27 квітня 2019 р. 13:39

Без мера землю не ділили: які рішення приймали чернігівські депутати напередодні травневих свят

Без мера землю не ділили: які рішення приймали чернігівські депутати напередодні травневих свят

Нетипова за своїм форматом сесія Чернігівської міської ради відбулася 24 квітня. Цікава вона була одразу двома моментами: відсутністю міського голови, який наразі перебуває у відпустці та зняттям з розгляду одразу всіх земельних питань. Тривала сесія так само нетипово коротко — вже за три години депутати розійшлись.

Майже на початку сесії депутати пропонували зняти спочатку ряд земельних питань, як то пропонував позафракційний депутат Сергій Кирієнко, так і всі питання, що стосуються землі, разом з питанням про земельні аукціони, як запропонував представник «Батьківщини» Іван Бакшун. Втім, депутати не підтримали дані пропозиції.

Одним з важливих пунктів порядку денного було рішення  «Про внесення змін до рішення міської ради від 21.08.2018 № 33/VII-32 «Про надання згоди на безоплатну передачу у комунальну власність територіальної громади м. Чернігова цілісного майнового комплексу Державного підприємства «Олімпійський навчальний спортивний центр «Чернігів». Даним рішенням міська рада зобов’язалася після передачі в комунальну власність міста стадіону ім. Гагаріна використовувати його за цільовим призначенням і не відчужувати в приватну власність. А також – зберегти цей спортивний об’єкт як базу олімпійської підготовки та забезпечити сертифікацію відповідно до вимог міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій IAAF.

Перед розглядом проекту рішення «Про забезпечення конкурентного підходу до передачу в оренду вільних від забудови земельних ділянок комунальної власності»  депутат Іван Бакшун від імені фракцій «Наш край», «Батьківщина», «Опозиційний блок» та «РПЛ» запросив перерву на 15 хвилин, яка втім розтягнулась більш ніж на годину.

Втім рішення про запровадження земельних аукціонів все ж було прийняте. Відтак надалі, передача земельних ділянок в оренду має відбуватись виключно на аукціоні. Хто запропонує більшу ціну – той і отримає право на укладання договору оренди.  
Також депутатами було прийняте рішення вивчити механізм проведення земельних аукціонів за допомогою електронного майданчику — у системі ProZorro. 

Далі депутати мали перейти до голосування по земельним питання, проте було прийняте рішення  зняти з розгляду всі земельні питання порядку денного.

На сесії було прийнято одразу 10 рішень щодо депутатських запитів. Зокрема по два запити направили депутати Андрій Дериземля («Блок Петра Порошенка») та Володимир Коваленко («Наш край»), по одному Регіна Гусак («Блок Петра Порошенка»), Віктор Іванченко («Самопоміч»), Іван Бакшун («Батьківщина»), Ганна Якубова («Наш край»), Сергій Кирієнко (позафракційний) та Віктор Тарасов («Демальянс»).

Наразі всі в очікування наступної сесії, адже нові «правила гри» стосовно вирішення земельних питань можуть внести значні корективи у злагоджену роботу Чернігівської міської ради.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Чернігів за реалізацію ініціативи відповідає ГО "Агенція міських ініціатив".

Поділитися