03 вересня 2018 р. 19:29

Трупа на виїзд: Черкаська міська рада провела засідання в Каневі

Трупа на виїзд: Черкаська міська рада провела засідання в Каневі

Без належного інформування, без громадськості та відео фіксації, - в таких умовах в приміщенні канівського музею на Чернечій горі пройшла останні сесія Черкаської міської ради. За 15 хвилин депутати умудрилися одноголосно ухвалити 27 питань, в тому числі розподіливши більше ста мільйонів бюджетних гривень.

На сьогодні одна частина депкорпусу на чолі з мером намагаються пояснити мотивацію своїх дій, «опозиція» звернулася в прокуратуру, а місцева активістка звернулася в суд з вимогою скасувати ухвалені рішення.
Ми виокремлюємо ключові тези та розбираємо скандальне засідання.

Сесія міської ради 22 серпня – перша за майже два місяці

Перша за майже два місяці сесія Черкаської міської ради відбулася 22 серпня. Остання до цього літня сесія скликалася 18 червня. Тоді вона закінчилося оголошенням перерви, що затягнулася на більш ніж два місяці. Без вирішення залишалися чимало господарських питань. Зокрема, спів фінансування із міського бюджету проекту Нова українська школа, по якому терміни особливо «піджимали» з наближенням 1 вересня. 23 липня мер нарешті розпорядився продовжити сесію 9 серпня. Проте потім засідання знову було перенесено ще на місяць: на 23 серпня.

«За даними попереднього уточнення було встановлено, що на засіданні кворум буде відсутнім, тому засідання перенесено», - так пояснив перенесення сесії міський голова. При цьому раніше в Черкасах подібна процедура (попереднє уточнення) особливо не використовувалася. Засідання призначалися і відсутність кворуму визначалася вже по факту.

Про час і місце проведення сесії було повідомлено «заднім числом»

У підсумку сесія була скликана 22 серпня. Для локації несподівано було обрано місто Канів, яке знаходиться  майже за 80 кілометрів від обласного центру.

О 15.40 на сайті міськради пост-фактум з’явилася чорно-біла копія розпорядження мера про призначення засідання на 15.00.
При цьому, «опозиційні» до мера депутати запевняють, що їх повідомили про дату і місце проведення засідання з півгодинним запізненням.

Ближче до вечора мер у своєму «Фейсбуці» опублікував звернення до нього від 21 депутата про проведення сесії, на яке він нібито опирався, призначаючи засідання. При цьому звернення датоване 21 серпнем.

Чому в такому разі саме 21 серпня не було призначено засідання саме на 22 число, - невідомо. Так само не піддається логіці, в чому причина проводити подібний позачерговий «івент» за день до офіційно призначеного засідання на 23 серпня.

Мер намагається врятувати хитку більшість навколо себе

Насправді причини перенесення і загравань з регламентом скоріш за все криються в доволі простому фактові: зараз Черкаський окружний адміністративний суд розглядає справи по 5 депутатів, яких відкликають.
Всі 5 місцевих обранців є лояльними до мера і своїми голосами формують необхідну для нього більшість.
Сама процедура відкликання була запущена в досить сумнівний спосіб ще в березні цього року. Майже півроку боротьба за 5 мандатів в раді триває в судових інстанціях.

Зараз промерські сили намагаються виграти час і зберегти депутатів через рішення судів про забезпечення позовів та заборону ТВК оголошувати нових депутатів. Так, на 21 серпня були призначені засідання по справах Чорнобіль та Цегвінцевою, на 22 – Скорика, на першу половину дня 23 серпня – Шадловського і Косяка. Проте 21 числа суд переніс два засідання на вересень.
Таким чином, провівши сесію, як планувалося 23 числа, Бондаренко ризикував би втратити лояльних до нього депутатів, оскільки ТВК оголосив би нові прізвища.

В умовах хиткої «більшості» подібна ситуація могла привести до ефекту доміно в рядах депутатського корпусу  із подальшим переформатуванням більшості не на користь меру. І навіть, страшно подумати
У такій ситуації ризик особливо високий, тож варто йти на будь-які кроки, навіть якщо вони суперечать здоровому глузду та навіть закону.

На сесію зібралися 22 депутати і мер. По суті це і є та сама більшість

Звернення, яке опублікував мер, підписав 21 депутат. «батьківщинівці» (Діскант, Мельник, Тренкін), «свободівці» (Ведула, Шило, Косенко, Нищик), «черкащани» (Карась, Кузьменко, Кривошеєв, Сухарьков, Скорик), «незалежні» (Шадловський, Цегвінцева, Чорнобіль), «самопоміч» (Романов, Шевченко, Фомич), «радикали» (Тищенко, Косяк), позафракційний Дишлюк.
Згідно з поіменною реєстрацією, результати якої нам надали в міськраді, до перерахованих також долучився «укропівець» Мевша. Зазначимо, що із фракції «Батьківщина» при цьому були відсутні 2 депутати: Міняйло та Петрик.
У повному складі на сесію не потрапили представники депутатських груп БПП, «Громадянська позиція», а також 1 радикал та 1 позафракційний та 1 свободівець.

За 15 хвилин вдалося ухвалити 27 питань

Із числа неузгоджених пояснень, що були озвучені депутатами, можна вибрати кілька версій, чим було обумовлено місце і час сесії.
1. Поїздка до Пророка (Шевченко похований на Чернечій горі).
2. Святкування дня народження депутата Дісканта (однопартієць мера).
3. Святкування дня прапора.
Як повідомили самі депутати, імпровізована сесія відбулася в конференц-залі музею Шевченка на Чернечій горі.
Ми поспілкувалися з керівництвом музею. Як виявилося, попередньо зала не оплачувалася із міського бюджету. Черкащани сплатили 690 гривень, придбавши 23 квитки як відвідувачі закладу. Після чого зайшли в конференц-зал.
Засідання орієнтовно тривало 15-20 хвилин, за інформацією працівників музею.
Водночас, у відповіді на наш інформаційний запит міській раді повідомили було одноголосно ухвалено 27 питань (галузевих та земельних). Отже, з урахуванням того, що голосування мало здійснюватися в поіменному режимі, можна позаздрити швидкості (десь 30 секунд на кожне питання) та конструктиву роботи ради.

На сесії розподілили 210,82 мільйонів гривень доходної частини бюджету

Варто зазначити, що по суті цих коштів зараз в бюджеті немає. Вони, за задумкою, мають надійти від продажу земельних ділянок, майна та пайової участі. Майже 100 мільйонів спрямовано на департамент архітектури. 28,6 млн - на коштовний ремонт вулиці Героїв Дніпра, 22 мільйони – на вулицю Надпільну. Роботи на обох об’єктах виконує «Дорстрой». Ще близько 40 мільйонів піде на бульвар Шевченка: 25 мільйонів на два нові відрізки, та 15 на роботи, що тривають.

61 мільйон – на департамент ЖКК. Зокрема, 10 мільйонів відправлено на ремонт вулиці Першотравневої, гроші на яку вимагав мер, і яку ремонтує «улюбленець» міської влади Володимир Халай. Ще 7,8 млн спрямовано на ремонт Симиренківської.
Більше 26 мільйонів спрямовано на Департамент освіти і гуманітарної політики, зокрема, 8,9 млн на нашумілий капремонт спортзалу в школі № 34.

22,8 млн – на департамент охорони здоров’я.  З них 17 мільйонів на придбання обладнання і ліжок для Третьої міської лікарні.
Із комунальників найбільше пощастило КП «Міськсвітло». Внесок у його статутний капітал – 14,6 млн грн, що підуть на реконструкцію мереж зовнішнього освітлення.

6,2 мільйони отримає ЧЕЛУАШ. Кошти спрямують на придбання техніки, ремонт приміщення комунальників, ще 3 млн – на капремонт зупинок. Окремим рішенням підприємству надано дозвіл на укладання договору фінансового лізингу для придбання 11 одиниць техніки на 28,5 млн грн.

5 млн – піде на лізинг тролейбусів для «Черкасиелектротрансу». Більше того, своїм рішенням міська рада надала дозвіл на укладання договору фінансового лізингу для придбання тролейбусів загалом на 106 мільйонів гривень.
2,32 млн  отримає «Дирекція парків». Це гроші на встановлення колеса огляду, реконструкцію сквер Героїв Чорнобиля
1,2 млн спрямують на ремонт приміщення ЦНАПу. Також рада надала дозвіл «Черкаситеплокомуненерго» на укладання договору лізингу для придбання 13 одиниць техніки на 14,3 млн грн.

Окрім цього, рада також проголосувала за утворення департаменту муніципальної інфраструктури, чисельністю 23 штатні одиниці та за утворення комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр»Зазначимо, що департамент ЖКК та КП ЧЕЛУАШ курує міський голова, департаменти архітектури та охорони здоров’я – його заступник і однопартієць по «Батьківщині» Ігор Волошин. Департамент освіти, «Міськсвітло», «Черкасиелектротранс» та «Дирекція парків» йдуть по квоті партії ВО «Свобода».
Крім того, ЧТКЕ з недавніх пір очолює депутат Павло Карась із лояльної до мера фракції «Черкащани».
Таким чином депутатами із про-мерської більшості готується плацдарм для майбутніх виборів. За давньою традицією кошти «інвестуються» в те, що можна буде в буквальному сенсі показати виборцю.

Мер підписав всі рішення попри застереження

Вже після засідання начальник відділу з роботи ради Черкаської міськради Вікторія Курч відправила на адресу міського голови службову записку про численні порушення у проведенні позачергової сесії.
Вона повідомила і про ухвалу суду про заборону реєстрації для 5 депутатів, щодо яких триває процедура відкликання.
Проте 27 серпня мер підписав рішення і повідомив про це у своєму «Фейсбуці».

«Скориставшись своїм правом, я підписав рішення з останнього засідання позачергової сесії міської ради. Незважаючи на шквал негативу, застережень, попереджень і погроз з боку моїх опонентів», - пояснив він.

Самим фактом проведення засідання було порушено низку норм регламенту міської ради

Регламент порушено в частині інформування депутатів, як наслідок права місцевих обранців порушено. Розпорядження про скликання сесії не було доведено до відома всіх депутатів не пізніше, як за день до сесії.
Згідно з регламентом, сесії проводяться відкрито і гласно із правом кожного бути присутнім на них. При цьому, наприклад, журналісти не були повідомлені про сесію.

«Гласність засідань Ради забезпечується шляхом проведення у залі засідань фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури», - йдеться в чинному регламенті.
Депутат Юрій Тренкін із фракції «Батьківщина» повідомляв, що нібито відбувалася відео фіксація засідання. Проте у відповідь на запит нашого видання в мерії повідомили, що відеозапис засідання не здійснювався.

Суд призупинив усі рішення ухвалені на сесії

За позовом активістки Алли Юрковської, всі рішення, що були ухвалені 22 серпня, будуть призупинені. Черкаський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду позовну заяву Алли Юрковської до міського голови Черкас Анатолія Бондаренка та Черкаської міської ради про визнання рішень, які були ухвалені в Каневі 22 серпня протиправними та скасування всіх ухвалених там рішень.

Основною причиною для позову вона назвала порушення своїх прав як мешканки Черкас та виборця.
Зазначимо також, що 23 серпня депутати з «опозиції» звернулися до Черкаської місцевої прокуратури. Відомості внесено ЄРДР, процес досудового розслідування запущено.
Також «опозиція» обіцяє звернутися до суду, проте станом на сьогодні про такі звернення нічого не відомо.

Висновки

Отже, засідання, що відбулося в Каневі 22 серпня вказало відразу на кілька фактів щодо черкаського політичного життя.

По-перше, політична криза, що розпочалася ще минулого літа, не просто триває, а й глибшає. Кожного разу, коли здається, що дна вже досягнуто, місцеві політики продовжують «бурити». Жодних підстав стверджувати про те, що конфронтація піде на спад, зараз немає. Скоріш за все, процес нагнітання буде тривати і загострюватися далі, оскільки восени вся країна по суті відкриває повноцінний політичний сезон.

По-друге, страх мера втратити більшість в раді через відкликання депутатів є цілком об’єктивним. На це красномовно вказує сам факт потужного ігнорування регламенту роботи ради у вигляді проведення засідання 22 числа.

По-третє, факт проведення цієї сесії все ж не варто розглядати окремо, натомість аналізувати його в комплексі із деструктивними процесами, що більше року тривають між сферами впливу, що фактично контролюють депутатський корпус. Зокрема, йдеться про вже загаданий процес відкликання депутатів, що розпочався із загадкових зборів на заводі «Темп», директором якого є один із опозиційних депутатів.

По-четверте, вкотре варто говорити про черговий екзамен для правоохоронних структур та судової системи, на плечі яких зараз лягає відповідальність за об’єктивне розслідування засідання.

По-п’яте, за інформацією, що в неформальній обстановці озвучується депутатами, або близькими до ради людей, в найближчі місяці повноцінних сесійних засідань чекати не варто. Скоріш за все, до кінця цього року на нас чекає хвиля сесій без кворуму, судових тяжб, нових кримінальних проваджень, активної інформаційної діяльності, закулісних перемовин та публічних обопільних звинувачень. Словом, далі буде.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі ІзбірКом 

У соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Черкаській області звертайтесь до команди Черкаської обласної організації Комітету виборців України cvu_ck@ukr.net  http://cvu.ck.ua/. 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Черкаси за реалізацію ініціативи відповідає Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

             

Поділитися