04 грудня 2018 р. 17:27

Затишшя перед бурею: за листопад черкаські депутати так і не спромоглись зібратися на сесію

Затишшя перед бурею: за листопад черкаські депутати так і не спромоглись зібратися на сесію

У інформаційному плані листопад виявився насиченим для жителів нашого обласного центру.  У Черкаси приїздив Петро Порошенко, змінився голова облдержадміністрації, страйкували перевізники, а від Сміли в сторону Черкас віяло холодним повітрям від зірваного опалювального сезону.

При цьому на фоні серйозної концентрації подій в політичній сфері безпосередньо Черкас (ОДА, звичайно, ми не беремо до уваги) відбувалося тотальне затишшя. Досить сказати, що протягом місяця депутатський корпус міської ради жодного разу не зібрався на сесію.

Наступне засідання заплановане лише на 6 грудня.

На політичному безриб’ї Черкас розбираємо головні новини і тенденції цього місяця. Бондаренка не відсторонили У такому контексті головною політичною подією для Черкас мали стати судові засідання по відстороненню від займаної посади міського голови Анатолія Бондаренка. Проте з урахуванням інформаційної пасивності опонентів мера напередодні та в день засідання було зрозуміло, що політичних «дивідендів» майбутня ухвала суду, скоріш за все не принесе.

15 листопада Соснівський райсуд не задовольнив клопотання прокуратури і не відсторонив Бондаренка від посади. Чи оскаржує це рішення прокуратура – невідомо, але знову ж таки із урахуванням вже згаданої пасивності антимерських сил, стає зрозуміло, що операція «відсторонити Бондаренка» через кримінал – провалилася.

Відкликання депутатів з про-мерської більшості триває

Чого явно не скажеш про іншу наступальну кампанію: «відкликання лояльних до мера депутатів». Нагадаємо, йдеться про Максима Скорика, Максима Шадловського, Альону Цегвінцеву, Тетяну Чорнобіль та Віталія Косяка. Процедура триває в міськраді фактично із березня цього року, і саме вона фактично штовхнула промерські сили на тонкий лід скандальної «Канівської сесії».
Наразі ухвалою суду заборонено реєструвати вище зазначених народних обранців, кожен з яких дає голоси для більшості Бондаренка.

Судова тяганина по цих персоналіях триває.

У численних судових засіданнях і ухвалах можна легко заплутатися, проте зрозуміло одне: заборони для ТВК оголошувати прізвища нових депутатів немає. Чи зробить це комісія вже 6 грудня, наразі невідомо. Цікаво, що навіть фактичні організатори відкликання не відповідають ствердно на це питання.
Депутат змінює політичну силу

Окрім історії з відкликанням депутатів, що дамоклевим мечем висить над нинішньою більшістю, листопад приніс ще одну тривожну звістку Бондаренку й Ко.

Вчора, 29 листопада, депутат Віталій Мевша оприлюднив на своїй сторінці заяву про вступ до групи «Громадянська позиція». При цьому заява датована ще 15 листопада. Чому з моменту її підписання до публікації пройшло так багато часу, - можна лише здогадуватися.

«Написав заяву на входження до складу депутатської групи "Громадянська позиція" у Черкаській міській раді. Набрид хаос, який коїться в місті від імені так званої більшості. Як депутат хочу бути в нагоді громаді, а не статистом, як напевно комусь хотілося б», - таке доволі банальне пояснення вписав депутат в свій пост.

Зазначимо, що в грудні 2017-го року Мевша зайшов в міськраду на місце вбитого у вересні того ж року Михайла Бінусова по списку партії УКРОП. Опісля він залишався єдиним укропівцем в депутатському корпусі, оскільки три інші депутати від цієї політсили раніше дружнім строєм покинули фракцію «патріотів» і сформували групу якраз «Громадянської позиції». Ці процеси із політсилами були пов’язані із внутрішньо обласними змінами у фактичних контролерах осередків. Мевша відразу увійшов до числа депутатів лояльних до мера Бондаренка, а опісля – в промерську більшість в складі 26 народних обранців. Він же був в числі депутатів, що відвідали скандальну «Канівську сесію» на Чернечій горі. Тепер же Мевша переходить в табір так званої опозиції. Мінус один голос для команди Бондаренка в сумі з процесами по відкликанню ще 5 депутатів – виглядає досить загрозливо.

Повернення Одарича в публічну площину

Сергій Олегович вже досить призабута для міста персона. Спроби його союзників якось інформаційно реанімувати репутацію екс-мера через співставлення бюджетів «При Одаричу» і «При Бондаренку» виглядають занадто складно для середньостатистичного черкаського виборця, а отже, приречені на невдачу.
Ще в травні 2016 року Одарич вирішив скласти мандат, після чого відправився займатися підприємницькою діяльністю на далеку Буковину.

Тож повернення Одарича в медійну площину саме зараз не могло пройти непоміченим. Колишній міський голова Черкас покритикував нинішнього очільника, поговорив про ситуацію в міськраді тощо. Чи повернувся Сергій Олегович для чогось більшого, ніж звичайних заяв, стане зрозуміло трохи згодом.

Бюджет

Бюджет на 2018 рік Черкаська міська рада затвердила однією з останніх в Україні. Як буде цього разу, спрогнозувати важко. На сьогодні в раді є чітка більшість, але чи втримається вона до кінця року?
Окрім того, зазначимо, що дія більшості рішень, ухвалених на сесії в Каневі, залишається заблокованою ухвалою суду.

Висновок
Грудень - традиційно гарячий місяць в бюджетній та політичній сфері. Чи був листопад затишшям перед бурею і черговим витком протистояння всередині раді?
 
Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Черкаській області звертайтесь до команди Черкаської обласної організації Комітету виборців України cvu_ck@ukr.net  http://cvu.ck.ua/. 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Черкаси за реалізацію ініціативи відповідає Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

      

Поділитися