06 листопада 2018 р. 18:27

Відвідування пленарних засідань сесій депутатами Харківської міської ради

Відвідування пленарних засідань сесій депутатами Харківської міської ради

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала відвідуваність депутатського корпусу Харківської міської ради VII скликання впродовж листопада 2015 року – жовтня 2018 року. Загальний показник відвідуваності депутатами Харківської міської ради пленарних засідань склав 90%. 

Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» говорить, що депутат  місцевої  ради  зобов'язаний  бути  присутнім  на пленарних засіданнях ради, в у разі неможливості бути присутнім на засіданні депутат місцевої  ради  повідомляє  про  це особу, яка очолює відповідний орган.

У разі пропуску депутатом протягом  року  більше  половини пленарних  засідань  ради, відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією  про  відкликання  такого  депутата  у   встановленому законом порядку. З 18 листопада 2015 року по 17 жовтня 2018 року відбулось 22 сесії Харківської міської ради. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала відвідуваність депутатського корпусу Харківської міської ради VII скликання за 3 роки діяльності. 

Одразу 22 депутати відвідали 100% засідань, ще 38 депутатів мають високий показник відвідуваності – більше 90% присутності на всіх сесіях міської ради. У 16 обранців також добрий показник відвідуваності 80-90% сесій. Найменший показник присутності у 3 депутатів: Андрій Жорник (За Харків, За Відродження) – 72.7%, Станіслав Косінов (Солідарність) – 68.2%, Олександр Худенко (Фракція политичної партії "Наш край") – 50%,

Олександр Худенко, окрім того, що відвідав найменшу кількість сесійних засідань міської ради, останній раз був присутнім на 13 сесії 26 червня 2017 року, тобто за рік депутат не відвідав жодного сесійного засідання Харківської міської ради. Згідно ст. 37 Закону України «Про статус депутатів місцевих ради», пропуск  депутатом  місцевої  ради  протягом  року більше половини  пленарних засідань ради є підставою до відкликання депутата за народною ініціативою.

В розрізі фракцій, найкращий показник відвідуваності мають депутати фракції «За Харків, За Відродження» - 93.86%, депутати фракції «Депутатська фракція "Об’єднання "САМОПОМІЧ"» мають 90% присутності, дещо гірший показник у фракції «Фракція політичної партії "Наш край"» - 84.29%, найменше відвідують засідання депутати фракції «Солідарність» - 79.29% присутності 
за 3 роки. 

* Згідно з протокольними даними сесійних засідань Харківської міської ради, з урахуванням даних за 14-ту сесію Харківської міської ради, на яку не змогли потрапити окремі депутати через блокування вхідних дверей до будівлі міської ради.
**З урахуванням Ігора Черняка, який протягом 20 сесій був представником фракції «Депутатська фракція "Об’єднання "САМОПОМІЧ"» і залишив її вже після проведення 20-ої сесії.
*** З урахуванням присутності Олександра Фельдмана, який склав мандат під час 19-ої сесії Харківської міської ради 18 квітня 2018 року, та з урахуванням присутності Катерини Кордік, яка зайняла його місце. 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Харківській області звертайтесь до: Харківського представництва ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», kharkiv@opora.org.ua

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Харків за реалізацію ініціативи відповідає Харківське представництво ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

Поділитися