29 серпня 2018 р. 16:20

Відсутність депутатів на прийомі та фейкові адреси: як депутати Київради працюють з містянами

Відсутність депутатів на прийомі та фейкові адреси: як депутати Київради працюють з містянами

Цією статтею Інтегріті ЮА розпочинає серію аналітики про діяльність депутатів Київської міської ради в рамках проекту з «Атестація депутатів», започаткованого Одеською обласною організацією ВГО КВУ.

За період з 1990 по 2015  роки депутатами Київради було обрано понад 700 представників територіальної громади міста Києва.

На сьогодні у Київській міській раді VIІІ скликання працює 120 депутатів поділених на такі фракції: Депутатська фракція «Солідарність» (52 депутати); Депутатська фракція «об’єднання «Самопоміч» (22 депутати); Депутатська фракція «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»     (17 депутатів); Депутатська фракція «Єдність» (15 депутатів); Депутатська фракція «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (14 депутатів).

Перед початком нового політичного сезону з візитів до громадських приймалень ми починаємо проводити моніторинг персональної діяльності депутатів Київської міської ради.

Для чого моніторити депутатів?

Часто кияни навіть не знають прізвища депутата, якого вони делегували в міську раду. Ще менше мешканці столиці обізнані з поточною діяльністю тих, кому доручили представляти громаду. Моніторинг місцевих депутатів дозволяє не лише назвати тих обранців, які відверто нехтують своїми обов’язками, а й виявити корупційні ризики в їх діяльності, дослідити, хто сумлінно і якісно виконує свої обов’язки.  

Типові невідповідності з якими ми стикаємось під час відвідин депутатських приймалень

Однією з суттєвих проблем є особистий доступ громадян до депутатів. В основному, громадянин може потрапити до свого депутата в середньому 1-2 рази на місяць.

В рамках проведеної роботи, ми стикаємось з тим, що депутати, в основному, не мають заздалегідь визначеного графіка прийму виборців, а зустрічі часто проводять їхні помічники. Серед тих, кого ми вже відвідали ця проблема є у Ігоря Баленка, Володимира Гончарова, Лариси Дегтярьової, Вікторії Мухи, Володимира Бондаренка, Вадима Пишняка.  

Місцеві депутати, хоча і мешкають в Києві, не охоче переймаються прийомом виборців у вихідні дні. В цей час їх приймальні, як правило, закриті.

Часто депутати та їх громадські приймальні випускають газети, мають ФБ-сторінки, де вони звітують про свою діяльність. Разом з тим,  газети, як правило, не є періодичними, а акаунти в соціальних мережах не передбачають можливості відвідувачам залишати коментарі.

Відсутність зворотнього зв’язку з виборцями аж ні як не сприяє підвищенню довіри до депутатів, призводить до розчарування, а також до зниження участі громадян в конструктивному діалозі з органами самоврядування, прояві громадянської ініціативи.

Дрібниць в політиці не буває, або де київські депутати приймають громадян

Як свідчить практика, депутатські приймальні в основному знаходяться за адресами, де зареєстровані громадські організації.  Цей аспект потребує більш ґрунтовного дослідження, адже може свідчити про конфлікт інтересів у разі, якщо депутат або його родичі є засновниками таких громадських організацій: приймальня Сергія Кримчака, приймальня Андрія Задерейка, приймальня Володимира Гончарова,  приймальня Лариси Дегтярьової

Наприклад, за адресою: м. Київ, вул. Л. Руденко, 10-в, розміщеною на сайті Київради1, депутата Володимира Бохняка (фракція «Всеукраїнське об’єднання «Свобода») знайти не вдалося. Невідомо, де депутат проводить прийом, адже ні його ФБ-сторінка2, ні інші відкриті джерела, не мають згадки про можливість контакту. При цьому номери телефонів також перебувають в зоні недосяжності.

Натомість, громадська приймальня Ігоря Баленка (фракція «Солідарність») за відомостями в ФБ та інформації з офіційного веб-сайту Дарницької державної адміністрації у місті Києві співпадає з адресою приймальні іншого депутата міськради  Андрія Задерейка (фракція «Єдність»). Зверніть увагу, що обидва депутати представляють зовсім різні фракції Київради. При цьому Ігор Баленко є досить впливовим бізнесменом3, здатним приймати містян не розділяючи офіс з депутатами інших фракцій. Можна припустити, що таке сусідство депутатів продиктовано близькістю їхніх виборчих округів, а не інтересів.

Так само ділять на двох приймальню депутати Київради Прохор Антоненко і Олег Чернецький, які є представниками однієї фракції Київради на відміну від своїх колег Ігоря Баленка та Андрія Задерейка.

Що стосується матеріально-технічного забезпечення депутатів, то тут, як правило, істотних проблем не фіксується. В основному столичні депутати забезпечені необхідною технікою для ведення прийому мешканців громади.

Загалом, ми відвідали лише 1/3 від загальної кількості депутатських приймалень у серпні. До кінця вересня плануємо обійти всіх місцевих депутатів щоб виявити цікаві факти, які стануть у нагоді як громадянам так і самим депутатам.
Далі буде.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись: 

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Києві звертайтесь до Громадської організації «Інтегріті ЮА», anticor.ngo2017@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Київ за реалізацію ініціативи відповідає Громадська організація «Інтегріті ЮА».

      

Поділитися