10 квітня 2018 р. 21:35

Звітування депутатів Рівнеради перед виборцями: листівки, загальні збори та особисті зустрічі

Звітування депутатів Рівнеради перед виборцями: листівки, загальні збори та особисті зустрічі

Звітування є одним із основних показників роботи депутата місцевих рад. Однак воно передбачає не лише підготовку та подачу звіту до апарату ради задля його оприлюднення на сайті, але й важливим компонентом є звітування перед виборцями.

Отож, хто з депутатів  Рівненської міської та у якій формі звітував перед виборцями свого округу про виконану впродовж другого року депутатської каденції  роботу, проаналізувала Громадянська мережа ОПОРА.

Нагадаємо, що Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» визначає, що депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на  рік,  зобов'язаний  звітувати  про свою роботу перед виборцями відповідного  виборчого  округу,   об'єднаннями   громадян (ч. 1 ст. 16 Закону).  Закон також говорить, що  рада визначає  орієнтовні  строки  проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями. Тож,  рішенням Рівнеради визначено лютий кожного наступного року місяцем проведення звітів депутатів перед виборцями за минулий рік ( згідно рішення Рівненської  міської ради №3940 від 25 січня 2018 року). А станом на 7  квітня  за 2017 рік прозвітувало 35 депутатів (Відсутні на сайті річні звіти за другий рік своєї каденції (з листопада 2016 року до листопада 2017 року) дев’яти депутатів. Це Олександр Бабат (фракція ВО «Батьківщина»), Ігор Ковалець (фракція «Об’єднання «Самопоміч»), Володимир Кудрін (фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»), Галина Кульчинська (фракція ВО «Батьківщина»), Ірина Пилипчук (фракція «Об’єднання «Самопоміч»), Святослав Стельмащук (фракція ВО «Свобода») та Людмила Чирак (фракція «Об’єднання «Самопоміч»).

Щорічно перед виборцями

В обов’язковому порядку провели своє публічне звітування депутати Рівненської міської ради:

Олександр Курсик

«Депутат Рівненської міської ради від фракції «Батьківщина» Олександр Курсик особисто обійшов на своєму окрузі виборців. Кожному вручив буклет, де розповів про свою депутатську діяльність.», - інформує портал Рівненської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».

Про своє звітування місцевий обранець повідомив такої на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook та публічній групі у Facebook «Виборчий округ #21. Депутат Курсик Олександр»: «Звітую! Листівка-звіт у кожну хату!!! З Новим Роком та Різдвом! Звіт є на сайті Рівненської міської ради і ось тут ». 

Крім цього, пройшло «онлайн – звітування»: депутат став гостем програми «Депутатський вісник», що транслюється на місцевому телеканалі «Сфера ТВ». Під час ефіру Олександр  прозвітував та розповів, які обіцянки виконав перед виборцями.
Фото 1-3

Віталій Павелків

Депутат фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» провів публічне звітування перед виборцями 13  березня у актовій залі Рівненської дитячої музичної школи №2. Про це він неодноразово повідомляв на власній сторінці у соцмережі Facebook.

Про результати зустрічі місцевий обранець також розповів на сторінці у Facebook: «13.03.2018 - прозвітувався перед громадою про депутатську діяльність. Обговорили нагальні проблемні питання та окреслили подальший план дій щодо покращення добробуту рівнян та розвитку міста. Конструктивний діалог - гарантія успіху», - акцентував Віталій Павелків. 

Відсутні на сайті річні звіти за другий рік своєї каденції (з листопада 2016 року до листопада 2017 року) дев’ять депутатів: Олександр Бабат (фракція ВО «Батьківщина»), Ігор Ковалець (фракція «Об’єднання «Самопоміч»), Володимир Кудрін (фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»), Галина Кульчинська (фракція ВО «Батьківщина»), Ірина Пилипчук (фракція «Об’єднання «Самопоміч»), Святослав Стельмащук (фракція ВО «Свобода») та Людмила Чирак (фракція «Об’єднання «Самопоміч»).

Назарій Поліщук 

Місцевий депутат від фракції «Об’єднання «Самопоміч» публічно прозвітував перед виборцями 15 лютого у актовій залі Загальноосвітньої школи №12.

У запрошенні, з яким звернувся до виборців, Назарій Поліщук зазначив, що під час зустрічі буде змога: ознайомитися з річним звітом депутата; отримати обсяги про обсяги виконання передвиборчої програми; взяти участь у формуванні плану роботи на наступний рік; запропонувати власні ініціативи з поліпшення благоустрою території та муніципальної інфраструктури; отримати консультації з питань участі у муніципальних програмах, створення ОСББ та особливостей управління будинками. 

По завершенню звітування на сторінці у соціальній мережі Facebook Назарій Поліщук опублікував: «Щойно завершив зустріч з виборцями! Мав нагоду представити публічний звіт за 2 роки роботи. Серед 25 присутніх, половина голів ОСББ. Дякую усім за змістовні питання та пропозиції. За зверненнями виборців сформував основні проблеми, серед яких благоустрій, освітлення, участь у муніципальній програмі сталого розвитку, встановлення індивідуальних лічильників, асфальтування, відсутність паркувальниз місць та конфлікти з управляючими компаніями!».

Любов Романюк

Депутатка Рівненської міської ради прозвітувала за 2017 рік навіть не один раз, а двічі. Свої публічні зустрічі з виборцями Любов Романюк провела 28 січня у актовій залі Рівненського професійного ліцею та 30 січня в Навчально-виховному комплексі – ліцеї №19. Про це повідомила на сторінці у соціальній мережі Facebook. 

Щодо першої зустрічі місцева обраниця прокоментувала: «Мене запитують, чому я звітуюся двічі. Відповідаю, що із поваги до місцевих мешканців. Мій округ починається біля нової пошти на Кн. Володимира, а закінчується на Макарова. І це включаючи Золотіїв, Білу, Робітничий. Тому я для себе знайшла два місця, де можна провести толкові зустрічі. Сьогодні відбулася перша, яка охопила мешканців Золотіїва, Білої та пр.Робітничий. Справжня робоча нарада! Наступна зустріч у вівторок о 19.00 у 19 школі. Для тих, хто не зміг потрапити на звіт, із Наталія Михальчук підготували газету» та додала: «Зустріч у Рівненському професійному ліцеї відбулася на найвищому рівні. Дякую усім! Без вас нічого б не вийшло!».

«Чому на зустрічах всі завжди займають задні ряди?))) Дякую, звіт відбувся на найвищому рівні», - інформувала Любов Романюк після завершення другого звітування.

«Один за всіх та всі за одного»

У Рівнераді існує також практика «колективного звітування»: коли публічні зустрічі з виборцями проводяться за участі усіх (більшості) членів фракцій, від якої було висунуто депутата на вибори до місцевої ради 2015 року. 

Отож, до переліку фракцій Рівнеради, які проводять публічне звітування разом належать: 

Фракція «Блок Петра Порошенко «Солідарність» 

Фракція налічує вісім  депутатів, які, безпосередньо, і приймали участь у звітуванні: Сергій Васильчук, Богдан Гапяк, Андрій Кузьмич, Олексій Муляренко, Тамара Тимощук, Людмила Туровська, Олександр Чубай та  Анатолій Чугуєвець. Також з депутатами звітував секретар Рівнеради Сергій Паладійчук, який є позафракційним. 

«28 лютого у Рівному в палаці культури «Текстильник» відбувся публічний звіт фракції «БПП «Солідарність» у Рівненській міській раді за 2017 рік. Кожен депутат фракції звітував як про пророблену роботу на своєму окрузі, так і здобутки фракції для усього міста», - йдеться на офіційній сторінці Рівненської територіальної організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». 

Більш детально про зустріч розповів один з депутатів – Олексій Муляренко на власній сторінці у соцмережі Facebook:  «Фракція «БПП «Солідарність» в Рівненській міській раді мабуть єдина, яка вже традиційно публічно звітує про свою діяльність. От і вчора, підбивали підсумки за 2017 рік було приємно. Адже зроблено дійсно багато корисних справ для нашої місцевої громади. Кожен депутат нашої фракції звітував як про пророблену роботу на своєму окрузі, так і здобутки фракції для усього міста».

Фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

До складу фракції входять троє місцевих обранців: Олександр Довжаниця, Ольга Криж та Юрій Сухий.   

Про саме звітування можна прочитати на сайті Рівненської обласної партійної організації  «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»: «23 лютого члени фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» у Рівненській міській раді прозвітували про роботу, яку виконали у 2017 році. Депутати-укропівці запевняють, що особливу увагу приділяють розвитку інфраструктури міста, соціальним проблемам громади та відстоюють права населення».

Відкритим залишається питання: «Чи, все ж, були на публічному звітуванні виборці?», оскільки їх фото у публікації немає. 

Крім цього, ще у листопаді 2017 році депутат Олександр Довжаниця взяв участь у програмі «Депутатський вісник» телеканалу «Сфера ТВ». Під час ефіру депутат розповів про «облагородження» озера Басів Кут, а також міський обранець окреслив план роботи на наступний рік та повідомив, що вже вдалось зробити для мешканців його округу.

Фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода»

До фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» входять дев’ять депутатів: Олег Дзецько, Назарій Загоровський, Анна Іванова, Олег Карпяк, Олександр Крюков, Юрій Осіпчук, Роман Петролюк, Святослав Стельмащук та Тетяна Чубай. 

На офіційній сторінці Всеукраїнського об’єднання «Свобода» зазначено, що 26 січня 2018 року народний депутат України Олег Осуховський, представники фракцій ВО "Свобода" у Рівненській обласній та міській радах представили громаді Рівного публічний звіт про здійснену діяльність упродовж 2017 року

Заступник голови Рівненської обласної ради та голова Рівненської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олексій Бучинський на  своїй сторінці у Facebook також повідомив про звітування депутатів – свободівців.  

Однак, у публікаціях та на фото серед депутатів міської ради є лише Олег Карпяк, заступник керівника фракції націоналістів у Рівненській міській раді.

Розповсюдили та оприлюднили

Депутатський корпус Рівнеради включає також депутатів, які оприлюднюють звіт у газетах та поширюють листівки з річним звітом у виборчих округах.

Сергій Васильчук

Депутат фракції «Блок Петра Порошенко «Солідарність» у річному звіті зазначив : Звіт оприлюднено на сторінці 13 газети «Сім днів» від 01.02.2018 № 5 (1256) та з 13 по 16 лютого 2018 року на дошках оголошень під’їздів житлових будинків виборчого округу». 

Святослав Євтушенко

Місцевий обранець від фракції «Громадський контроль» на власній сторінці громадської приймальні у соціальній мережі Facebook розповів про звітування за 2017 рік: «Як і обіцяв, публікую свій звіт про роботу депутата за 2017 рік. Дякую, що впродовж року, що минув, ми працювали разом із вами! Щось вдається, десь — трапляються невдачі, але життя - це постійний рух і нам під силу тільки разом втілити бажане»

Також депутат вказав, що звіт був рознесений мешканцям у кожну скриньку, а також у скороченому вигляді опублікований у газеті «Сім днів» у рубриці «Трибуна депутатат». «2017 рік був насиченим, динамічним, сповненим різними подіями, маленькими перемогами та корисним досвідом. Звітуючи про роботу депутата, хотілося б розповісти про те, що вважаю важливим, а разом із тим дати відповіді на запитання, які мені часто задають рівняни», - звертається місцевий обранець.

Тамара Тимощук 
Депутатка та представниця фракції «Блок Петра Порошенко «Солідарність» у річному звіті вказала, що  звіт оприлюднено в газеті «Сім днів» від 28.12.2017року №52 та шляхом роздачі звіту – газети в поштові скриньки виборців.

«Робота депутата-мажоритарника складається з двох однаково важливих складових. Перша – це пленарна робота: на сесіях, засіданнях постійних і тимчасових комісій, у фракції. Друга – робота на окрузі. Ці обидві сторони депутатської роботи невіддільні одна від одної. На мою думку, завдання депутата в цьому разі полягає в тім, аби якнайшвидше донести до своїх виборців інформацію про ті нові можливості, які дають їм рішення ради», - йдеться у публікації.

Людмила Туровська 
Депутатка фракції «Блок Петра Порошенко «Солідарність» у звіті за 2017 рік додала, що в кожну квартиру надається газета депутата Людмили Туровської «Наша вулиця».

Олена Чудінович 
Громадянська мережа ОПОРА
e-mail rivne@opora.org.ua  

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). За реалізацію проекту в Рівненській області відповідає РОО ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

Поділитися