02 квітня 2019 р. 15:07

Бюджет розвитку, бійки та скандали: політичний березень у Черкасах виявився насиченим

Бюджет розвитку, бійки та скандали: політичний березень у Черкасах виявився насиченим

У березні нарешті можна констатувати, що зимове затишшя в черкаській місцевій політиці завершилося.

При цьому активність тутешніх політиків в контексті процесу виборів Президента України лише зросла, але, на щастя, на початку весни політичні гравці нашого обласного центру таки згадали і про своє місто, підкинувши рішень і, звичайно, скандалів.

Черкащина у фарватері виборів Президента: бійка та скандал із «кандидатом П.»

Як ми вже зазначали у своїх оглядах за січень та лютий частина місцевих політиків безпосередньо беруть участь у виборчому процесі: або як голови штабів певних кандидатів, або здійснюючи агітацію за свого кандидата. З наближенням дня голосування, звичайно, роботи у всіх задіяних в процесі вистачало. До прикладу, міський голова Черкас, член партії ВО «Батьківщина», взяв тижневу відпустку перед днем голосування.

Протягом місяця область відвідали 10 кандидатів в президенти, більшість із яких приїздили безпосередньо в обласний центр. Заради справедливості, відзначимо, що з умовної ТОП-четвірки головних фаворитів виборчої гонки цього місяця завітав на Черкащину лише чинний президент Петро Порошенко. Якраз його виступ, а точніше, те що відбулося після нього, стало загалом найбільш резонансною політичною подією області у цьому році.

Про сутички в центрі Черкас 9 березня не писав лише лінивий, тож зазначимо оглядово. Під час конфлікту, спровокованому представниками «Національного корпусу» 22 поліцейських отримали травми і були госпіталізовані до лікарні. Поліція відкрила кримінальне провадження за двома статями, двох підозрюваних в організації сутичок затримано, їм оголошено про підозри і обрано запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту. Сам же Порошенко після інциденту відмінив заплановані ефіри на черкаських телеканалах.

Ще один потужний інформаційний привід в розрізі виборчої кампанії Черкащина «народила» в агітаційний дедлайн. У п’ятницю, 29 березня, представники партії «Батьківщина», міський голова Черкас Анатолій Бондаренко та депутат обласної ради Михайло Мушієк, заявили, що «виявили факт підкупу виборців». При цьому, хто і кого підкупляв, вони точно не ідентифікували: один писав про підкуп «за Петра», вочевидь натякаючи на чинного президента, інший «за БПП».

По факту в офісному приміщенні неподалік від центру міста були виявлені списки, де навпроти прізвищ вказані суми та розписи людей, блокноти із написами «Солідарність. Блок Петра Порошенка» та коробка із грошима на суму близько півтора мільйони. У обласному осередку БПП «Солідарність» від будь-яких звинувачень на свою адресу відхрестилися, натомість заступник голови облдержадміністрації та член партії Костянтин Омаргалієв пояснив, що знайдена готівка «не для підкупу, а для волонтерів».
Нині цією справою займається поліція. У прес-релізі правоохоронці уже встигли заявити, що зафіксували підкуп виборців «за кандидата П».

Міська рада: цілющий суд і бюджетний бліцкріг

За два перші місяці нового року міськрада спромоглася повноцінно зібратися по суті лише одного разу. Якраз на цій єдиній сесії в січні і було ухвалено міський бюджет. Проте далі цього справа не пішла, і в нову пору року Черкаси увійшли без бюджету розвитку та ПСЕРУ.

Порівняно із січнем та лютим у березні раді вдалося досягнути однозначного прогресу: вони зібралися двічі. Головним каталізатором для цього стало рішення Шостого апеляційного адміністративного суду Києва від 4 березня, який скасував заборону щодо участі п’яти депутатів-відкликанців у засіданнях міськради. Йдеться про групу народних обранців, лояльних до міського голови: Альону Цегвінцеву, Віталія Косяка, Максима Скорика, Максима Шадловського та Тетяну Чорнобіль.

Раніше за позовом Партії вільних демократів вони кілька місяців не могли реєструватися та голосувати на засіданнях. Тепер же відповідний вердикт суду по суті розв’язав руки команді міського голови, додавши їй +5 голосів «за».

Не гаючи часу, було оголошено про скликання позачергової сесії на наступний день, 5 березня. Зранку того дня виконком одноголосну ухвалив ПСЕР, а сесійне засідання з розгляду бюджету було призначено на другу половину дня.

Так, 5 березня Черкаси таки отримали бюджет розвитку. Опозиційні депутати від БПП, Громадянської позиції та Партії вільних демократів заявили, що їхні пропозиції не були враховані в проекті. Проте і без них рада ухвалила бюджет розвитку, по суті без обговорення.

– Я б зачитав усі пропозиції, але їх багато, – заявив на початку міський голова Анатолій Бондаренко. – Є необхідність зачитувати? Немає. В усіх проект є на руках.

Голоси «За» віддали 25 народних обранців. По 5 голосів дали «Свобода» й «Черкащани», 4 «Батьківщина», по 3 «Самопоміч» та «Незалежні», 2 «Радикальна партія», по 1 представник БПП, позафракційні, та, власне, сам мер. Зазначимо, що 5 депутатів-відкликанців на засідання прийшли і проголосували «за», таким чином забезпечивши результат голосування. Проти голосували 2 представники БПП, утрималися 2 від Вільних демократів. У подальшому також була підтримана Програма соціально-економічного розвитку міста, що була внесена на розгляд з голосу.

Окрім того, на засіданні депутати ухвалили преміювання міському голові, який раніше від премії відмовився, і продовжили «патріотичний» крен, підтримавши створення національно-патріотичного парку із табором в Соснівці на "Дачі Андрєєва". А от, наприклад, на звернення до Верховної Ради щодо розкрадання в оборонній сфері – голосів не вистачило.

Березнева сесія №2 відбулася 21 числа. Місце проведення шістдесят п’ятого пленарного засідання було перенесено із звичного місця в приміщенні колишнього Придніпровської райради, в тісну залу засідань міськвиконкому. Системою «голос» депутати не користувалися, голосували руками, тому на сайті установи результати голосування на сьогодні відсутні.

На початку засідання було переобрано голову лічильної комісії: опозиційного Володимира Гриценка замінив лояльний до мера Олексій Романов.

Серед ухвалених рішень: депутати ухвалили програма підтримки ОСББ, підтримали петицію щодо будівництва в місті крематорію, не підтримали заборону використання приміщень закладів освіти для розміщення громадських приймалень. Окрім того, було перерозподілено 10 мільйонів гривень у міському бюджеті. Найбільше, 2 мільйони, буде спрямовано на реконструкцію полігону твердих побутових відходів.

Наступне сесійне засідання анонсується на 4 квітня. Порядок денний поки що не оприлюдено.

Трохи скандалів: мерська премія та «ідіоти»
Історія з премією міського голови Анатолія Бондаренка червоною ниткою йде через три місяці цього року. Її винесли в політичну площину та намагаються обіграти на свою користь опоненти Бондаренка. Згадаємо її оглядово у вигляді хронології.
27 січня у ЗМІ була оприлюднена зарплата Бондаренка: 744 тисячі гривень за 161 робочий день.

14 лютого міськрада так і не змогла ухвалити порядок денний, дискусійним виявилося якраз питання щодо розміру премії мера та його заступників. Цього ж дня Бондаренко написав у «Фейсбуці», що відмовляється від премії, бо він «людина не бідна». Гроші обіцяє перенаправити онкохворим дітям.

5 березня депутати все одно проголосували за премію мера. Бондаренко згодом ветував рішення.

21 березня депутати повторно проголосували за премію. Питання включив порядок денний свободівець Нищик. Мер заявив, що не буде підписувати рішення, бо перебуває у відпустці. Натомість його підписав все той же Нищик. Отже, рішення чинне, а мер таки із премією, яка таки спіймала його.

Ще один скандал, що виплив у публічну площину, пов'язаний із досвідченою Наталією Джуган. Головна фінансистка міста, що працює у місцевому самоврядуванні більше двох десятків років, заявила, що йде у відставку.

 - Це лише мій власний вибір і вибір мого професійного сумління, - прокоментувала вона.

За словами Джуган, мер підписав її заяву. До слова, фінансистка неодноразово критикувала процедуру ухвалення цьогорічного Бюджету розвитку. Під час останньої суперечки із заступником мера Ботнаром, що відбулася під час ухвалення змін до бюджету причиною конфлікту стало непогодження пропозицій, які озвучили на засіданні заступники, із розпорядниками коштів. Джуган зауважила, що навіть немає прописаного варіанту цих пропозицій і коректних назв об’єктів, по яких вони надходять.

- З ідіотами працювати складно, - резюмувала Джуган.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації
 

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Черкаській області звертайтесь до команди Черкаської обласної організації Комітету виборців України cvu_ck@ukr.net.
 
Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Черкаси за реалізацію ініціативи відповідає Черкаська обласна організація Комітету виборців України.


 

Поділитися