17 травня 2018 р. 15:28

Впродовж VII скликання депутати Рівнеради заявили про конфлікт інтересів 22 рази

Впродовж VII скликання депутати Рівнеради заявили про конфлікт інтересів 22 рази

Закон України «Про запобігання корупції» говорить, що депутат місцевої ради бере участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідною радою за умови самостійного публічного оголошення про це під час засідання ради, на якому розглядається відповідне питання

Крім того, у разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів міський голова, секретар або депутат зобов’язаний вживати всі можливі заходи щодо врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів і не має права брати участь у прийнятті рішення. Про це йдеться у Регламенті Рівненської міської ради VII скликання.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, скільки разів депутати Рівнеради заявляли про виникнення у них реального чи потенційного конфлікту інтересів перед розглядом питань на пленарних засіданнях сесій (аналіз здійснювався за протоколами та аудіозаписами засідань).  

Так, впродовж депутатської каденції Рівненської міської ради VII скликання (25 жовтня 2015 року – 16 травня 2018 року) про конфлікт інтересів заявляли 15 депутатів: Сергій Васильчук, Богдан Гапяк, Маріян Года, Олександр Довжаниця, Анна Іванова, Ігор Ковалець, Ольга Криж,  Галина Кульчинська, Анатолій Лащук, Олексій Муляренко, Василь Немеш, Олександр Нестерук, Сергій Паладійчук, Петро Пожарський та Юрій Сухий.

25 лютого 2016 року Богдан Гапяк (фракція Блок Петра Порошенка «Солідарність») заявив про конфлікт інтересів під час розгляду питання «Про надання згоди на поділ земельної ділянки на вул. Фабричній, 2» і не голосував за це питання. Зокрема, рішення передбачало розроблення технічної документації із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельної ділянки для обслуговування виробничих приміщень і споруд гуртожитку на такі земельні ділянки. Крім цього, 14 вересня 2017 року депутат задекларував конфлікт інтересів щодо питання «Про припинення Приватному акціонерному товариству «Рівненська фабрика нетканих матеріалів» права користування земельною ділянкою на вул. Фабричній, 2 та зарахування цієї земельної ділянки до земель запасу Рівненської міської ради» 

12 травня 2016 року Олексій Муляренко (фракція Блок Петра Порошенка «Солідарність») повідомив про конфлікт інтересів під час розгляду питання «Про дострокове припинення повноважень секретаря Рівненської міської ради сьомого скликання Муляренка О. В.». Також депутат заявляв про конфлікт інтересів 27 квітня 2017 року під час розгляду питання «Про погодження фізичній особі Муляренко Олексію Віталійовичу заяви про наміри щодо проведення оцінки впливів на навколишнє середовище». Під час обох питань депутат не голосував.

16 червня 2016 року міський голова Володимир Хомко та двоє депутатів: Галина Кульчинська (фракція Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина») й Сергій Васильчук (фракція Блок Петра Порошенка «Солідарність») заявили про конфлікт інтересів під час розгляду питання «Про впорядкування умов оплати праці міського голови та заступників міського голови», яке передбачає:
- Встановлення з 1 січня 2016 року:

1) надбавки за виконання особливо важливої роботи в розмірі 50% від посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг та вислугу років: Володимиру Хомку, Олексію Хмилецькому, Галині Кульчинській, Сергію Васильчуку, Руслану Шевчуку; 

2) надбавки за почесне звання «Заслужений працівник сфери послуг України» в розмірі 5% від посадового окладу: Володимиру Хомку, Олексію Хмилецькому;

3) надбавки за доступ до державної таємниці в розмірі 10% від посадового окладу – Володимиру Хомку.

- Проведення щомісячно преміювання міського голови та його заступників відповідно до їхнього особистого вкладу в загальні результати роботи в розмірі посадового окладу, надбавки за ранг, надбавки за вислугу років, надбавки за високі досягнення у праці та інших обов’язкових виплат. До державних, професійних свят і ювілейних дат преміювати міського голову та його заступників у розмірі посадового окладу.

- Надання голові та його заступникам щорічно матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати.

-  Виплату встановлених надбавок, матеріальної допомоги та премії проводити в межах та при наявності затвердженого фонду оплати праці.

На тому ж засіданні Сергій Паладійчук задекларував конфлікт інтересів під час розгляду питань «Про обрання секретаря Рівненської міської ради сьомого скликання».

27 жовтня 2016 року Олександр Нестерук (фракція Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина») заявив про конфлікт інтересів та не голосував за питання «Про затвердження проекту землеустрою та передачу безоплатно у власність земельної ділянки у житловому районі на вул. Костромській (ділянка № 743) (гр. Степанов О. В.) (вільна від забудови земельна ділянка)». Вдруге депутат заявив про конфлікт інтересів під час розгляду питання «Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення за адресою м. Рівне, вулиця Соборна, 420-Г/1 власнику розташованого на ній об’єкта нерухомого майна Нестерук Ніні Володимирівні».

Під час цього ж пленарного засідання Василь Немеш (фракція Радикальної партії Олега Ляшка) повідомив про конфлікт інтересів під час розгляду питання «Про надання Товариству з обмеженою відповідальністю «Рівненський Молодіжний Жилий Комплекс» згоди на укладання договору суборенди земельних ділянок в районі вулиць Гагаріна та Гайдамацької (Марфи Струтинської)».

Також задекларували конфлікт інтересів депутати Ольга Криж та Юрій Сухий (фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП») під час розгляду питань, які стосуються земельної ділянки на вулиці Здолбунівської громадянці Криж О.В. Зокрема, вперше заявили про конфлікт 27 жовтня 2016 року («Про надання згоди на встановлення безоплатного та безстрокового земельного сервітуту), 16 березня 2017 року («Про погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки на яку поширюється право проходу та проїзду на велосипеді та на право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху») та 27 квітня 2017 року (Про внесення змін попереднього рішення). Щоразу депутати не голосували.

24 листопада 2016 року Ігор Ковалець (фракція «Об’єднання «Самопоміч») декларував конфлікт інтересів, коли розглядалось питання «Про припинення права оренди земельної ділянки у провулку Робітничому, 1, розірвання договору оренди землі та передачу її в оренду».

29 грудня 2016 року під час пленарного засідання заявив про конфлікт інтересів Анатолій Лащук (фракція «Радикальна партія Олега Ляшка») щодо питання «Про затвердження списку присяжних Рівненського міського суду». При цьому, депутат заявив про це пізніше: «Я хочу попросити внести в протокол по другому питанню. В мене був конфлікт інтересів і я участі в голосуванні не приймав. Тому прошу внести це в протокол».

17 серпня 2017 року Маріян Года (фракція «Об’єднання «Самопоміч») задекларував конфлікт інтересів, коли розглядалось питання присвоєння звання «Почесний громадянин міста Рівного» та відзнак «За заслуги перед містом». Зокрема, депутату присвоєно відзнаку «За заслуги перед містом» IІІ ступеня за багаторічну плідну працю на підприємстві, що сприяла підвищенню їх авторитету, престижу, за тривалі зусилля, що увінчалися успіхом.

Також депутати Рівнеради декларують конфлікти інтересів під час надання їм матеріальної допомоги на лікування:
24 січня 2017 року – Олександр Довжаниця (фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»);
27 квітня 2017 року – Анна Іванова (фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода»);
27 квітня 2017 року – Петро Пожарський (фракція Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»)

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Рівненської міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з «Атестації депутатів місцевих рад» започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО «Комітет виборців України» «Доброчесні місцеві депутати» за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. За реалізацію ініціативи в Рівненській  області відповідає Рівненська обласна організація Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА»

Докладніше: 
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація».
Контактна особа в області: Олена Чудінович, Громадянська мережа ОПОРА.

                               


 

Поділитися