових відносин». Ця ініціатива викликає заперечення у багатьох підприємців, які вважають цю ініціативу легалізацією поборів й активно обговорюють у соціальних мережах. З іншого боку, реалізація цієї ініціативи дозволить знайти додаткові кошти на благоустрій прилеглої до багаточисельних МАФів території. Зазначимо, що це рішення не зважаючи на її актуальність та важливість для міста, не пройшло процедури громадського обговорення.

Друге – виконання рішення суду на дозвіл проектування багатоквартирного будинку на місці скверу та дитячих площадок в Таврійському мікрорайоні міста. Кілька років тому виник гострий конфлікт між мешканцями мікрорайону та забудовниками, які вирішили побудувати багатоквартирний будинок «з вбудовано-прибудованими приміщеннями» автостоянки замість скверику та дитячих майданчиків. Депутати тоді встали на бік мешканців, а забудовники відправилися до суду. Суд через кілька років розгляду справи ухвалив, щоб міська рада скасувала обмеження для проектування об’єкта будівництва. На сесію із плакатами прийшли мешканці Таврійського, щоб відстояти свій сквер. 

Обговорення долі двох скандальних питань тривало близько півтори години. Депутати зійшлися на тому, що вони проти забудовників та підтримують мешканців, але рішення суду є рішенням суду. Так, Андрій Дмитрієв (Об’єднання «Самопоміч») заявив, що забудовники завдяки рішенню суду «нас гнуть  через коліно». Міський голова також підтримав городян: «Люди десять років саджали дерева – тепер все це руйнувати ми не маємо право». 

Сергій Волошинов (Блок Петра Порошенка «Солідарність») озвучив позицію своєї фракції: «Ми за те, щоб виносити на пленарне засідання лише ті питання, які обговорювалися на засіданнях постійних комісій, не мають зауважень від органів місцевого самоврядування, були опубліковані на сайті міської ради протягом двадцяти днів» й зазначив, що рішення суду треба виконувати. 
Артем Кіяновський (Опозиційний блок) запропонував виключити скандальні питання із загального порядку денного сесії та запропонувати суб’єктам подання подавати їх з голосу. 

За це рішення проголосувало 27 депутатів й не вистачило 1 голосу, щоб ухвалити це рішення. Провал цієї пропозиції обумовило не голосування 13 присутніх депутатів. Це чотири представники «Нашого краю» (Дмитро Больбот, Ігор Семенчев, Юрій Кліментенко, Ольга Маренчук), два представника УКРОПу (Олена Мазур та Євген Назарян), два представника «Опозиційного блоку» (Антон Хмаро та Юрій Марієв),  один представник Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (Олег Романюк) та чотири позафракційних депутати, з яких Ірина Ценкер утрималася,  й не голосували Віталій Богданов, Руслан Рубан та Ігор Токарєв.
Подальші спроби затвердити порядок денний не мали успіху й міський голова закрив сесію. Через три тижні, 23 квітня, було заплановано проведення позачергової сесії з більшістю питань, які так й не були розглянуті на початку квітня.

Напередодні пленарного засідання позачергової сесії до попередніх скандальних питань додалося ще одне: виявилося, що депутати вирішили виділити землю для будівництва автосалону на території парку «Ювілейний» (Дубки), який громадськість захищала від забудовників десять років тому.  

Й знов депутати були обурені тим, що в проект порядку денного були включені питання, які не пройшли обговорення в постійних комісіях та мають заперечення юридичного відділу. У своїх виступах Оксана Д’якова (Радикальна партія Олега Ляшка) заявила про порушення регламенту. Її підтримали Віталій Богданов (позафракційний), Олег Романюк та Сергій Волошинов (Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Артем Кіяновський (Опозиційний блок). В результаті депутати вирішили залишити в порядку денному лише одне питання – соціального захисту та виділення коштів на лікування тяжко хворих. 
Завдяки позиції депутатів був також знятий з розгляду й проект виділення землі в Дубках. А вже ближче до вечора стало відомо, що міський голова призначив наступного дня пленарне засідання ще однієї позачергової сесії…
На цю позачергову сесію було знову винесено близько дев’яносто питань з попередніх сесій, які депутати так й не розглянули протягом квітня. 

Першим питанням стала обговорення доповіді тимчасової контрольної комісії, яка вивчала ситуацію навколо планування будівництва на місці скверу у Таврійському мікрорайоні багатоквартирного будинку.  Результати роботи комісії доповіла її голова Олена Мазур (фракція УКРОП). Хоча депутатська комісія виявила чисельні порушення забудовником та рекомендувала міській владі розірвати договір оренди із фірмою-забудовником, роботу самої комісії розкритикували присутні депутати. Причина полягала у тому, що звіт про роботу комісії не був розданий депутатам. Й, до речі, станом на 6 травня, текст звіту також не був оприлюднений на офіційному сайті Херсонської міської ради. 

На зважаючи на критичні зауваження, 30 депутатів з 37 присутніх підтримали рекомендації комісії про розірвання договору. «За» проголосували: фракції ВО «Свободи» та УКРОПу у повному складі, 4 з 4 присутніх депутати ВО «Батьківщина»,  5 з 6 присутніх депутатів «Нашого краю» (не голосував Юрій Кліментенко), 4 з 6 присутніх депутатів «Опозиційного блоку» (не голосували Артем Кіяновський та Алла Беліченко), 1 з 4 присутніх депутатів фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність» ( не голосували Михайло Линецький, Олег Романюк та Галина Лугова), 1 з 2 депутатів фракції Радикальної партії Олега Ляшка (не голосувала Оксана Д’якова) та 7 з 7 присутніх позафракційних. Таким чином, більшість депутатів на даному етапі виступила на підтримку мешканців громади у їхньому протистоянні із забудовником. 

Наступним питанням стало голосування проекту рішення щодо пайової участі власників МАФів у справі благоустрою міста. Це питання, яке було розкритиковане депутатами на черговій сесії 3 квітня, було запропоновано з голосу директором комунального підприємства, яке буде збирати внески на благоустрій, депутатом від УКРОПу Оленою Мазур та в результаті підтримано 29 депутатами з 36 присутні. 

«За» були фракції «УКРОПу» та ВО «Свободи» у повному складі, 3 з 4-х присутніх депутатів з ВО «Батьківщина» (не голосував Олег Черненко), 5 з 7 присутніх депутатів Опозиційного блоку (не голосував Артем Кіяновський, а Алла Беліченко була «проти»), 5 з 6 присутніх депутатів «Нашого краю» («утримався» Юрій Кліментенко), 2 з 3 присутніх депутатів Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (не голосував Олег Романюк). Була проти цього рішення одна з двох депутатів з Радикальної  партії Олега Ляшка Оксана Д’якова. Не голосував з цього питання один з шести присутніх позафракційних депутатів Віталій Богданов. Він же пообіцяв звернутися до суду із оскарженням цього рішення за порушення регламенту Ради.

Так завершилося протистояння між депутатами по двом гострим питанням, які є в центрі суспільної уваги. У питанні долі скверу, який планується забудувати, депутати підтримали городян. У питанні додаткових поборів з підприємців на благоустрій міста, депутатська більшість вирішили підтримати не підприємців, а ініціативу збільшення поборів з них. 
В рамках всеукраїнської кампанії Атестації депутатів місцевих рад, ми продовжуємо відстежувати резонансні голосування наших депутатів. Цікаві результати будуть представлені у наступних публікаціях.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»  
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в місті Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, e-mail admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Херсоні за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень. 

         

Поділитися