11 вересня 2019 р. 16:24

Депутат без біографії: на офіційному сайті міста не оприлюднено відомості щодо шести одеських обранців

Депутат без біографії: на офіційному сайті міста не оприлюднено відомості щодо шести одеських обранців

Громадський моніторинг "Атестація депутатів місцевих рад" офіційного сайту "Твій депутатський портал" виявив, що на четвертому році повноважень на сайті міста не оприлюднено біографії шістьох депутатів Одеської міської ради.

Такого висновку дійшли експерти громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад».

Чи є оприлюднення біографічних відомостей прямим обов'язком депутата місцевої ради? Дійсно, імперативної норми щодо такої вимоги не встановлено ані спеціальним законом України "Про статус депутата місцевої ради", ані законом України "Про доступ до публічної інформації". Однак оприлюднення повної біографії депутата – необхідна передумова та невіддільна частина відкритості та доступності місцевої влади в цілому. Тим паче, що сучасні інформаційні технології та розмаїття соціальних мереж надають можливість майже безперешкодно знайти інформацію про будь-яку людину в Інтернеті, зокрема й про місцевого депутата. Тому і викликає подив ситуація, коли відносно деяких депутатів не має будь-якої біографічної інформації на офіційному сайті міста. 

Взагалі повні біографічні відомості, зокрема про освіту, досвід та місце роботи, сімейний стан, партійну приналежність та фотокартку оприлюднено стосовно 36 депутатів, або 56% депутатського корпусу. Втім, така сама ситуація була й минулого року. Щодо інших 28 депутатів Одеської міської ради оприлюднена неповна інформація.

Нагадаємо, вже другий рік працює оновлений сайт Одеської міської ради "Твій депутатський портал". І так само другий рік поспіль закритими для громадськості залишаються шість депутатів без оприлюдненої біографії, а саме: Вячеслав Беженар, Василь Ієремія (фракція "Опозиційний блок"), Олексій Кісловський (фракція УМП Сергія Ківалова), Олександр Матвєєв, Андрій Терновський, Василь Шкрябай (фракція "Довіряй ділам"). 

Актуальне місце роботи та посаду не зазначено щодо 13 депутатів: Олександра Александрочкіна, Дениса Балуха, Людмили Варавви, Володимира Кірєєва, Юрія Крука, Антоніни Наконечної, Сергія Страшного (фракція "Довіряй ділам"), Олександра Захарова, Вадима Терещука (фракція "Об'єднання "Самопоміч"), Дмитра Вишнякова, Вячеслава Беженара, Дениса Коваля, Ольги Кулакевич (фракція "Опозиційний блок").

Інформацію про сімейний стан не оприлюднено щодо двох депутатів: Дениса Коваля (фракція "Опозиційний блок") та Людмили Варавви (фракція "Довіряй ділам"). Також на порталі не оприлюднено відомості про партійну приналежність щодо восьми депутатів. Це Ілля Мозолєв, Олена Фокіна (фракція "БПП "Солідарність"), Олег Етнарович, Андрій Кісловський, Юрій Крук, Левон Нікогосян (фракція "Довіряй ділам"), Ольга Кулакевич (фракція "Опозиційний блок"), Андрій Неугодніков (фракція УМП Сергія Ківалова).

Сайт "Твій депутатський портал" створено, зокрема, з метою ефективної взаємодії між депутатами, органами виконавчої влади та мешканцями міста. Однак з початку роботи порталу з 01 січня 2018 року так і не вдалося, на жаль, організувати його роботу на всі 100%. Адже біографічні відомості – це статистична інформація, яка потребує оновлення тільки в разі суттєвих змін, і вони, як правило, надсилаються самим депутатом або його помічниками для оприлюднення на сайті. І тут, звісно, постає декілька питань. Чи надсилають депутати інформацію про себе для оприлюднення на сайті? Та чи оперативно оприлюднюють інформацію про депутата відповідальні за роботу сайту структурні підрозділи ради? В будь-якому випадку вбачається, що все ж таки кінцеву відповідальність щодо наявності оприлюдненої про себе інформації на сайті міста та її якості несе депутат. Який, у свою чергу, повинен докладати зусиль та контролювати роботу адміністраторів порталу для того, щоб через інформаційний сайт міста громадяни мали змогу безперешкодно отримати будь-яку цікаву їм інформацію про депутата.

Таким чином, можна констатувати, що необов'язковість норми про оприлюднення біографії надає народним обранцям певну свободу в тому, що саме про себе вони розкажуть громадянам. Але можемо припустити, що суспільний запит на повну відкритість влади, жага до інформаційної присутності та невідворотність покарання у вигляді кількості голосів на чергових виборах до місцевих рад у 2020 році може стати своєрідним поштовхом для чинних місцевих депутатів та майбутніх кандидатів у депутати щодо відкриття інформації про себе з одного боку, а, з іншого, буде одним з чинників підвищення рівня доступності взаємодії з громадянами.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна стежити: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

Поділитися