26 квітня 2019 р. 11:51

Чи повідомляли депутати Хмельницької міської ради про конфлікт інтересів у 2018 році

Чи повідомляли депутати Хмельницької міської ради про конфлікт інтересів у 2018 році

Згідно пункту 5 статті 37 Регламенту Хмельницької міської ради «Депутат ради зобов’язаний вживати всі можливі заходи щодо врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів. 

У разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів у депутата ради він не має права брати участь у прийнятті рішення. Порядок врегулювання конфлікту інтересів визначається Законом України "Про запобігання корупції" та окремим рішенням ради»

У 2018 році відбулось 9 сесій Хмельницької міської ради. Під час них депутати 20 разів оголошували про конфлікт інтересів. Найчастіше конфлікт інтересів відбувався під час розгляду земельних питань.

Найбільше, а семе 8 разів оголошував про конфлікт інтересів депутат з фракції ВО «Батьківщина» Віталій Коліщак. Цікаво, що 5 повідомлень прозвучало під час 25 сесії Хмельницької міської ради. Питання стосувались договорів оренди земельних ділянок.

Тричі у 2018 році заявляв про конфлікт інтересів під час засідань сесій депутат від фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Григорій Галкін. Під час 21ї сесії проект рішення стосувався поновлення договору оренди земельної ділянки. На 25й сесії рішення стосувалось зменшення розміру пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури.

Під час цієї ж сесії ще одне рішення стосувалось проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки не сільськогосподарського призначення та заміни коду КВЦПЗ земельної ділянки. У всіх випадках депутат не голосував.

Двічі у 2018 році заявляв про конфлікт інтересів депутат від ВО «Батьківщина» Олександр Скочеляс. Обидва рішення стосувались операцій з земельними ділянками. За ці рішення депутат не голосував.

По одному разу оголошували про конфлікт інтересів депутати: Віталій Худецький з фракції ВО «Батьківщина» (рішення про земельні ділянки несільськогосподарського призначення), Ігор Мельничук з фракції ВО «Батьківщина» (рішення про надання громадянам дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок за давністю користування(набувальна давність)), Олександр Василишин з фракції «Об’єднання «Самопоміч» (рішення про поновлення договорів оренди земельних ділянок шляхом укладання додаткових угод, внесення змін в рішення сесій міської ради, договори оренди та зміну коду КВЦПЗ земельних ділянок), Сергій Золотухін з фракції «Об’єднання «Самопоміч»  (рішення про надання громадянці Золотухіній Лілії Миколаївні дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з метою передачі у власність для будівництва індивідуального гаража), Сергій Болотніков з фракції «За конкретні справи» (рішення про користування земельними ділянками), Андрій Кветко з фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність»  (рішення про поновлення договорів оренди земельних ділянок шляхом укладання додаткових угод) та Лев Бірюк з фракції ВО «Батьківщина» (рішення про присвоєння даному депутату звання «Почесний громадянин міста Хмельницького»).

Варто нагадати, що відповідно до статті 28 Закону України «Про запобігання корупції» депутати зобов’язані не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації
За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Хмельницькій області звертайтесь до: голви ГО "Хмельницька ініціатива", Олега Черненка, тел. 097 440-94-54, e-mail: Chernenko.km@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».  В місті Хмельницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Хмельницька ініціатива».

Поділитися