26 березня 2018 р. 15:24

Скільки запитів підготували депутати Львівської міської ради протягом 2017 року

Скільки запитів підготували депутати Львівської міської ради протягом 2017 року

У рамках моніторингової кампанії "Атестація. Депутати міських рад" у Львові ми проаналізували ще один інструмент депутатської діяльності, а саме скерування запитів депутатами Львівської міської ради протягом 2017 року.

Питання подання депутатських запитів регламентується ухвалою №260 "Про Львівської міської ради 7-го скликання" від 17 березня 2016 року, а саме статтею 10. У ній депутатський запит визначається як "підтримана Радою вимога депутата до посадових осіб Ради і її органів, міського голови, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, а також керівників правоохоронних та контролюючих органів, керівників підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, які розташовані або зареєстровані у м. Львові з питань, які віднесені до компетенції Ради".

У період з 1 листопада 2016 по 31 листопада 2017 року депутати Львівської міської ради сьомого скликання сумарно підготували 663 унікальних запитів. Під унікальним розуміється запит, який рахується лише один раз попри можливе скерування його кільком виконавцям, а також незважаючи на кількість депутатів, які до нього долучені. Це пов’язано з тим, що такий підхід дозволить уникати повторного врахування тих самих запитів. Проте навіть у випадку врахування запитів, що дублюються (16 запитів) отримаємо не надто велику розбіжність. Для підрахунку та аналізу змісту запитів ми використовували дані, які знаходяться у розділ  "Депутати" Інформаційного порталу Львівської міської ради, у якому є закладка "Запити депутатів Львівської міської ради 7 скликання".

Порівняно з першим роком діяльності Львівської міської ради депутатський корпус помітно менше користувався своїм правом на подання запиту. Якщо станом на кінець 2017 року протягом чинної каденції депутати сумарно скерували 1614 неунікальних запитів, то з листопада 2016 по листопад 2017 року - 679 неунікальних запитів. 

Аналіз показує, що депутати ЛМР надають перевагу індивідуальним запитам. Протягом 2017 року ними було скеровано 656 індивідуальних запитів і лише 7 колективних запитів (найчастіше спільні запити люблять подавати депутати фракції Укроп). Їхня проблематика різна, проте проблеми житлово-комунального комплексу переважає. Одвічні проблеми ремонту закладів комунальної власності (школи, дитячі садки), ремонт доріг і тротуарів, а також проблеми транспорту, благоустрою і земельні питання. Закономірно, що практично усі запити адресуються виконавчим органам влади Львівської міської ради, хоча адресуються вони найчастіше на ім’я міського голови Андрія Садового. Не на усі запити депутати отримують вчасну відповідь або відповідь в цілому. Якщо поглянути стан розгляду депутатських запитів, то частина з них залишається без відповіді.

В абсолютних показниках найбільшу кількість депутатських запитів протягом останнього року скерували депутати фракції БПП-"Солідарність", на рахунку яких сумарно 245 запитів. Це становить більше третини від усіє сукупності поданих запитів. Вони також мають беззаперечно найкращий показник і у відносних цифрах – 25 запитів у перерахунку на одного депутата. Наступними за активністю використання цього інструменту депутатської діяльності є фракція ВО "Свобода", депутати якої суммарно скерували 126 запитів.

Проте у перерахунку на одного депутата "свободівці" поступаються фракції Укроп (суммарно 91 запит), у яких відносний показник становить в середньому 18 запитів на одного депутата, тоді як у них – 16. Депутати фракції Української галицької партії скерували 60 запитів, а Громадського руху "Народний контроль" – 56 запитів. Найменш активно інструментом депутатського запиту як в абсолютних, так і у відносних даних користуються депутати фракції Громадянська позиція (37 запитів) та Об’єднання "Самопоміч" (48 запитів), що у перерахунку на одного депутата становить в середньому 5 і 2 запити відповідно.

Така ж тенденція простежується в розрізі поданні запитів окремими депутатами. Беззаперечним лідером по кількості скерованих запитів є Віталій Свіщов. Ним підготовлено 81 індивідуальний запит. Другим після нього іде його однопартієць Перто Адамик, у якого 61 індивідуальний запит і співучасть у 3 колективних зверненнях. По 42 депутатські запити скерували Сергій Івах та Любомир Босаневич. Більше 15 запитів на рахунку в Андріяна Гутника (29), Уляни Пак (27), Андрія Рікоти (25), Тараса Гупала (22), Тараса Чолія (20), Остапа Доскіча (18), Ігора Зінкевича (18), Валерія Веремчука (17), Мар’яни Батюк (16), Ігора Телішевського (15), Дмитра Чуниса (15) і Мирослава Данилківа (15). По 13 депутатських запитів в активі у Богдана Гули, Юлії Гвоздович, Ігора Дяковича, Ірини Оршак, Анни Мармуляк і Юрія Кужелюка, 12 – у Маркіяна Лопачака, по 11 – у Івана Гринди, Олега Сорочкіна і Романа Іванціва, по 10 – у Михайла Дідуха і Володимира Ропяка.

Менше 10 депутатський запитів в активі Романа Федишин (9), Андрія Карбовника (9), Оксани Рубай (8), Ольги Посипанко (8), Вікторії Довжик (6), Олега Василишина (5), Юрія Моравецького (4), Ігора Корончевського (4), Віталія Свінціцького (3), Олени Пасевич (3), Ігора Ваня (3), Любов Давидович (2) та по одному запиту у Юлії Хомчин, Григорія Козловського, Романа Грицевича, Тараса Ворка, Олега Берези і Юрія Мельника.

Жодного депутатського запиту за період аналізу не скерувало 18 депутатів ЛМР, а саме Володимир Гринишин, Андрій Дворакевич, Тарас Кльофа, Максим Коляда, Володимир Крицак, Христина Паньків, Андрій Пундор, Іван Рудницький, Ірина Сердюк, Ігор Стояновський, Андрій Шевців, Орися Богун, Анатолій Забарило, Оксана Динік, Богданна Зубрицька, Тетяна Іванів, Назар Палідович і Олег Шмід, при цьому сім останніх не скористалися цим правом жодного разу протягом усього поточного скликання. Фактично усі є представникам фракцій Об’єднання "Самопоміч" і Громадянська позиція, що очевидно, пояснюється тією обставиною, що будучи членами умовної більшості вони доносять інформацію та вирішують проблеми своїх виборців в інший спосіб.

За коментарями звертайтеся:
Тарас Радь, представник ОПОРИ у Львівській області
e-mail: lviv@opora.org.ua

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У Львові за реалізацію ініціативи відповідає Громадянська мережа ОПОРА.

               

Поділитися