06 вересня 2018 р. 11:22

Все про депутата Рівнеради: що змінилось у 2018 році

Все про депутата Рівнеради: що змінилось у 2018 році

Рік тому Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала сайт Рівненської міської ради на предмет того, яка інформація про місцевих депутатів там опублікована: їх біографічні відомості, дані про здійснення ними прийому громадян, фотокартка тощо.

Цього ж разу ми порівняємо, що змінилося за рік, чи став сайт Рівнеради більш інформативним для рівнян та чи врахували депутати рекомендації ОПОРИ для підвищення їх публічності, підзвітності та відкритості до виборців.

Біографія  

Аналізуючи біографічні відомості, які розміщені на сторінках депутатів на сайті Рівнеради, враховувалась інформація про навчання та досвід роботи. Загалом, на сторінці кожного депутата зазначено дату народження, виборчий округ, членство у постійній комісії, партійна та фракційна приналежність депутата, а також інформація про освіту. Тобто, інформація про освіту (вища чи середня) вказана у всіх депутатів. 

Що ж стосується досвіду роботи депутатів, то у профілях усіх місцевих депутатів зазначено місце роботи та посада. Однак четверо депутатів: Олег Дзецько (фракція ВО «Свобода»), Олександр Нестерук (фракція ВО «Батьківщина»), Володимир Попик  (фракція ВО «Батьківщина») та Юрій Сухий (фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП») у графі «Місце роботи» зазначили – «тимчасово не працює», не вказавши попередній досвід роботи. Юрій Мітін (фракція ВО «Батьківщина») на власній депутатській сторінці розмістив інформацію про те, що є пенсіонером, не надавши також інформації про попереднє місце роботи. 

Зустрічаються й випадки, коли весь досвід роботи депутатів Рівнеради обмежується лише одним місцем роботи. Зокрема, таких є 15 депутатів:
- фракція ВО «Свобода»: Олександр Крюков, Назарій Загоровський, Олег Карпяк, Роман Петролюк, Юрій Осіпчук;
- фракція «Об’єднання «Самопоміч»: Ірина Пилипчук, Ігор Ковалець, Людмила Чирак, Назарій Поліщук;
- фракції ВО «Батьківщина»: Олесандр Бабат, Петро Пожарський;
- фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»: Тамара Тимощук, Андрій Кузьмич;
- фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»: Роман Стасюк, Василь Немеш.

Додатково для кращої комунікації з виборцями 10 депутатів у власних профілях надали посилання на свої сторінки у соціальній мережі Facebook. Зокрема, такі дані є у представників: 
- фракції ВО «Батьківщина»: Олександр Курсик, Віталій Павелків, Володимир Попик;
- фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність»: Богдан Гапяк, Олексій Муляренко;
- фракції «Об’єднання «Самопоміч»: Микола Бляшин, Маріян Года;
- фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»: Володимир Кудрін, Роман Стасюк;
- фракції ВО «Свобода»: Святослав Стельмащук.

Фото депутатів або «як впізнати непізнаваних»    

Значна частина виборців не знають депутата «в обличчя». Тому, розміщення фотокарток депутатів є вкрай необхідними для їх ідентифікації. В порівнянні з 2017 роком, на сайті Рівненської міської ради з’явилась фотокартка лише однієї депутатки – Тамари Тимощук (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»). Досі «невідомими» залишаються 12 місцевих обранців (які не мають на персональних сторінках сайту Рівнеради власних фото):

- Олександр Бабат (фракція ВО «Батьківщина»);
- Олег Дзецько (фракція ВО «Свобода»);
- Назарій Загоровський (фракція ВО «Свобода»);
- Олег Карпяк (фракція ВО «Свобода»);
- Олександр Крюков (фракція ВО «Свобода»);
- Андрій Кузьмич (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»);
- Юрій Мітін (фракція ВО «Батьківщина»);
- Юрій Осіпчук (фракція ВО «Свобода»);
- Роман Петролюк (фракція ВО «Свобода»);
- Ірина Пилипчук (фракція «Об’єднання «Самопоміч»);
- Петро Пожарський (фракція ВО «Батьківщина»);
- Юрій Сухий (фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»). 

Контактні відомості депутатів

Для кращої комунікації депутата зі своїми виборцями важливо мати контактний телефон чи адресу електронної скриньки. Знову ж таки, не у всіх з депутатського корпусу Рівненської міської ради на їх персональних сторінках оприлюднені такі дані.

У трьох представників фракції ВО «Батьківщина» відсутні контактні телефони, по яким можна зв’язатися з депутатом: Олександром Бабатом, Галиною Кульчинською та Юрієм Мітіним. Зазначимо також, що семеро із дев'яти депутатів, які входять до фракції ВО «Свобода» вказали один контактний номер телефону.

37 із 42 депутатів на власних персональних сторінках мають електронні пошти. П’ятеро із депутатського корпусу, все ж, не розмістили адреси електронних скриньок: твоє із фракції ВО «Батьківщина» (Олександр Бабат, Юрій Мітін, Олександр Нестерук) та двоє із фракції ВО «Свобода» (Анна Іванова, Олександр Крюков). 

Прийом виборців

Ще однією категорією став аналіз прийому громадян. Оскільки він є незмінним засобом комунікації депутата зі своїми виборцями, важливим є розміщення інформації на сайті Рівнеради, як і коли громадяни можуть на нього потрапити. 

Як і минулого року, відсутні дані про місце та час прийому громадян у трьох місцевих обранців від ВО «Батьківщина»: Олександра Бабата, Юрія Мітіна та Олександра Нестерука. Змінилась же ситуація у Віталія Павелківа (фракція ВО «Батьківщина») та Юрія Сухого (фракція політичної партії «УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП») – обоє депутатів розмістили графік прийому громадян. 

Святослав Євтушенко (фракція «Громадський контроль») не зазначив ні місця, ні часу прийому громадян, однак вказав, що «для зручності рівнян прийом громадян відбувається за попереднім записом». Володимир Кудрін (фракція «Радикальна партія Олега Ляшка») не вказуючи точний час прийому, зазначає свій контактний номер телефону, також надаючи можливість обрати «зручний для громадян час». 

Анатолій Лащук (фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»), Сергій Паладійчук (позафракційний), Роман Стасюк (фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»), Олександр Чубай (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність») проводять прийом у визначений час, однак за попереднім записом. 

Що ж, важливим залишається не просто розміщення інформації на сайті місцевої ради та формальне ставлення до депутатських обов’язків, а їх виконання: коли народний обранець визначає графік прийому громадян, дійсно проводить його, обговорює з виборцями важливі питання та спільно знаходить спосіб їх вирішення. 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Рівненській області звертайтесь Громадянської мережі ОПОРА у Рівному, e-mail: rivne@opora.org.ua  

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Рівне за реалізацію ініціативи відповідає РОО ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА». 

        

Поділитися