09 травня 2018 р. 18:30

У діях депутатів Херсонської міськради є ознаки неврегульованого конфлікту інтересів

У діях депутатів Херсонської міськради є ознаки неврегульованого конфлікту інтересів

Експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень в рамках всеукраїнської громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад», яка була ініційована Одеською обласною організацією КВУ, дослідили антикорупційний компонент депутатів Херсонської міської ради, а саме дотримання законодавства про запобігання корупції в частині конфлікту інтересів.

Конфлікт інтересів – це суперечність між приватним майновим чи не майновим інтересом особи та здійсненням нею своїх повноважень у публічному секторі. Згідно з практикою розвинених країн, наявність конфлікту інтересів регулюється усуненням особи-носія від процесу ухвалення рішення. В Україні декларується теж саме, але є певні особливості і послаблення, про які йтиметься нижче.

Досліджування стосувалася шести місяців – з листопада 2017 по березень 2018 року. В цей період відбулося дев’ять пленарних засідань чергових та позачергових сесій, а також відбувалася робота депутатів в режимі постійних комісій. 

Під час дослідження ми виявили 10 випадків порушення законодавства дев’ятьма  депутатами. 

Опишемо всі випадки докладно:

1.  Дмитро Больбот проголосував на сесії 22.12.17 за продаж земельної ділянки Ганні Кліментенко, дружині свого однопартійця Юрія Кліментенка, яка є співзасновницею з батьком депутата Олександром Кіндратовичем Больботом ТОВ «Конка» (організація відпочинку і розваг). 

2. Володимир Сальдо вчинив тоді ж так само, і також виявився носієм потенційного конфлікту інтересів – співзасновницею ТОВ «Конка» разом з Ганною Кліментенко є не лише О.К.Больбот, але й донька депутата Сальда Ірина Володимирівна Сальдо.

3. Юрій Кліментенко  на сесії 22.12.2017 заявив про потенційний конфлікт інтересів, і усунувся від голосування за землю для дружини. Але він же, як член постійної комісії ради з питань містобудування, архітектури, комунальної власності та регулювання земельних відносин, на засіданні, що було 13.12.17, ні про який конфлікт не заявив, і проголосував за рекомендацію питання продажу землі дружині до розгляду сесією.

4. Ігор Грек оголошує на тій же сесії про конфлікт із одного з земельних питань, і не оголошує про наявність потенційного конфлікту інтересів щодо питання про міський бюджет на 2018 рік, а згодом і голосує за прийняття бюджету. Хоча проектом бюджету для КП «Сервіс-Опт», директором якого є цей депутат, передбачене пряме утримання, зокрема і на зарплату понад 113 тис. грн. 

5. Нелля Голубенко, помічниця-консультантка на платній основі депутата ВР Ю.Одарченка, голосує без жодного оголошення про конфлікт інтересів  на пленарному засіданні 22.12.17 питання про дозвіл ПАТ«БК Будмеханізація», чиїм єдиним бенефіціаром як раз і є Ю.Одарченко, на розробку проекту землевідведення.  До речі, також про конфлікт не заявив її однопартієць, голова  наглядової ради того ПАТ,  Дмитро Ільченко. Але він і в голосуванні участі не брав. 

6. Друге порушення Неллі Голубенко було тотожним першому, і відбулося на пленарному засіданні 19-ї сесії 23.02.18, коли знову розглядалося земельне питання – передача в оренду ділянок ПАТ БК «Будмеханізація». Й знов пані Голубенко не оголосила про конфлікт і голосування за проект рішення. 

7. Галина Лугова, як директорка школи № 21, на бюджетній сесії зробила все законно: оголосила про потенційний конфлікт, хоча й з «усіх питань порядку денного», а також заявила про свій намір все одно голосувати. Проголосувала проти бюджету. А за кілька днів до сесії, 19.12.17, на засіданні постійної комісії ради з питань планування,  фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку та регуляторної політики, ні про який конфлікт не оголошувала, і проголосувала за рекомендацію того самого проекту бюджету на розгляд сесії. 

8. Ольга Маренчук, директорка Херсонської ЗОШ № 39 «Школа-родина», і колега Галини Лугової по бюджетній комісії, припустилась абсолютно ідентичного порушення, як то описано в першому абзаці п.7, єдиною дрібною відмінністю стало те, що на пленарному засіданні 22.12.17, вона оголосила про конфлікт інтересів стосовно не цілого порядку денного, а конкретно його першого пункту, тобто проекту бюджету.

9. Михайло Чемерис 22.02.18 на бюджетній комісії зробив те ж саме, що і Галина Лугова: заявив про конфлікт інтересів, але проголосував... 

Його голос був шостим з шести мінімально необхідних, і він ще й удосконалив проект : спрямувати 2,21 млн. грн трьом напівживим комунальним ЖЕКам на цільове погашення боргів перед очолюваним ним Міськводоканалом. І тому, не існує жодних сумнівів у наявності потенційного конфлікту інтересів. Подібно своїм діям на комісії, він вчинив і на пленарному засіданні 22.12.17, тобто оголосив про конфлікт інтересів і проголосував, але в цьому випадку його дії захищені статтею 59-1. 

10. Олексій Заболотний, начальник Управління молоді і спорту міськради, утримання якого разом з дев’ятьма підлеглими в новому році проти попереднього,  зросло в середньому на 65%, тобто значною мірою на преміальний фонд, також заявив на сесії 22.12.17 про конфлікт з одного з земельних питань, і не згадав про проект міського бюджету, чи про відповідний номер питання у порядку денному, та проголосував за нього.

Залишається порадити депутатам на пленарних засіданнях оголошувати конкретний зміст свого конфлікту інтересів: номер питання у порядку денного, його назву, та коротку суть конфлікту; на засіданнях комісій не обмежуватись оголошенням, а й усуватись від обговорення та голосування; окрім усного оголошення на пленарному засіданні, писати до уповноваженої постійної комісії (мандатної) заяви про наявність конфлікту інтересів.

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Херсонської міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Херсоні за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.

Докладніше: 

на сайті організації

в розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 

в соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація».

Контактна особа в області: Володимир Молчанов, zwiachzchersonu@gmail.com

Поділитися