28 грудня 2018 р. 09:46

Земельні скандали під Новий рік: груднева сесія Чернігівської міської ради

Земельні скандали під Новий рік: груднева сесія Чернігівської міської ради

Серед найбільш скандальних питань порядку денного останнього засідання 37-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання в цьому році, 20 грудня було питання щодо можливої забудови лісопарку «Ялівщина», будівництва на Савчука та передача земельних ділянок за піщаним намивом в районі «Лісковиця» для індивідуального садівництва членам садівничого товариства «ГРІМ-Віра». 

На розгляд депутатів виносилося більше 20 питань порядку денного.

Відвідування сесії

На сесії було присутньо 39 депутатів із 42. Таким чином присутність депутатів на пленарному засідання Чернігівської міської ради склала майже 93%. На жаль, більш детальної інформації про причини відсутності депутатів немає. Так як дана інформація досі відсутня на сайті Чернігівської міської ради, що є порушенням. Хоча й сесія була 20 грудня. 

Передноворічна сесія міської ради розпочалась з виступу представників «Соціалістичної партії». Вони виступали проти призначень Володимира Ткача та Олександра Соколова радниками голови ОДА. Соціалісти просять звернутися до голови ОДА із проханням не призначати колишніх «регіоналів». Як відомо, за "соціалістами" у Чернігові стоять скандальні діячі Дмитро Зінін та Олег Скварський. Натомість міський голова сказав, що виступу достатньо, жодних звернень приймати не будуть. 

Після цього були оголошені конфлікти інтересів щодо питань порядку денного у таких депутатів:  Максим Черненок (секретар, партія «Наш край») - пункт 20, Богдан Ткаченко (фракція «Наш край») - п 17 (11, 13), Іван Бакшун - п. 18 (1.10, 11), Олександр Тарасовець - питання щодо готелю «Градецький».

Будівництво на Савчука

Вже вдруге на сесію приходять жителі мікрорайону, що по вулиці Савчука. Вони проти будівництва нових будинків поряд з вже існуючими.

Депутатка з фракції "Наш край" Наталія Хольченкова з цього приводу зазначила наступне: "Ми отримали звернення від забудовника щодо зняття даного питання з порядку денного. Але є такі побоювання, що дане питання може з’явитись в порядку денному на наступних сесіях. Тому просимо вислухати громаду з цього питання". 

Присутні жителі вулиці Савчука зауважили, що ці земельні ділянки – «клаптики», де є дитячі майданчики.

"Невже не можна оприлюднити в інтернеті план забудови цієї ділянки? невже це який великий секрет?" — запитує голова міської Ради ветеранів АТО Андрій Требух у міського голови. 

На що надав пояснення начальник управління архітектури: "Висвітлювати я не маю права. Їі необхідно доопрацювати, пройти процедуру затвердження.  Кордівка у нас не завершена". 

Натомість міський голова пропонує зняти дане питання з розгляду. Мер запевнив, що на сьогоднішній день, без громадських слухань і без згоди людей, це питання нікуди не зрушиться.

Зміни до двох програм сфери ЖКГ Чернігова 

Під час сесії міської ради депутати затвердили зміни та доповнення до Комплексної цільової Програм.

Згідно з прийнятим рішенням міської ради збільшується призначення на забезпечення освітлення вулиць міста у поточному році на суму 1,65 млн грн, загальна сума на цей рік - 13,4 млн грн, а на наступний рік заплановано – 15,9 млн грн. Загальний же обсяг коштів, необхідний для забезпечення функціонування мереж зовнішнього освітлення у 2019 році, складає 73,3 млн грн.
За пропозицією постійної комісії з питань житлово-комунального господарства додатково виділені кошти на 2018 рік для придбання сезонної техніки для КП «Міськсвітло» - 3 млн грн. 

Павло Вовк, депутат Опозиційного блоку, запропонував внести пропозицію до Програми: "Прошу підтримати рішення щодо виділення коштів у сумі 3,317 млн грн для будівництва централізованої каналізації по вулицях: Стрілецькій, Алексєєва, В. Будника, Волонтерів та Добровольців. Це робиться для того, щоб системно вирішити це питання у даному мікрорайоні". Правка була прийнята. 

Також з міського бюджету виділяються кошти на реконструкцію каналізаційного колектору по вул. Мезенцева – понад 7 млн грн. Крім того, депутати підтримали пропозицію 

За цією Програмою у наступному році з міського бюджету на забезпечення проведення будівництва, реконструкції та ремонту об'єктів транспортної інфраструктури, утримання вулично-дорожньої мережі планується витратити 846,5 млн грн, на збереження та утримання на належному рівні зелених зон – 41,135 млн грн, на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт об'єктів благоустрою – 245,612 млн грн.

Депутати міської ради також затвердили зміни до Програми поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2018-2020 роки. А саме, на екологічне покращення гідрологічного режиму та санітарного стану водойми №3 на р. Стрижень у 2019 році витратять 14,865 млн грн.

Питання про внесення змін до Програми комп’ютеризації закладів та установ освіти міста Чернігова на 2016-2020 роки прийняте без обговорень. 

Для шкіл міста Чернігова наступного року придбають чотири великих комплекси для впровадження гуртків з робототехніки. 

Про  Ялівщину

Депутати погодились і проголосували за те, щоб проект детального плану території Ялівщина доопрацювали. Натомість захисники парку Ялівщина були проти. І просили у міського голови Атрошенка провести публічне обговорення проекту по Ялівщині, з урахуванням, що лісопарк вже має статус регіонального ландшафтного парку.

В свою чергу, Владислав Атрошенко зауважив, що у тій формі, в якій зараз Ялівщина, не продуктивна. «Має бути стале розуміння суспільства, що з цим треба щось робити», — каже міський голова.

В результаті довгих обговорень за розпорядженням міського голови, була створена робоча група з питань щодо доопрацювання проекту «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку «Ялівщина». До складу робочої групи будуть включені всі охочі представники громадськості та представники обласної ради.

"Це територія громади і мешканців Чернігова. Безумовно треба доглядати за цим хозяйством. І створення робочої групи щодо напрацювання завдання на проектування детального  плану є дуже слушно. Але, щоб на майбутнє не було такої дискусії в залі, я пропоную, щоб це питання проходило громадське обговорення, збір пропозицій. І тоді не буде  ніяких заперечень з цього питання", — зазначив депутат від фракції "Самопоміч" Олександр Тимошенко. 
Рішення було прийнято. 

Грім-Віра, Труд та Інтернаціоналіст

Одне із земельних питань — передача земельних ділянок за піщаним намивом в районі «Лісковиця» для індивідуального садівництва членам садівничого товариства «ГРІМ-Віра». Цього разу поборотись за свої ділянки прийшли і самі дачники.
Олександр Тимошенко, депутат від фракції "Самопоміч", звернувся до людей: "Я хочу пояснити, чому відбувається такі голосування по вашому питанню. Ви напевно знаєте, які люди займалися цими земельними ділянками з перших днів. І ви знаєте, які додаткові земельні ділянки долучилися в останні роки. От, як тільки ці земельні ділянки, які були долучені за останні роки, будуть вилучені — фракція Самопоміч проголосує за це питання і підтримає людей". 

Після жвавого обговорення рішення було прийняте. "За" проголосувало 24 депутати.

Як повідомлялося раніше, всього у проект зазначено 146 земельних ділянок. Цікаво, що у 2016 році кількість членів садового товариства зросла на 32 людини. Зокрема, низка з них так чи інакше пов’язані із депутатами Чернігівської міської ради. 

Також одним із додаткових питань, які роздали депутатам перед початком сесії, є призначення заступницею міського голови Юлію Свириденко. Як відомо, вона працювала першим заступником голови Чернігівської обладміністрації. А останні чотири місяці, після звільнення Куліча, виконувала обов'язки голови ОДА.

Депутатські запити

Першим депутатський запит зачитав Андрій Дериземля від фракції Блоку Петра Порошенка: "До мене звернулись мешканці міста з пропозицією будівництва палацу спорту. Це розвиток спорту і дозвілля дітей". 

Сергій Кирієнко, позафракційний депутат: "Звертаюсь до начальника управління паркування та ринок. Хочу щоб ви провели роз'яснювальну роботу з робітниками на парковках, адже вони поводять себе в дуже хамовитій формі. А також прошу забезпечити можливість оплати за парковку менше, ніж за годину. 

Депутатка від фракції "Наш край" Ганна Якубова: "Хочеться надати доручення щодо встановлення лімітів на електроносії". 
Павло Вовк, депутат від "Опозиційного блоку": "Хотів би акцентувати одне питання щодо розміщення мафу по вулиці рокосовського. Наразі маф прибрано. Але питання в тому, що вони зробили його, як об’єкт нерухомого майна. З цим питанням треба також щось вирішувати". 

Богдан Ткаченко, депутат від фракції "Наш край": "До мене батьки дітей звернулися з проханням забезпечити та організувати спеціальне місце для катання на санках. Щоб це було безпечно у місті для дітей".

Віктор Іванченко (фракція "Самопоміч"): "На вул. Шевченка є міст, якому 100 років. Прошу врахувати моменти щодо обстеження цих мостів і запланувати якісь додаткові реконструкції. Потрібно за ними спостерігати, дивитись яка там ситуація".

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Чернігівській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація міських ініціатив», goami.info@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Чернігів за реалізацію ініціативи відповідає ГО "Агенція міських ініціатив".

      

Поділитися