23 березня 2018 р. 19:56

Виступи депутатів Львівської міської ради під час пленарних засіданнях протягом 2017 року

Виступи депутатів Львівської міської ради під час пленарних засіданнях протягом 2017 року

У відповідності до Закону України "Про депутатів місцевих рад" та Регламенту Львівської міської ради 7-го скликання депутат має право "виступати з обгрунтуванням своїх пропозицій та з мотивів голосування, давати довідки" (стаття 7, п. 4.12), проте він "повинен виступати тільки з того питання, з якого йому надано слово, та дотримуватися тривалості часу, наданого для виступу" (стаття 47, п. 1). При цьому "на пленарному засіданні ніхто не може виступати без дозволу головуючого на засіданні" (стаття 45, п. 1).

У період з 1 листопада 2016 по 31 листопада 2017 року під час 19 пленарних засідань в середньому близько половина депутати Львівської міської ради сьомого скликання скористалися своїм правом виступу на усіх засіданнях. У цифрах це виглядає 614 разів з-поміж сумарної  кількості 1216 разів.

Закономірно, що в абсолютних цифрах найчастіше брали слово депутати фракції Об’єднання "Самопоміч" – 125 разів, що пояснюється найбільшою кількістю депутатів. Проте у відносних цифрах усе цілком навпаки, адже у перерахунку на кожного з депутатів даної фракції вони брали слово трохи більше як у п’яти (5,2) пленарних засіданнях. Натомість найменш чисельні партії у відносних числах виступають у найбільшій кількості пленарних засідань. Найчастіше правом виступу у перерахунку на одного депутата фракції слово брали обранці Української галицької партії – у 16 з-поміж 19 засідань. Наступними за активністю є депутати фракції Українське об’єднання патріотів УКРОП, кожен депутат якої у середньому виступав у 15 з 19 засідань та фракїці Громадського руху "Народний контроль" – 14 з 19 пленарних засідань у кожного з депутатів. В цілому активна у виступах фракція ВО  "Свобода" має показник виступів кожного з депутатів під час 12 з-поміж 19 засідань. Однакову середню активність демонстрували представники фракцій Громадянська позиція та БПП- "Солідарність", депутати яких брали слово у кожному другому пленарному засіданні (виступи у 10 з 19 засідань).

Звичною практикою є той факт, що кожна з фракцій має штатних спікерів, які представляють її позицію. Найчастіше це голови фракцій, проте не лише. Крім них у кожній фракції також є спікери, які виголошують позицію партії у відведеній йому сфері або тематиці. Якщо спробувати виділити основних партійних спікерів, отримаємо наступний результат: Народний контроль – Валерій Веремчук, Ірина Оршак і Михайло Дідух; Об’єднання "Самопоміч" – Андрій Шевців, Вікторія Довжик і Юрій Мельник; ВО "Свобода" – Маркіян Лопачак, Андріян Гутник і Андрій Карбовник; Громадянська позиція – Роман Іванців, Юрій Кужелюк і Олег Сорочкін; БПП-"Солідарність" – Петро Адамик і Сергій Івах; Укроп – Ігор Телішевський та Ігор Зінкевич; Українська галицька партія – Ігор Дякович і Тарас Чолій.

Ситуація дещо відрізняється, якщо подивитись на неї у розрізі кожного окремого депутата. Серед них є надзвичайно активні і такі, які не проявляють активності у сесійній залі. З-поміж усього депутатського корпусу за вказаний період лише три депутати виступали під час усіх 19 пленарних засіданнях. Це Валерій Веремчук, Маркіян Лопатчак та Ігор Телішевський. На одне засідання менше у Тараса Чолія, Ігора Дяковича та Ігора Зінкевича. Секретар ради, який періодично за посадою головує на пленарних засіданнях виступав під час 17 засідань. Стільки ж в Ірина Оршак. У цілої групи депутатів однаково висока активність з показником виступів у 16 з 19 пленарних засіданнях, серед яких Петро Адамик, Любомир Босаневич, Іван Гринда, Андріян Гутник, Мирослав Данилків, Роман Іванців, Юрій Кужелюк, Олег Сорочків і Андрій Шевців. Усі вище перераховані депутати закривають показник виступів у більше як у 80% засідань. У 15 пленарних засіданнях слово брали Михайло Дідух, Сергій Івах та Андрій Карбовник, у 14 – Вікторія Довжик, Уляна Пак і Віталій Свінціцький, у 13 – Юлія Гвоздович та Володимир Ропяк, у 12 – Роман Грицевич, Тарас Гупало, Юрій Мельник і Андрій Рікота. Виступи на більше половині пленарних засідань також на рахунку у Любові Давидович (11), а також Мар’яни Батюк, Григорія Козловського, Анни Маруняк, Юрія Моравецького, Олени Пасевич і романа Федишина (в усіх по 10).

Інші 28 депутатів брали слово не частіше, ніж у кожному другому пленарному засіданні. У нижній частині багато обранців, які нечасто беруть слово і не люблять виступати. Помітно найбільше серед них представників Об’єднання "Самопоміч" та Громадянської позиції. На чотирьох засіданнях виступали Ігор Вань, Богдан Гула і Олег Шмід; на трьох – Олег Береза, Олег Василишин та Ігор Стояновський; на двох – Тетяна Іванів та Ігор Корончевський. У групи депутатів виступи лише на одному із пленарних засідань, а саме у Назара Палідовича, Івана Рудницького, Віталія Свіщова, Ірини Сердюк, Андрія Дворакевича, Тараса Кльофи, Богданни Зубрицької.  Ще четверо обранців жодного разу протягом року не брали слово на жодному з 19 пленарних засіданнях, серед яких Оксана Динік, Орися Богун, Максим Коляда і Володимир Крицак.


За коментарями звертайтеся:
Тарас Радь, представник ОПОРИ у Львівській області
e-mail: lviv@opora.org.ua

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У Львові за реалізацію ініціативи відповідає Громадянська мережа ОПОРА.

               

Поділитися