03 січня 2019 р. 19:20

Грудневі сесії Миколаївської міської ради

Грудневі сесії Миколаївської міської ради

Новорічний настрій не вплинув на роботу депутатів Миколаївської міської ради, так у грудні було проведено 14 засідань профільних комісій та 4 пленарних засідання сесій ради.

Чвари та непорозуміння між депутатами, міським головою та виконавчими органами так і не покидають приміщення сесійної зали. На чергове засідання 49-ї сесії Миколаївської міської ради в порядку денному було заявлено 158 питань. Сесія розпочалась із заяви депутатки Олени Кисельової (БПП «Солідарність»), щодо  порушення її депутатських прав шляхом відмови у наданні їй відповідних документів про звільнення двох очільників ЖЄКів. 

«Добре, а як ви налаштовуєте співробітників мерії на конструктивну роботу, коли я чую такі відмови, що «Кисельовій не давати документи». Я хочу попередити тих, хто свіженький в цій будівлі, Кисельовій хтось не хотів давати документи, починаючи з 2004 року, Кисельова була тоді просто юристом. Не намагайтесь  ставити палки мені в колеса, у вас не вийде, не буде ні коліс, ні палиць. А можете і без голови залишитися» - сказала Кисельова.

Під час обговорення порядку денного,  депутати  пропонували виключити з порядку денного ряд земельних питань, що стосувалися приватних підприємців. За звичкою, яка сформувалась у Миколаївській міській раді депутати не підтримують та зривають голосування що стосуються земельних питань підприємців. Голосували за порядок денний депутати три рази, але результату так і послідувало. 

Міський голова оголосив перерву, після якої депутати зібралися та прийняли порядок денний зі змінами, але до розгляду питань за 6 годин пленарного засідання так і не приступили. На що акцентував увагу очільник фракції «Наш край» Юрій Гранатуров:
«Пропрацювавши 6-ть годин ми не розглянули жодного сесійного питання. Давайте поважати один одного».

Мер міста зазначив, що необхідно сформували пакет важливих питань та проголосували, потім закривати сесію, але підтримки  пропозиції у депутатів не знайшов.  Не дивно, що пленарне засідання було закрито так і не ухваливши жодного рішення.

Продовження 49 сесії проходило 20 Продовження пленарного засідання 49 сесії було призначене на 20 грудня 2018 року.  Робота ради розпочалась з формування пакету земельних питань, що стосуються містян, які нарешті знайшли підтримку депутатів. Проте, для розгляду питання про затвердження бюджету міста на 2019 рік депутатам не вистачило ні сил, ні кворуму.  

В п’ятницю, 21 грудня, вже втретє продовжилось засідання  49-ї сесії Миколаївської міської ради. Депутати працювали 13 годин та прийняли бюджет міста на 2019 рік з шостого разу.

До початку пленарного засідання, мало відбутись засідання бюджетної комісії для узгодження останніх правок до  бюджету. Але кворуму так і не зібралось, тож сесія знову розпочалась з розгляду земельних питань. 

За ініціативою депутата Андрія Яковлева, відзвітувала про свою роботу директор Департаменту архітектурно-будівельної інспекції  Валентина Возчікова, під час заслуховування  звіту  кількість депутатів в залі суттєво зменшилась. Міський голова Олександр Сєнкевич звернувся до голів фракцій з пропозицією зібрати депутатів на 14.00 та оголосив перерву.

Проігнорувавши прохання міського голови, депутати зібралися лише на 17 годину. Паралельно зібрався кворум для проведення бюджетної комісії, засідання якої тривало до 21 години. 

О 21 годині в залі зареєструвались 45 депутатів, мер Олександр Сєнкевич відмітив, що така висока явка депутатів давно не фіксувалась. Спочатку депутати прийняли пакет соціальних питань, потім приступили до обговорення бюджету міста 2019. 
Обговорення було насиченим, емоційним, депутати вносили правки, які не знаходили підтримки у колег. Після перерв та нарад голів фракцій, п’яти відхилених редакцій поставлених на голосування, депутати проголосували та затвердили бюджет міста Миколаєва на 2019 рік. 

О 23.30 після прийняття бюджету депутати проголосували та підтримали пакет з 22 земельних питань та о 23.50 депутати закрили 13-ти годинну сесію.

Після проведення насиченої сесії, мер Олександр Сєнкевич наклав вето на 2.2. рішення Миколаївської міської ради від 21.12.2018 №49 / 31 «Про бюджет міста Миколаєва на 2019 рік та скликав позачергову 50-ту сесію Миколаївської міської ради для подолання вето, але сесія не відбулась, депутати так і не змогли зібрати кворум. 
Отож, залишається константувати відсутність політичного діалогу між депутатським корпусом та міським головою триває. Незлагодженість роботи депутатського корпусу суттєво впливає на життєдіяльність міста, відсутність кворуму на сесіях затягує процес прийняття рішень та посилює вже існуючу політичну кризу в раді.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією щодо здійснення ініціативи в Миколаївській області звертайтеся до ГО «Агентство економічного розвитку», e-mail: aerbox@ukr.net.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Миколаєві за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Агентство економічного розвитку».

           

Поділитися