01 жовтня 2018 р. 22:41

За що голосували депутати Рівнеради під час вересневої сесії

За що голосували депутати Рівнеради під час вересневої сесії

Пленарне засідання чергової двадцять п’ятої сесії Рівненської міської ради сьомого скликання відбулося 27 вересня.

Серед 42 місцевих обранців присутніми під час сесії були 36 депутатів. Галина Кульчинська та Ірина Пилипчук у день засідання перебували у відпустці, Василь Немеш не зміг бути на пленарному засіданні у зв’язку з погіршенням стану здоров’я та Петро Пожарський – через сімейні обставини. Крім цього, на сесії були присутні заступник міського голови Віталій Герман та керівник Рівненської місцевої прокуратури радник юстиції Володимир Самардак.

Загалом, на сесії розглядались 185 питань. Більше чверті питань (з 12 по 53 питання) стосувались надання матеріальної допомоги громадянам на лікування. За ці питання депутатський корпус проголосував пакетом. Серед загального переліку питання, 12 питань (4, 69, 73, 74, 77, 85, 87, 88, 93 , 95, 136, 138) були перенесені для розгляду на наступну сесію. Також впродовж голосування три питання були відправлені на довивчення.

Найбільше питань стосувались земельної тематики:
- про затвердження проекту землеустрою – 45 питань;
- про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою  - 40 питання;
- про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та передачу – 9 питань;
- про поновлення договору оренди – 5 питань;
- про припинення права оренди земельної ділянки – 4 питання.

Під час розгляду певних питань 12 депутатів брали слово для виступів: 
- секретар Рівнеради Сергій Паладійчук;
- голова земельної комісії Людмила Туровська (фракція Блок Петра Порошенка «Солідарність»);
- Олександр Чубай (фракція Блок Петра Порошенка «Солідарність»);
- Тетяна Чубай (фракція ВО «Свобода»);
-  Анна Іванова (фракція ВО «Свобода);
- Святослав Стельмащук (фракція ВО «Свобода);
-  Сергій Васильчук (фракція Блок Петра Порошенка «Солідарність»);
- Олександр Курсик (фракція ВО «Батьківщина»);
- Назарій Поліщук (фракція Об’єднання «Самопоміч»);
- Микола Бляшин (фракція Об’єднання «Самопоміч»);
- Анатолій Чугуєвець (фракція Блок Петра Порошенка «Солідарність»);
- Святослав Євтушенко (фракція «Громадський конроль»).

Під час пленарного засідання одним з питань стало питання «Про внесення змін до складу Координаційного комітету громадського бюджету Рівного», яке передбачало наступні зміни:
1) виведення зі складу Комітету Серілко Олену Леонідівну – від Рівненської міської молодіжної громадської організації «Центр стажування та волонтаріату», включивши до складу Комітету Ігас Оксану Михайлівну від громадської організації «Нація Талантів»;
2) виведення зі складу Комітету Стельмащука Святослава Володимировича – від фракції "Громадський контроль", включивши до складу Комітету Яворського Романа Степановича – від фракції "Громадський контроль";
3) виведення зі складу Комітету Лопачука Олександра Івановича – начальника відділу інформаційно-аналітичного забезпечення, включивши до складу Комітету Круглик Аллу-Кароліну Анатоліївну – головного спеціаліста відділу інформаційно-аналітичного забезпечення.
За словами секретаря Рівнеради Сергія Паладійчука, питання повністю відповідає Положенню «Про роботу координаційного комітету» і воно не носить суб’єктивного характеру. «Громадський комітет формується з трьох частин: третина – представники виконавчих органів, які безпосередньо відповідають за громбюджет і забезпечують процедури; третина – громадські активісти, які забезпечують об’єктивність; третина – по одному представнику від фракції», - розповів Сергій Богданович.
Рішення було прийнято (за – 24депутати).

Оскільки до понеділка, 1 жовтня, у Рівному активно триває процес голосування, то прокоментував цей проект рішення і міський голова Рівного Володимир Хомко: «Так як приходять організованими групами, то очевидно, що це девальвує саму ідею. Так не повинно бути. Громадський бюджет – ідея дуже хороша. Але треба, аби більшість мешканців цим переймалася. І якщо якийсь об’єкт будувався, то він для більшості рівнян був потрібен. А так, якщо приведуть, от наприклад в університеті 10 тисяч студентів, приведуть 20 груп і всі вони проголосують, то це профанація. До демократії треба ж вчити.»

Нагадаємо, що цього року, під час голосування активно спрацьовує адміністративний ресурс, коли за проекти, що мають бути реалізовані на території комунальних закладів голосують представники цих же закладів. Особливо активно голосують за проекти навчальних закладів батьки та учні. 

Крім того, під час сесії розглядалось питання «Про зміни до бюджету міста Рівне на 2018 рік» (із Додатками). Рішення передбачало:
- внесення та затвердження зміни: збільшення доходу бюджету міста Рівного на 75 тис. грн., збільшення видатків - на 75,0 тис. грн., передача коштів із загального фонду бюджету до бюджету розвитку (спеціального фонду), проведення перерозподілу видатків загального і спеціального фондів бюджету
- зменшення обсягу резервного фонду міського бюджету на 2018 рік на 20 тис. грн. ; установити резервний фонд міського бюджету на 2018 рік у розмірі 4143,974 тис. грн.
- визначення на 2018 рік: доходів бюджету міста Рівного у сумі 2 667 908,507 тис. грн., видатків - у сумі  2 856 372,943 тис. грн., повернення кредитів до бюджету - 734,8 тис. грн.;  надання кредитів з бюджету - 2 771,611 тис. грн.; дефіцит загального фонду бюджету міста -14 728,419 тис. грн.; профіцит загального фонду бюджету -  343 638,772 тис. грн.; дефіцит спеціального фонду бюджету - 362 546,355 тис. грн.; профіцит спеціального фонду  - 2 074,363 тис. грн.;

Рішення підтримано (за – 27 депутатів).  

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 

На сайті  організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному  ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Рівненській області звертайтесь Громадянської мережі ОПОРА у Рівному, e-mail: rivne@opora.org.ua     

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Рівне за реалізацію ініціативи відповідає РОО ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

                   
 

Поділитися