30 квітня 2019 р. 20:37

Чому «мовчать» вінницькі депутати

Чому «мовчать» вінницькі депутати

У ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» закріплена норма, відповідно до якої місцевим обранцям гарантоване право «виступати з обґрунтуванням своїх пропозицій та з мотивів голосування, давати довідки» (п.12 ч.2 ст.19 Закону).

Депутати мають право пропонувати питання до розгляду радою та її органами, вносити  пропозиції  та зауваження  до порядку  денного засідань ради та її органів, порядку розгляду обговорюваних питань та їх суті.  Тобто законодавець забезпечив місцевих депутатів доволі широким спектром інструментів для активної участі у роботі ради та представлення інтересів громадян

Та чи користуються цим правом депутати Вінницької міськради? Як вдається вінницьким депутатам під час кожної сесії голосувати за питання порядку денного за рекордно короткий час? Адже громадські активісти не раз звертали увагу, що розгляд одного питання на сесії в Вінниці триває в середньому трохи більше однієї хвилини. 

В рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» експертами проаналізовано активність виступів депутатів Вінницької міської ради під час пленарних засідань сесій, що відбувались в період з 1 листопада 2017 року по 1 листопада 2018 року, тобто 11 пленарних засідань.

Відповідно до оприлюднених на сайті міської ради протоколів засідань сесій, у зазначений період 35 із 54 депутатів жодного разу не брали слово для виступу. При цьому «антирекорд» побили усі чотири депутати ПП «Опозиційний блок», які ні разу не скористались правом виступу на засіданнях – Михайло та Олена Лепей, Денис Мазуренко та Євгеній Стукаленко.

Один-два виступи, коментарі мали 13 депутатів – Степан Бессолов, Юрій Зажирко, Віктор Мацера, Наталя Панчук, Павло Яблонський (ПП «Вінницька Європейська стратегія»), Людмила Ваколюк, Вадим Кудіяров (ВО «Батьківщина»), Олександр Зєрщиков, Олег Ткаченко (ПП «Об’єднання «Самопоміч»), Віктор Кривіцький, Олег Стукан (БПП «Солідарність»), Василь Паненко та Дмитро Уманець (ВО «Свобода»).

Ще п’ятеро обранців виступали в середньому 3-4 рази за згаданий період. Це депутати Володимир Базелюк (ВО «Свобода»), Антоніна Іващук, Володимир Малінін, Олександр Парвадов (ПП «Вінницька Європейська стратегія») та Юрій Іорданов (ВО «Батьківщина»).

Найактивнішою в контексті виступів на засіданнях сесій є депутатка від ВО «Батьківщина» Ганна Давиденко, яка виступала більш як на половині з 11 засідань Вінницької міської ради у період з 1 листопада 2017 року по 1 листопада 2018 року.

В чому причина такої низької активності виступів під час пленарних засідань? Дехто із депутатів стверджує, що їм не дають слово, перебивають або ж вимикають мікрофон, інші запевняють, що усі питання порядку денного детально опрацьовуються під час засідань депутатських комісій, тому саме на них вносяться усі зауваження і пропозиції. Правда ж, мабуть, знаходиться десь посередині. А ось оцінку таким діям обранців дадуть громадяни на прийдешніх місцевих виборах, до яких залишилось близько півтора року. 

Нагадаємо, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Вінницькій області звертайтесь до Громадської організації "Центр громадської активності "Результат", result.cpa@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Вінниця за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Центр громадської активності «Результат».

     

Поділитися