07 березня 2019 р. 14:56

Як депутати Миколаївської міськради користуються механізмом депутатського запиту та депутатського звернення

Як депутати Миколаївської міськради користуються механізмом депутатського запиту та депутатського звернення

Лютий, як і січень, для депутатів Миколаївської міської ради ознаменувався продовженням післяноворічного затишшя та відпочинку.

За два місяця в новому році не відбулось жодної сесії Миколаївської  міської ради, головна причина - відсутність кворуму. Натомість, протягом лютого  працювали та готувались до сесій постійні депутатські комісії, які провели 13 засідань. 
Перенесення планових сесій прокоментував мер міста, Олександр Сєнкевич

«Максимальна кількість депутатів, які можуть бути присутніми на сесії в четвер, 14 лютого і в п'ятницю, не перевищує загальну кількість 21 депутата, які б 100% підтверджували б свою присутність. Можливо, інші депутати сумніваються вийде у них або ні. З огляду на це, прийнято консолідоване рішення перенести проведення 51-ї і 52-ї чергових сесій Миколаївської міськради на інші дати, про які буде повідомлено пізніше,» - зазначив Сенкевич.

Громадська організація «Агентство економічного розвитку » в рамках кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" проаналізувала використання механізму депутатського запиту та депутатського звернення депутатами Миколаївської міської ради.

Загалом за весь період каденції  можливістю подання депутатського запиту скористався лише один депутат Миколаївської міської ради Сергій Карцев ( «Наш край» ). Депутатський запит Сергія Карцева про стан справ у місті з деревами та зеленими насадженнями, які викликають у жителів алергічні реакції Миколаївська міська рада підтримала в травні 2017 року. За 2018 рік жоден депутат не подавав депутатських запитів. 

Така ситуація свідчить про низьку активність депутатського корпусу у процесі вирішення існуючих проблем у своїх виборчих округах, адже депутатський запит це ключовий інструмент депутата для ефективної роботи в раді.

Натомість депутати активно користуються механізмом депутатського зверненням, що не потребує підтримки ради. Можливо, саме через легкість у застосуванні,  депутати обирають механізм депутатського звернення, а не запиту. Як повідомлялось раніше в Миколаївській міській раді триває затяжна політична криза, сесії зриваються та переносяться, фракції між собою не знаходять спільної мови, а проекти рішень можуть прийматись з шостого і більше разів. Тому депутати обирають простіший шлях , про що свідчать дані Департаменту забезпечення діяльності  виконавчих органів Миколаївської міської ради. Отож, 68% депутатів Миколаївської міської ради хоч один раз звертались з депутатським зверненням з питань місцевого розвитку.  За 2018 рік депутати Миколаївської міської  ради подали 355 відповідних депутатських звернень.

Найбільшу активність у написанні депутатських звернень з питань місцевого розвитку  проявили депутати Микола Пономарьов («Опозиційний блок») -42 звернення та Олексій Лєпішев («Об’єднання «САМОПОМІЧ») - 39 звернень. По 26 депутатських звернень направили депутати Олександр Бурганенко («Опозиційний блок») та Лариса Веселовська(«Опозиційний блок»).  Від 10 до 20 депутатських звернень направили Олександр Бернацький(«Опозиційний блок»), Кирило Горбуров(«Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Анатолій Дюмін(«Опозиційний блок»), Сергій Ісаков(позафракційний), Сергій Кантор(«Наш край»),  Сергій Карцев( «Наш Край» ), Олена Кісельова(«Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Світлана Ласурія(«Опозиційний блок»), Тетяна Суслова(«Об’єднання «САМОПОМІЧ»), Ростислав Філевський (позафракційний).  Нижчий рівень  активності до 10 направлених депутатських звернень мають Лариса Веселовська(«Опозиційний блок»), Олег Грипас(«Наш край»), Ігор Дятлов(«Опозиційний блок»),  Владислав Єнтін(«Наш край»), Сергій Жайворонок(«Опозиційний блок»), Дмитро Жвавий(«Опозиційний блок»), Павло Зоткін («Опозиційний блок»), Тетяна Казакова(«Блок Петра Порошенка «Солідарність), В’ячеслав Карцев(«Наш край»), Ігор Концевой(«Блок Петра Порошенка «Солідарність), Наталя Манзюк(«Опозиційний блок»), Анатолій Петров(«Блок Петра Порошенка «Солідарність), Олександр Рєпін(«Об’єднання «САМОПОМІЧ»), Євген Римарь(«Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Володимир Садиков(«Опозиційний блок»), Олег Солтис(позафракційний), Світлана Таранова(«Об’єднання «САМОПОМІЧ»), Сергій Шульгач(«Наш край»), В’ячеслав Янков(«Опозиційний блок»).  За 2018 рік не склали жодного депутатського звернення Владислав Андрейчук(«Опозиційний блок»), В'ячеслав Апанасенко(«Об’єднання «САМОПОМІЧ»), Юрій Гранатуров(«Наш край»), Володимир Євтушенко(«Опозиційний блок»), Ігор Копійка(«Опозиційний блок»), Тетяна Кучеревська(«Опозиційний блок «), Світлана Кучкарова(«Опозиційний блок»), Катерина Лазута («Опозиційний блок»), Олександр Малікін(«Опозиційний блок»), Станіслав Мішкур(«Опозиційний блок»), Федір Панченко(«Об’єднання «САМОПОМІЧ»), Сергій Мотуз («Наш Край»), Дмитро Січко(«Об’єднання «САМОПОМІЧ»), Зінаїда Танасевич(«Опозиційний блок»), Сергій Танасов(«Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Андрій Яковлєв («Опозиційний блок»). Відсутність депутатських звернень може свідчити про низький рівень проведення прийомів виборців та  роботи депутата на виборчому окрузі.

Варто відмітити, що  найбільшу активність у вирішенні питань місцевого розвитку шляхом направлення депутатських звернень має фракція «Опозиційний блок».

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації
За додатковою інформацією щодо здійснення ініціативи в Миколаївській області звертайтеся до ГО «Агентство економічного розвитку», e-mail: aerbox@ukr.net.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Миколаєві за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Агентство економічного розвитку».

          

Поділитися