18 травня 2018 р. 15:16

Сумська міська рада та судові справи щодо запобігання конфлікту інтересів

Сумська міська рада та судові справи щодо запобігання конфлікту інтересів

Нещодавно НАЗК передало до суду справу про порушення вимог закону щодо повідомлення про наявний конфлікт інтересів депутатом Сумської міської ради Ігорем Кушніром, який, маючи приватний інтерес щодо найшвидшого отримання прибутку, підготував та подав Сумському міському голові обґрунтування необхідності розгляду міською радою проектів рішень без дотримання термінів їх оприлюднення, на підставі чого вони включені до порядку денного найближчої сесії Сумської міської ради.

Відповідними проектами рішень передбачалось передати депутату як суб’єкту підприємницької діяльності  у користування на праві особистого строкового сервітуту 6 земельних ділянок  під розміщення тимчасових споруд (кіосків).

Інтерес може становити документ під назвою «Обгрунтування необхідності розгляду проектів рішень СМР» на ім'я Сумського міського голови за підписом депутата наступного змісту: «Відповідно до частин третьої статті 30 «Оприлюднення проекту рішення міської ради» Регламенту роботи Сумської міської ради VII скликання винятком щодо строків оприлюднення є ті проекти рішень СМР, що виносяться з питань, які потребують невідкладного вирішення, питання, що можуть негативно вплинути на умови життєзабезпечення міста… У зв'язку із тим, щоб міський бюджет не втратив кошти за оренду землі, щоб вищезазначені об’єкти не були відімкнені від електропосточання, щоб наймані працівники не втратили можливість працювати надалі і отримувати заробітну плату виникає терміновість розгляду та прийняття вищезазначеного проектів рішень СМР (з недотриманням терміну їх оприлюднення)…».

17 травня 2018 року в Апеляційному суді Сумської області відбулося друге судове засідання в справі секретаря Сумської міської ради, якого судом першої інстанції було притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. 

Андрія Баранова було визнано винним в тому, що він, будучи посадовою особою органу місцевого самоврядування, всупереч вимогам законів України «Про запобігання корупції» та «Про місцеве самоврядування в Україні», не повідомив колегіальний орган про наявний у нього реальний конфлікт інтересів під час вирішення депутатами питання щодо збільшення граничного розміру премії посадовим особам Сумської міської ради. Крім того, вчинив дії та прийняв рішення в умовах реального конфлікту інтересів, проголосувавши за збільшення собі винагороди  зі 150% до 300%. Таким чином, секретар Сумської міської ради вчинив адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, відповідальність за які передбачена ч.1 ст.172-7 КУпАП та ч.2 ст.172-7 КУпАП.

На початку травня 2018 року до Апеляційного суду Сумської області надійшла апеляційна скарга на постанову Зарічного районного суду м. Суми, якою міського голову Сум було визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Мера Сум було звинувачено в тому, що він не повідомив колегіальний орган – Сумську міську раду –  про наявний у нього конфлікт інтересів та проголосував на сесії міської ради за підвищення собі розміру премії зі 150% до 300%. Розглянувши матеріали справи, суд першої інстанції визнав міського голову винним, проте, через сплив строку притягнення посадовця до відповідальності, провадження по справі було закрито.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. За реалізацію ініціативи в Сумській області відповідає Громадська організація "Ліга захисту".
Докладніше:
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація».
Контактна особа в області: Громадська організація "Ліга захисту", e-mail: lozovytskyi@hotmail.com.

Поділитися