25 квітня 2019 р. 15:28

Як депутати Харківської міської ради виступають під час сесій

Як депутати Харківської міської ради виступають під час сесій

Здебільшого сесії Харківської міської ради проходять під монолог головуючого на засіданні.

У ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» закріплена норма, відповідно до якої місцевим обранцям гарантоване право «виступати з обґрунтуванням своїх пропозицій та з мотивів голосування, давати довідки» (п.12 ч.2 ст.19 Закону). Депутати мають право пропонувати питання до розгляду радою та її органами, вносити  пропозиції  та зауваження  до порядку  денного засідань ради та її органів, порядку розгляду обговорюваних питань та їх суті.  Тобто законодавець забезпечив місцевих депутатів доволі широким спектром інструментів для активної участі у роботі ради та представлення інтересів громадян.

На практиці сесії Харківської міської ради проходять під монолог головуючого на засіданні. З моменту початку роботи 7-го скликання Харківської міської ради пройшло 3 з половиною роки, або 26 сесій. Лише 29 депутатів скористались правом виступу під час пленарних засідань.

12 депутатів виступали під час обговорення питань не більше ніж на одній сесій – це Алла Бобейко, Володимир Зінченко, В’ячеслав Ільєнко, Роман Нехорошков, Тетяна Поздєєва, Ігор Терехов, Тетяна Топчій (За Харків, За Відродження), Ігор Овечкін, Віталій Резніченко (Наш край), Олексій Бабешко, Георгій Лаговський (Об’єднання «Самопоміч»), Віталій Маляренко (СОЛІДАРНІСТЬ).

10 депутатів проявляли активність своїми виступами не більше ніж на 6 сесіях, але не менше ніж на 2: Олександр Щиров (2), Володимир Золотарьов (2), Віталій Ганжа (2), Олександр Новак (3), Максим Мусєєв (3), Ольга Чичина (4), Ігор Вировець (6) (За Харків, За Відродження), Віктор Ларченко (2), Андрій Колос (2) (Наш край), Сергій Могила (5) (Об’єднання «Самопоміч»).

Найактивнішими депутатами, які користувались правом виступу на 10 та більше сесіях є 7 депутатів: Марія Мезенцева (10), Наталія Коваленко (11), Олена Ворона (11), Олена Горошко (12), Іван Ракич (18), Тарас Сітенко (18) – всі представляють фракцію Об’єднання «Самопоміч», найчастіше ж у сесійній залі Харківської міської ради виступає позафракційний Ігор Черняк, в його активі виступи на 24 сесіях з 26.

Велика кількість депутатів стверджує, що питання, які розглядаються на сесіях проходять декілька етапів опрацювання: у постійних комісіях, на спільному засіданні постійних комісій і вже потім у сесійній залі, і тому ще одне обговорення не є потрібним. На практиці ж, далеко не всі депутати відвідують засідання комісій про що свідчать результати проміжних аналітичних матеріалів.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Харківській області звертайтесь до: Харківського представництва ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», kharkiv@opora.org.ua.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Харків за реалізацію ініціативи відповідає Харківське представництво ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

Поділитися