28 листопада 2018 р. 18:23

Сімнадцять депутатів Івано-Франківської міськради взагалі не подають депутатські запити

Сімнадцять депутатів Івано-Франківської міськради взагалі не подають депутатські запити

Депутатський запит - один із основних інструментів депутата місцевої ради. За своєю суттю депутатський запит - це підтримана радою вимога її депутата до посадових осіб ради і її органів, сільського, селищного, міського голови, керівників підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, які розташовані або зареєстровані на відповідній території.

Експерти ГО "Центр Політичних Студій" в рамках кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" проаналізували діяльність депутатів Івано-Франківської міськради на предмет подання депутатських запитів на сесіях ради. Як виявилось - майже половина депутатів не користується таким механізмом.

На сайті Івано-Франківської міської ради у профайлі кожного депутата міститься перелік поданих ним депутатських запитів. Зроблено це для того, аби виборець міг побачити результати діяльності депутата, а депутат зміг використати ці дані для щорічного звіту перед своїми виборцями. У 17-ти депутатів ради цей розділ пустує. 

Найвідповідальніше свої обов’язки щодо використання депутатських звернень використовують депутати від "Об’єднання "Самопоміч". Усі шестеро депутатів від фракції подають на сесіях депутатські запити. 

Дев'ять депутатів з найбільшої фракції ВО "Свобода" не подають депутатських запитів. Своїм правом не користуються Сергій Абрам’як, Віталій Бурко, Мар’ян Вагилевич, Петро Гавриш, голова фракції Роман Онуфріїв, Маріанна Продан, секретар ради Оксана Савчук, Віктор Синишин та Василь Скиданчук. Всього фракція "Свободи" налічує 14 депутатів. 

У фракції БПП "Солідарність" троє з дев’яти депутатів за 3 роки діяльності не подавали жодного депутатського звернення - Володимир Балагура, Володимир Кушнір та Володимир Фецич.  

Сергій Гаєвський з УКРОПу єдиний з п’яти депутатів фракції, хто не подає депутатських запитів на сесію ради. 

Троє з чотирьох депутатів фракції ВО "Батьківщина" подають депутатські запити. Лише керівник фракції Руслан Терешко за три роки роботи в раді не подав жодного. 

Серед трьох позафракційних депутатів запити подавав лише екс-УКРОПівець Ігор Саварин. Володимир Саврей та Галина Куницька, які пройшли у раду від УНП депутатські запити не подають. 

Переважна більшість запитів, які надавались депутатами Івано-Франківської міської ради стосуються проблем в їхніх округах, або загалом у місті Івано-Франківську. Подані на сесію депутатські запити стосуються якості надання комунальних послуг у їхніх округах (Андріан Волгін, Олег Капустяк), капітальних ремонтних робіт (Петро Шкутяк, Петро Гречанюк, Олександра Федорук), відновлення пам’яток архітектури (Віталій Мерінов, Ірина Кулинич), земельних питань (Роман Харук, Микола Ковальчук), освітлення (Ігор Корсун), ОСББ (Стефан Магас).

Цікаво, що у депутатських профайлах на сайті Івано-Франківської міськради немає відображено жодних запитів загальнодержавного характеру - до Президента, Кабміну, стосовно загальнодержавного зниження тарифів тощо.

Слід зазначити, що депутатський запит є правом а не обов’язком депутата міської ради. Проте запит є ефективним механізмом впливу депутата як представника громади свого округу та інструментом вирішення питань виборців.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Івано-Франківській області звертайтесь до: ГО "Центр Політичних Студій",  cps.if.ua@gmail.com

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Івано-Франківську за реалізацію ініціативи відповідає ГО "Центр Політичних Студій".

Поділитися