01 березня 2019 р. 10:31

Як Івано-Франківські обранці відзвітували перед громадою за 2018 рік

Як Івано-Франківські обранці відзвітували перед громадою за 2018 рік

Звіти дев'яти депутатів Івано-Франківської міської ради не опубліковані на сайті. Окрім того, майже половина депутатського корпусу не провела публічне звітування перед своїми виборцями за 2018 рік. 

Звіт депутата міськради, згідно з Законом України "Про статус депутатів місцевих рад", має відбуватись щонайменше раз на рік. Проте не визначена форма такого звіту. Зазвичай депутати виставляють на сайтах місцевих рад формальні звіти у друкованому вигляді, чи на сторінках соціальних мереж. Далеко не всі депутати звітують перед своїми виборцями особисто. Проте в Івано-Франківській міській раді в 2018 році запровадили практику публічних звітів перед громадою. На сайті ради був створений спеціальний календар, де були вказані адреси та дати публічних звітів депутатів міської ради. 

23 депутати Івано-Франківської міської ради провели звітування перед своїми виборцями персонально. Усі звіти були проведені у 2018 році протягом листопада та грудня. 

17 депутатів міської ради не подали відомості про публічні звіти на сайті міської ради. Це Володимир Балагура, Володимир Кушнір, Степан Руднянин, Сергій Палійчук,  Володимир Фецич, Петро Шкутяк, Володимир Яблонь з БПП "Солідарність", Сергій Гаєвський, Мстислав Тарас, Дмитро Чміль з УКРОПу, Ігор Корсун, Ірина Кулинич, Олександра Федорук з "Об’єднання "Самопоміч", Стефан Магас та Руслан Терешко з ВО "Батьківщина", позафракційні депутати Галина Куницька та Ігор Саварин. 

У графіку публічних звітів не вказана інформація про звітування Віталія Мерінова, проте на самому сайті ради є новинна стаття про те, що публічний звіт відбувся 30 грудня. 

Окрім публічних звітів, депутати Івано-Франківської міської ради щороку публікують на сайті ще й письмові звіти про роботу за рік. Ці звіти публікуються у профайлі депутата. Проте звіти 9-ти депутатів ще не опубліковані на сайті ради - це Сергій Гаєвський, Володимир Олійник та Мстислав Тарас з УКРОПу, Ярослав Горбовий, Василь Ревчук та Руслан Терешко з ВО "Батьківщина" а також позафракційний депутат Ігор Саварин та представник БПП "Солідарність" Андріан Волгін. 

Попри подані звіти, експерти "Атестації депутатів місцевих рад" рекомендують депутатам презентувати виборцям не лише інформацію про те, що було зроблено на окрузі та куди були витрачені кошти з депутатського фонду. Окрім роботи на окрузі депутат проводить роботу на сесіях ради (депутатські запити, виступи, звернення), у складі постійних депутатських комісій, також може створювати та ініціювати проекти рішень. Про це також слід вказувати у річному звіті. 

Однак, більшість поданих за 2018 рік письмових звітів депутатів Івано-Франківської міськради містять лише інформацію про те, що було зроблено на округах, та про розподіл коштів з депутатського фонду. Двоє депутатів ради подали інформацію про подані ними проекти рішень та здійснені депутатські запити - це Стефан Магас з ВО "Батьківщина" та Іван Гарасимко з "Об’єднання "Самопоміч". Ще 5 депутатів у своїх звітах вказали інформацію про зроблені ними депутатські запити та звернення - це Петро Гречанюк, Ірина Кулинич, Іван Пуйда та Олександра Федорук з "Об’єднання "Самопоміч" а також Віталій Мерінов з УКРОПу. 

Загалом щорічне звітування - це обов’язкова практика для депутата місцевої ради. Формат такого звітування депутат обирає самостійно на свій розсуд. Окрім того, в Івано-Франківській міській раді уже третій рік поспіль діє практика публікування річних звітів на сайті ради. До прикладу, звіти за 2017 рік опублікували усі депутати Івано-Франківської міської ради. 

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації
За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Івано-Франківській області звертайтесь до: ГО "Центр Політичних Студій".
 
Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».  В місті Івано-Франківську за реалізацію ініціативи відповідає ГО "Центр Політичних Студій".

      

Поділитися