21 лютого 2019 р. 17:55

Гроші, земля, мандати. Що ділили полтавські депутати на першій сесії в 2019 році

Гроші, земля, мандати. Що ділили полтавські депутати на першій сесії в 2019 році

Під проводом змін минула двадцять перша сесія Полтавської міської ради. І справа не лише в питаннях порядку денного, майже половина з яких стосувалася коригувань існуючих програм, положень та рішень. 

Зміни торкнулися і складу депутатського корпусу, і загальних розкладів в коаліції.

Змін вимагає наш бюджет

Перше, що взялися коригувати депутати в раді – новий бюджет. Залишки казни з минулого року розподілили між управліннями (що, у свою чергу, спричинило внесення змін до міських програм). Суттєво додали до статей видатків: управлінню освіти – близько 32 мільйонів гривень;

З цих коштів найбільше передбачено витратити на капремонти шкіл (17 млн 246 тис. грн), капремонти дитсадків (3 млн 740 тис. грн), фарбу, канцтовари й миючі засоби для цих закладів (8 млн грн). Як пам’ятаємо, ці кошти мають запобігти поборам, які депутати офіційно заборонили під час вісімнадцятої сесії управлінню житлово-комунального господарства – близько 60 мільйонів гривень;

З них 5 млн 950 тис. грн спрямовують на будівництво та регіональний розвиток, 9 млн грн – на сплату податку на прибуток КП «ЖЕО №2», трохи більше 3,5 млн грн додають на благоустрій міста, 10 млн грн – на капремонт доріг. Найбільше з розподілених коштів – 25 млн грн – дістанеться КП "Полтаваелектроавтотранс". Закладають ці гроші на закупівлю нових автобусів, наявність яких допомогла б знизити тиск приватних перевізників. Нагадаємо, упродовж 2018 року перевізники неодноразово влаштовували акції протесту через зниження тарифу на проїзд.  

Намір придбати техніку викликав у сесійній залі жваве обговорення. Так, депутат Дмитро Сенчакович (Об'єднання "Самопоміч") запропонував закупити автобуси в лізинг, як це роблять в інших українських містах. Натомість, представник ВО "Свобода" Вадим Ямщиков зазначив, що на 25 млн грн можна придбати б/в техніку (тролейбуси та автобуси з Європи): за кількістю – більше одиниць, а за якістю – не гірше відремонтованих вітчизняних. Цю пропозицію в корпусі сприйняли холодно. "Батьківщинівець" Олег Бєлоножко зазначив, що вживану техніку буде проблематично ремонтувати, а депутат від "Рідного міста" Олександр Кудацький наголосив, що потрібно говорити про "реальні плани" і жартома запропонував пустити в Полтаві трамвай. 
Розсудив обранців заступник мера з питань ЖКГ Олексій Чепурко. Він зазначив, що міськрада зараз розглядає обидва варіанти придбання техніки і запропонував депутатам долучатися до процесу закупівлі. 

Найбільше залишкових коштів з бюджету дістанеться управлінню капбудівництва – понад 66 млн грн. Основні витрати – зведення і реконструкція будівель освітніх та медичних закладів. Так, на реконструкцію з добудовою дитсадка "Чебурашка" передбачено 6 млн грн, на реставрацію Палацу дитячої та юнацької творчості мають спрямувати 5 млн грн, ще 7 млн грн – на реставрацію полтавського ліцею №1. 

Серед видатків управління виділяється реконструкція фонтану в парку на майдані Незалежності, на яку закладають значну суму – понад 27 мільйонів гривень. Таку перевагу фінансування у бік окремих об’єктів "свободівець" Юліан Матвійчук назвав "незбалансованістю бюджету" та заявив, що фракція утримається від голосування. У результаті правки до бюджету 2019 року підтримали 27 обранців з присутніх 33-х, утрималися шестеро представників "Свободи". 

За годину це вже просто земля

Найбільше обговорень під час сесії припало на питання землі. Право оренди 7 ділянок загальною площею 8 га території колишніх артскладів мають незабаром виставити на торгах. Цьому передуватиме визначення меж ділянок і виготовлення технічної документації. Сам проект рішення не рекомендувала до розгляду жодна з комісій, а під час сесії депутати намагалися виключити його з порядку денного (пропозиція Дмитра Сенчаковича) та виключити частину додатків (пропозиція Вадима Ямщикова). Апелювали відразу до кількох фактів. 

1. Додатки до проекту рішення з’явилися запізно. 

Як зазначив депутат від "Самопомочі" Дмитро Сенчакович, документи оприлюднили на сайті за 4 дні до розгляду проекту на першій комісії. За такий короткий термін неможливо детально вивчити питання.

2. Землю для аукціону розподілили на маленькі лоти.

За словами Вадима Ямщикова (ВО "Свобода"), таким чином місто не зможе "нав'язати" майбутнім забудовникам зведення соціальних об'єктів (школи, дитсадки, підстанції), які передбачені детальним планом та конче необхідні Полтаві.  
І нарешті аргумент, який під час виступів використовували обидва депутати, і який ще до сесії наробив галасу серед полтавців.
3. На цій території під час проведення робіт у 2017 році знайшли масові захоронення.   
За одними свідченнями, у роки Другої Світової війни на цій території розміщувався концтабір нацистів, де розстрілювали як військовополонених, так і цивільних жителів. За іншими – у  XIX столітті міський цвинтар. У будь-якому разі депутати прохали відкласти ухвалення рішення, аби організувати проведення археологічних досліджень, і, в разі виявлення останків, перепоховати їх. 

Натомість представник БПП "Солідарність" Андрій Матковський заявив, що подібні пошукові роботи проводилися ще у 2006 році, коли землю теж готували до передачі в оренду. Однак тоді жодних останків на території виявлено не було. Депутат запропонував вже після проведення аукціонів укласти із забудовниками угоди, за якими процес будівництва буде проводитися під наглядом громадськості і археологічних служб.  
Схожу позицію висловив і секретар міськради, виконувач обов'язків міського голови Олександр Шамота, який зазначив, що "під час проектування буде перевірено наявність чи відсутність захоронень".
Після довгих обговорень та відхилення депутатами пропозицій про доопрацювання, проект вийшов на голосування незмінним. 
"За" проголосували 23 обранці. Утрималися дев'ятеро – представники "Свободи" та "Самопомочі", не голосував "батьківщинівець" Дмитро Петров.

У мене є час та немає сил голосувати 


Якщо першу частину засідання (26 питань) депутати розглядали більше, ніж півтори години, то наступні 37 питань вдалося пройти за 30 хвилин – без виступів і розборів польотів. Цього разу виступи громадян, які передують голосуванню, затягнулися майже на дві години.

Тож представники фракції БПП "Солідарність" взялися форсувати розгляд порядку денного. Щоразу, коли головуючий оголошував питання, Андрій Матковський, Віталій Павлій чи то Олександр Глазов вносили пропозиції голосувати без обговорення. 
Серед питань, по яких галопом пройшлися депутати, крім внесення змін до існуючих документів, були й нові для міста рішення. Як от запровадження в раді та виконавчих органах системи електронного документообігу «Megapolis.DocNet». За допомогою СЕД весь комплекс робіт з документами стане автоматизованим, а система забезпечить доступність інформації і прозорість руху документів в раді. Пустили в хід систему за рішенням виконкому ще з 2 січня. Загалом, за розробленою Програмою, упродовж 2019-2020 років на впровадження СЕД з бюджету витратять 1 млн 412 тис. грн. Цьогоріч на технічне оснащення та навчання працівників ради мають спрямувати 988 тис. грн. 

Також новим для Полтави є рішення запустити проект молодіжного стажування в органах місцевого самоврядування. Згідно з ним, кожен полтавець віком від 18 до 35 років матиме можливість упродовж місяця безоплатно стажуватися в одному з виконавчих органів Полтавської міської ради. По закінченню стажист повинен оцінити роботу органу та надати пропозиції щодо її покращення. Натомість кращі випускники проекту матимуть можливість потрапити до кадрового резерву молодіжного стажування.
Обидві ініціативи підтримали усі 32 присутні на засіданні депутати. 

Закрий за мною двері, я склав мандат 

Полтавська міськрада і стабільність з 2018 року стали протилежними словами. За один рік, крім заступників міського голови й самого мера, майже на чверть оновився склад корпусу. Упродовж 2018-го до ради зайшли 9 нових депутатів. Двадцять перша сесія привела за собою десятого, а точніше десяту. Замість Володимира Печериці, який склав повноваження через стан здоров’я, лави БПП "Солідарність" поповнила 36-річна підприємиця, доцентка кафедри публічного управління та адміністрування ПГАА Тетяна Паутова.  

Варто сказати й про зміни в складі депутатських комісій, з яких обранці останнім часом мігрують чи не кожну сесію. Депутати Володимир Соколовський та Вячеслав Федоряка попрохали вивести їх зі складу регламентної та перевести відповідно до освітньої та містобудівної комісій. Натомість в регламентній комісій їхні місця посядуть нові депутати Тарас Бойко та Тетяна Паутова.

Зміни відчуваються і в загальних настроях більшості. Якщо до нового року опозицію в "перезавантаженій" раді тримала "Батьківщина", то, схоже, тепер її місце потроху витісняє "Свобода". Представники фракції під час сесії утрималися від голосування за 7 питань порядку денного, у той час як "батьківщинівці" голосували в унісон з більшістю – БПП "Солідарність", "Рідне місто" та "СДП". 

А от що незмінне від серпня 2018 року – відвідування сесій представниками фракції "Совість України". Як і на попередніх засіданнях, жоден із семи депутатів не з’явився. Крім них, 21 сесію пропустили Дмитро Лаптєв ("Самопоміч") та Андрій Соколов ("Батьківщина").

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком».
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації.

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Полтавській області звертайтесь до: ГО «ПОЛТАВСЬКА ПЛАТФОРМА», e-mail: platformaplt@gmail.com.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».  В місті Полтава за реалізацію ініціативи відповідає ГО «ПОЛТАВСЬКА ПЛАТФОРМА».

             
   

Поділитися